Curuba
De curuba staat ook bekend onder de namen tacso of bananenpassievrucht. Ze worden gekweekt op hoogtes tussen de 1600 en 3000 meter. De vruchten hebben een langwerpige vorm en hebben een zacht behaarde schil. De soorten met een gele schil worden volop gekweekt in alle landen in de Andes. De "curuba de castilla" is de nationale vrucht van Colombia. Ook in Nieuw Zeeland wordt de vrucht gekweekt. Curuba's worden sporadisch op de Europese markt aangeboden.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
25 kcal 0.6 gr 0.4 mgr 6.3 gr 4 mgr 0.1 gr 4 mgr 20 mgr 2.5 gr 70 mgr |
Kooptips
Curuba's worden het hele jaar door geoogst
Bewaartips
Curuba's zijn gekoeld ongeveer 2 weken houdbaar.
Toepassingen
♦ In shakes
♦ Lekker in ijs
♦ Als vrucht in de yoghurt
Bereiding
Snijd de vruchten voor het gebruik in de lengte door. Binnen in de witte schil zitten witte noppen. Die zijn niet lekker dus uitschrapen is niet gewenst. Gewoon uitlepelen is het beste. worden de vruchten in de lengte doorgesneden en uitgelepeld.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |