21-september-2021 |
Watermeloen

Watermeloen

Meloenen worden niet tot het fruit, maar tot de groenten gerekend. Het is familie van de komkommer. Ze worden meestal verbouwd in (sub)tropische gebieden verbouwd. Wel zijn er in Nederland enkele bedrijven die ze onder streng gecontroleerde omstandigheden in kassen verbouwen. Er zijn talloze variaties te koop. We kennen twee bekende voorbeelden als de watermeloen en  de galiameloen. Ze verschillen allemaal van smaak. Ze zijn lekker fris en hebben als hoofdkenmerk dat ze zoet smaken hoewel dat per soort verschilt.. 

Voedingswaarde per 100 gram 

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Vitamine C
Vet
Vezels
Suikers

134 KJ, 32 kcal
0.62 gr
0.4 mg
7.8 gr
1.0 mg
10.0 mg
6.0 mg
0.2 gr
1.1 gr
7.5 gr

Kooptips

Controleer of de meloenen rijp zijn door de onderkant iets in te drukken. Als die meegeeft en de meloen zoet ruikt dan zijn ze rijp. De rijpheid kun je ook controleren door op de meloen te kloppen. Als ze rijp zijn klinken ze hol. 

Bewaartips

Meloenen mag je nooit in de koelkast bewaren dan onderbreek je de rijping. Alleen aangesneden meloenen en partjes, evenals de watermeloen, die moet je wel in de koelkast bewaren. Leg ze er niet open en bloot in, maar verpak ze in (aluminium)folie. Pas wel op voor geuroverdracht naar melkproducten, want meloenen geuren sterk. 

Toepassingen

♦ Blokjes in combinatie met roomijs.
♦ Reepjes ingewikkeld in rauwe ham.
♦ Lekker in vruchtensalades.
♦ In de ouderwetse bowl. 
♦ Plakjes op het brood met gekookte of rauwe ham. 
♦ Basis van smoothies.
♦ In toetjes bijvoorbeeld in de yoghurt of vla. 

Bereiding

Was de meloen onder stromend water en droog hem daarna af. Snijd de meloen doormidden en verwijder de aanwezige pitten. Snijd de twee helften daarna in reepjes of blokjes. 

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland
Terug naar boven