Cassabanana
De cassabanana is geen banaan al doet de naam er wel aan denken. Ze is inheems in Brazilië maar komt ook voor in het noordelijke deel van Zuid-Amerika. Het is familie van de cucurbitaceae en het uiterlijk heeft veel weg van een grote rode komkommer die wel 30 tot 60 cm lang kan worden. De vrucht groeit aan wijnstokken tot wel 15 meter hoog. De vrucht is aromatisch met een sterke zoete wat meloenachtige geur. De vrucht rijpt alleen goed bij hoge temperaturen. Het vruchtvlees is geeloranje en smaakt naar meloen met een vleugje banaan. Vandaar waarschijnlijk het ontstaan van de naam. De aanwezige grote zwarte zaden zijn niet eetbaar.
Voedingswaarde per 100 gram
Eiwit |
0.145 gr 0.33 mgr 21.1 mgr 24.5 mgr 0.2 gr 13.9 mgr |
Bewaartips
Als ze droog zijn en in de schaduw liggen blijven cassabananas wel een paar maanden goed. Gesneden kun je de vrucht enkele dagen in de koeling bewaren.
Toepassingen
♦ Rauw lekker om te eten met of zonder suiker
♦ Prima in combinatie met vis
♦ Onrijpe vruchten worden als groente geserveerd
♦ Lekker in desserts, soepen en stoofschotels
♦ Persen en pureren in dranken
♦ Gebruik in gelei
♦ Prima te combineren met gebak
Bereiding
De cassabananas wordt in de lengte opengesneden en de zaden worden er uit gelepeld. Het vruchtvlees kun je er met een meloenlepel of een gewone lepel uitlepelen.
Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |