Blimbing
De blimbing is een plant uit de klaverzuringfamilie en familie van de carambola. De vruchten groeien aan bomen in onder andere Sri Lanka, Thailand en Indonesië. Het is een stervormige vrucht. De vrucht is groengeel en doorschijnend van kleur en circa 8 cm lang. De smaak en de geur is zeer zuur. Dit in tegenstelling tot de carambola die lekker zoet is. In tropische streken wordt de vrucht gebruikt zoals wij de augurk gebruiken.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
156 KJ, 37 kcal |
Kooptips
Verse blimbings mogen niet beschadigd zijn en ruiken zurig.
Bewaartips
Bewaar ze niet in de koelkast, maar op de fruitschaal. Ze blijven dan ongeveer een week goed.
Toepassingen
♦ Verwerken tot compote.
♦ Het sap wordt gebruikt in limonades.
♦ In de Filipijnen wordt de blimbing gebruikt als snack.
♦ Heel geschikt voor een chutney.
♦ Inmaken in azijn.
Bereiding
De vrucht smaakt rauw niet lekker en moet dus gekookt worden. Goed wassen en in plakken snijden.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |