Guave
De guave is een diep vertakte, groenblijvende struik of tot 10 m hoge boom met uitgespreide takken, een tot 25 cm brede stam en een roodbruine, schilferige schors en komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en wordt wereldwijd in de tropen en de subtropen gekweekt. De vrucht is appel- of peervormig en kan tot 12 cm lang worden. De schil is dun en varieert in kleur van groen tot geelgroen met vaak wat roze vlekjes. De glans is mat en heeft een wat wasachtig uiterlijk. Het vruchtvlees is zacht en sappig en kan van kleur variëren van wittig geel, geelgroen of roze met in het midden vaak een wat rode tint. De smaak is aromatisch met een wat zoetzure bijsmaak en heeft wel wat weg van een peer of een aardbei. Afhankelijk van het ras kunnen de , eetbare, pitjes variëren van nul tot wel 500 stuks.
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
161 KJ, 38 kcal |
Kooptips
De guave is pas rijp als het vruchtvlees een beetje meegeeft wanneer je er zachtjes op drukt. Koop in ieder geval onbeschadigde vruchten die mooi droog zijn en geen plekken vertonen.
Bewaartips
Wanneer je de vruchten in de koelkast bewaart onder de 12°C stopt het rijpen en worden ze er niet lekkerder op. Als ze bijna rijp zijn kun je ze het beste op de fruitschaal bewaren. Dan blijven ze zeker nog een dag of drie goed.
Toepassingen
♦ Uit het handje.
♦ In ijs of ijsmousse.
♦ In een vruchtensalade.
♦ Door de yoghurt.
♦ Meebakken met kipfilet.
♦ Verwerken tot marmelade, jam of compote.
♦ Te gebruiken in frisdrank en likeur.
Bereiding
Voor het gebruik moet de guave geschild worden. Verwijder ook de eventueel aanwezige pitjes.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |