Het gebruik om bloemen mee te koken of om er mee te garneren begon al in de Romeinse tijd, maar ook in het Midden-oosten, China en India is het gebruik nu nog heel gewoon. Eetbare bloemen waren vroeger heel populair in het Victoriaanse tijdperk. Tegenwoordig gebruik je bloemen niet alleen voor de smaak, maar ook als decoratie. 

In de slagerij worden bloemen meestal alleen als decoratief element gebruik. Met name bij de borrelhapjes of op vleeswarenschotels. Er zijn veel meer eetbare bloemen dan je denkt. Het wil echter niet zeggen dat iedere bloem lekker is, ondanks het fraaie uiterlijk. Jonge bloemen smaken over het algemeen het lekkerst. Voordat je zelf met het gebruik van bloemen begint is het zinvol je er goed in te verdiepen want niet alle bloemen zijn eetbaar. Pas daarom vooral op met  bloemen die je uit de vrije natuur haalt. Je weet meestal niet wat ermee is gebeurd. 

Gebruik bij voorkeur bloemen van een erkende teler zoals Koppert Cress. De firma die onderstaande foto's ter beschikking stelde. De bloemen zijn bij hen normaal gesproken het jaar door verkrijgbaar en hebben een  houdbaarheid tot zeven dagen bij 2-4°C. Ze worden in een gesloten verpakking geleverd. Met deze bloemen weet je zeker dat je een kwaliteit in huis hebt die voldoet aan alle (wettelijke) eisen. 

De bloemen van Koppert Cress zijn verkrijgbaar bij de gespecialiseerde groentespecialist en de horecagroothandel. 

Bloem De namen staan voor ® merknamen van KoppertCress.

Apple blossom 

De bloem bestaat uit een decoratief hartvormig bloemetje met de fris zure smaak van groene appels. De Blossom past goed in desserts en cocktails. Een combinatie met schaal- of schelpdieren of gerookte vis is een aanrader. Apple Blossom is een decoratieve appel in een gerecht.

Lekker bij borrelhapjes, amuses, fruitsalades, dessert, vis

Anise Blossom 

heeft een anijssmaak met een hint van dragon. De kruidige smaak van dragon is afkomstig van het steeltje, de smaak van anijs zit in de bloem. De oranje- gele bloem combineert goed bij sterk smakende vis en rode vleessoorten. Daarnaast past Anise Blossom goed bij desserts, amuses en cocktails.

Lekker bij rode vlees soorten, amuses en (ijs) desserts. 

BlinQ Blossom 

Deze heel aparte bloem vindt zijn oorsprong in Zuid Afrika, maar heeft zijn verspreidingsgebied uitgebreid naar onder andere de Middellandse Zee. Het is een robuust sappig kruid en met zijn kristalachtige voorkomen een echte blikvanger. De smaak gaat van fris-ziltig naar zout en past goed bij gerookte vlees- en visgerechten.

Lekker bij tartaar of entrecote en bij gerookte vleeswaren en visgerechten.

Bean Blossom

Decoratief paars bloemetje met een zoete bonensmaak en een krokante beet in het hart. Goed te combineren met zomerse gerechten of met zomerse groenten, gerechten met fruitige, kruidige invloeden en vegetarische gerechten. Onderscheidend wordt de Bean Blossom in combinatie met desserts of chocolade.

Lekker bij wild, kalfsvlees, gevogelte, witvis, schaaldieren, vegetarische gerechten.

Blue Ocean 

De decoratieve bloemen van de blue ocean heb je van roze naar lavendel blauw. De smaak begint zoet om daarna over te gaan in de milde smaak van oesters. 

Lekker bij steaktartare, schaal- en schelpdieren en gerechten als tonijn en kaviaar.

Cornabria Blossom

Een eetbare bloem die familie is van het bosviooltje. Het bloemetje komt in een groot aantal kleuren voor. Cornabria Blossom heeft een subtiele lavendelsmaak die het mogelijk maakt de bloemetjes bij een grote variatie aan gerechten te gebruiken.

Lekker bij alle mogelijke gerechten en als decoratie op borrelhapjes en vleeswarenschotels.

Dushi Button 

Een bloem met een Zuid-Amerikaans karakter. Heel zoet, met wat mint en parfum. Eén bolletje op een dessert geeft al een verrassing. Mooi met rood fruit. Lekker op een bolletje ijs. Dushi Button is erg zoet en daarmee een goede tegenhanger van bittere gerechten.

Lekker bij borrelhapjes als decoratie.

Floregano

De bloem doet je bij de geur denken aan de Middellandse Zee alwaar ze haar oorsprong heeft. De smaak is die van verse oregano. Het decoratieve, smaakvolle en krachtige karakter zorgt voor een brede toepasbaarheid. 

Lekker bij oriëntale- en lamsvleesgerechten. Bij paprika, tomaat of courgette. 

Jasmin Blossom

Jasmijn is een plant die in Europa en Azië al eeuwenlang bekend staat om haar geur en smaak. De naam is afkomstig van het Arabische ‘Yasmin’, en betekent ‘Geschenk van God’. Jasmijn kan op allerlei manieren worden toegepast. Vooral bij hartige gerechten, die iets zoetig van zichzelf hebben. Onttrek de smaak bij lage temperatuur. Bij teveel warmte wordt de bloem bitter. 

Lekker bij schaal- en schelpdieren, eendenlever of kreeften-bouillon. Maar ook in oosterse gerechten en curry’s of sauzen. 

Purple Delight 

Een donker paarse bloemen in een pistachegroen kelk. De bloem heeft een verrassend zoete smaak die eindigt in een vleugje bitter. Gebruik de bloem alleen als je gaat voor de zoete smaak.

Lekker bij witte vlees- of vissoorten, coquilles, kaviaar.

Sechuan Buttons 

biedt bij het gebruik een 'elektrische' ervaring. Het begint met een champagneachtig gevoel op het puntje van de tong. Vervolgens een tintelend en verdovend gevoel op de gehele tong en binnenkant van de wangen met een stortvloed aan speeksel. Kortom een ervaring om nooit te vergeten. De smaak van Sechuan is smaakopwekkend, neutraliserend. Gezien de heftige mondervaring is extra aandacht nodig bij de bereiding en wijn/spijscombinatie.

Lekker bij cocktails en amuses.

Vananco Leaves

zijn een opvallende verschijning. Ze komen oorspronkelijk voor in het Aziatische regenwoud, waar ze zich op vochtige plaatsen in hoge bomen nestelen. De paarse bloem met witte accenten is nadrukkelijk aanwezig in ieder gerecht. Ze zijn neutraal van smaak, waardoor de bloem breed inzetbaar is. De bloem of de afzonderlijke bloemblaadjes passen door de sprekende kleur goed bij tal van gerechten. 

Lekker in salades en bij vlees, vleeswaren, borrelhapjes en vis. 

Onderstaande in het wild en in de tuin vaak voorkomende bloemen kom je vaak tegen in natuurkookboeken. Bedenk wel dat bij het gebruik van deze bloemen uit de vrije natuur geen garantie aanwezig is betreffende de manier waarom ze zijn opgegroeid en of er eventueel bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. 

Bieslook

is een vaste plant die bloeit in juni en juli met blauw-roze-violette schermen. Bij de voedselbereiding gebruik je vooral de jonge dunne stengels. Het blad kan fijngesneden worden toegevoegd aan salades, kruidenboter, ragouts, sauzen en dressings. Ook de bloemen kunnen worden gegeten. Deze zijn geschikt als garnering van gerechten. 

Lekker als garnering bij runder carpaccio.

Courgettebloem

In Nederland zijn courgettebloemen vaak alleen te vinden op een biologische markt en bij groentespeciaalzaken. Een andere manier om aan de bloemen te komen is zelf courgetteplanten te kweken, wat relatief makkelijk is. Je kunt de bloemen het beste gekoeld bewaren. Ze zijn het lekkerst als je ze zo snel mogelijk na de oogst klaar maakt. Verwijder wel de stamper die bitter smaakt. 

Lekker op hartige taarten, in lamsovenschotels.

Goudsbloem

Verse of gedroogde bloemen kunnen worden gebruikt in soepen.[De bloemen kunnen ook gebruikt worden als kleurstof voor kaas, boter en andere levensmiddelen. Vroeger werden de bloembladen gebruikt voor vervalsing van saffraan.

Lekker bij kip, rijstgerechten en soepen. Zuurkool met rookworst, goudsbloem en dille. 

Lavendel

Lavendel wordt ook in de keuken gebruikt. Zo zijn de bloemen een ingrediënt van de Provençaalse kruiden. De bloemen worden, al dan niet gedroogd, gebruikt om allerlei producten op smaak te brengen zoals bijvoorbeeld groenten zoals wortelen en tomaten.

Lekker bij in marinades en mediterrane vleesgerechte. Maak boeketjes van lavendel, rozemarijn en tijm en wrijf daarmee jouw barbecuevlees eens in. 

Oostindische kers

Bloemen, bladeren en zaden zijn eetbaar en doen met hun scherpe smaak denken aan mierikswortel. De Oost-Indische kers wordt ook wel tot de specerijen gerekend. 

Lekker bij hartige gerechten, of als strooisel over een stevige runderbouillon.

Paardenbloem

De jonge bladeren zijn prima eetbaar en minder bitter dan de volwassen bladeren. Door "bleken" kan de bitterheid worden verminderd, net als bij witlof. Traditioneel worden de bladeren hiertoe overdekt met zand met als resultaat molsla. 

Lekker als paardenbloem knoppen met roerei, bacon en spekblokjes. De jongen blaadjes zijn heerlijk in stoofschotels.

Molsla (van paardenbloemen) 

Vroeger werd in de lente in vooral in molshopen naar gebleekte paardenbloembladeren gezocht, vandaar de naam molsla. Door veredeling is een verbeterde, bladrijke molsla verkregen. Molsla wordt in Europa als malse voorjaarsgroente aangeboden. In Nederland en België is het niet ruim verkrijgbaar.

Pinksterbloem

Net als zijn familieleden tuinkers en waterkers is de Pinksterbloem heel rijk aan vitamine C. De blaadjes, de jonge toppen en de bloemknoppen smaken heerlijk als salade of gesnipperd op de boterham.

Lekker bij rosé rund- en kalfsvlees.

Roos

Verschillende delen van de roos, zoals de bloemblaadjes en de bottels kunnen heel goed als kruid in verschillende gerechten. Alleen onbespoten rozen mogen gebruikt worden.

Lekker bij kalkoenrollade, bij pasteien. Als decoratie bij luxe borrelhapjes.
 

Rucola

De jonge plantjes worden als smaakversterker gebruikt in sla en rauwkost en de kiemplantjes worden ook op brood gegeten. De bloemetjes kunnen dienen als decoratie. Ook kan rucola gestoofd worden. De smaak is walnootachtig en enigszins bitter.

Lekker bij lamsrack en lamskoteletten.

Tijm (wilde)

Het zoetige, sterke aroma is geschikt voor het kruiden van groente, vis, vlees en sauzen.

Lekker bij lamsvlees en konijn.

Viooltjes

Een eetbare bloem die familie is van het bosviooltje. Het bloemetje komt in een groot aantal kleuren voor. Het heeft een subtiele smaak die het mogelijk maakt de bloemetjes bij een grote variatie aan gerechten te gebruiken.

Lekker als decoratie bij luxe borrelhapjes. 


 

- Publicatiedatum: 30 March 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl