Broodvrucht
De broodvrucht is een vrucht van de broodboom (Artocarpus altilis). De boom is ongeveer 30 meter hoog en brengt vruchten voort die wel 25 tot 35 cm groot kunnen worden en dan tot 4 kilo wegen. De kleur is bruinachtig-groen en de schil is bedekt met stekels. De vrucht bevat veel zetmeel en de smaak heeft wel wat weg van brood en aardappels. Een onrijpe vrucht heeft een onsmakelijke geur. Het vruchtvlees is sappig en zacht en is wat schilferig. In de tropen vormen broodvruchten een belangrijk basisvoedsel. De vrucht is inheems in Zuidoost Azië en Polynesië.
Kooptips
Broodvruchten die onaangenaam ruiken zijn meestal nog niet rijp. Koop alleen gave onbeschadigde exemplaren.
Bewaartips
De broodvrucht moet je buiten de koelkast bewaren. Een te koude omgeving stopt namelijk het rijpen. Op kamertemperatuur zijn broodvruchten ongeveer 2 weken houdbaar.
Toepassingen
♦ Verwerken in een curry.
♦ In plakken bakken en eten met een pittige dipsaus.
♦ bakken of koken.
Bereiding
Je moet de vruchten dun schillen en halveren. Verwijder de zaden. Het vruchtvlees vervolgens in blokjes of plakken snijden.
♦ Koken ♦ Bakken |
ca. 30 minuten ca. 15 minuten |
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |