21-september-2021 |
Cherimoya

Cherimoya

Deze hartvormige vrucht die behoort tot de groep van tropische roomappels wordt ook wel Jamaica-appel genoemd. De vrucht heeft meestal een groene schil met schubben. Soms kom je ook lichtpaars gekleurde vruchten tegen. Van oorsprong komt de plant uit  de valleien van het hoogland in de Andes. De vrucht wordt voornamelijk in Chili (de grootse exporteur van de Zuid-Amerika) , het Middellandse Zeegebied en China geteeld. De vrucht is ongeveer 20 centimeter lang en heeft een doorsnede tot maximaal 10 cm. Ze wordt maar op beperkte schaal geïmporteerd vanwege zijn kwetsbaarheid. Nadeel van de vrucht zijn de ruimschoots aanwezige zwarte pitten. Het vruchtvlees is romig wit en nogal zoet. De smaak heeft wel wat weg van ananas. De cherimoya is goed rijp als de schil zwart verkleurt. 

Kooptips

Koop alleen vruchten waarvan je het vruchtvlees een beetje in kunt drukken en met een schil die zwart begint te verkleuren. De vruchten mogen uiteraard niet beschadigd zijn. 

Bewaartips

De vrucht moet buiten de koelkast bewaard worden. Het liefst boven de 12°C. anders stopt het rijpingsproces. Als ze rijp zijn bederven ze snel dus bewaar ze niet langer dan 2- 3 dagen. Laat ze niet op één kant liggen. Keer ze regelmatig. 

Toepassingen

♦ Prima uit de hand te eten.
♦ Verwijder de pitten en pureer ze. 
♦ In een vruchtensalade.
♦ Serveren bij roomijs.
♦ Blokjes van de vrucht omwikkelen met rauwe ham als snackje.
♦ Uitlepelen.
♦ Als basis voor de Spaanse cherimoya likeur.
♦ Door yoghurt of kwark.

Bereiding

Verwijder altijd de zwarte pitten. Die zijn niet eetbaar. Daarna kun je vruchtvlees uit de schil snijden.

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland
Terug naar boven