Chinese kumquat
Foto: Wikimedia
Oorspronkelijk komt de kumquat uit Zuidoost Azië. Tegenwoordig wordt ze nog veel verbouwd in China en Japan. De meeste bekende kumquat in Nederland is de Chinese kumquat, die ook wel Nagami kumquat of ovale kumquat wordt genoemd. Deze wordt volop verbouwd in In het Zuiden van Europa, Corfu en Brazilië. De vrucht is verwant aan de citrus. De vruchten zijn ei- of ovaalvormig en zijn maximaal 4,5 cm groot. De kleur is oranje. De schil heeft een zoete en het vruchtvlees een zure smaak. De vrucht is rijk aan vitamine C en kalium.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
70 kcal 1.9 gr 16 gr 10 mgr 186 mgr 1.4 gr 7 gr 43.9 mgr 9 gr |
Kooptips
Kumquats zijn rijp wanneer ze egaal oranje van kleur zijn en stevig aanvoelen.
Bewaartips
Bewaar de kumquats in de koelkast
Toepassingen
♦ Lekker in een marmelade
♦ Prima in de fruitsalade
♦ Zorgt voor een fijne citrussmaak in de (ijs)thee.
♦ Erg lekker bij gebraden of gegrild vlees, wild en gevogelte.
Bereiding
De kumquat heeft een dunne schil die je gewoon kunt eten. Wel moet je ze goed wassen. Gewassen kumquats hoef je niet te schillen. Je kunt ze zo eten of of in schijfjes in diverse gerechten verwerken .Voor het bereiden moet de vrucht even blijven liggen. Het vocht binnenin verdampt dan een beetje met als resultaat een vollere smaak.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |