21-september-2021 |
Broodvrucht

Broodvrucht

De broodvrucht is een vrucht van de broodboom (Artocarpus altilis). De boom is ongeveer 30  meter hoog en brengt vruchten voort die wel 25 tot 35 cm groot kunnen worden en dan tot 4  kilo wegen. De kleur is bruinachtig-groen en de schil is bedekt met stekels. De vrucht bevat veel zetmeel en de smaak heeft wel wat weg van brood en aardappels. Een onrijpe vrucht heeft een onsmakelijke geur. Het vruchtvlees is sappig en zacht en is wat schilferig. In de tropen vormen broodvruchten een belangrijk basisvoedsel. De vrucht is inheems in Zuidoost Azië en Polynesië.

Kooptips

Broodvruchten die onaangenaam ruiken zijn meestal nog niet rijp. Koop alleen gave onbeschadigde exemplaren.

Bewaartips

De broodvrucht moet je buiten de koelkast bewaren. Een te koude omgeving stopt namelijk het rijpen. Op kamertemperatuur zijn broodvruchten ongeveer 2  weken houdbaar. 

Toepassingen

♦ Verwerken in een curry.
♦ In plakken bakken en eten met een pittige dipsaus. 
♦ bakken of koken. 

Bereiding

Je moet de vruchten dun schillen en halveren. Verwijder de zaden. Het vruchtvlees vervolgens in blokjes of plakken snijden. 

♦ Koken
♦ Bakken
ca. 30 minuten
ca. 15 minuten

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland
Terug naar boven