21-september-2021 |
Kaapse kruisbes

Kaapse kruisbes

De Kaapse kruisbes is van oorsprong afkomstig uit Peru en wordt ook wel goudbes, ananaskers of physalis genoemd. De naam Kaapse bes dankt ze aan het feit dat vanaf de 19e eeuw de bes in Zuid-Afrika wordt geteeld. De bes is goed eetbaar inclusief de zachte pitjes. De bes groeit in een heel apart bijna lampionachtig omhulsel. Het omhulsel is doorzichtig en meestal al verdord als de vrucht wordt aangeboden. De smaak van de bes heeft wel wat weg van de ananas en is zoetzuur. De rijpe bes is oranje-geel van kleur. Zelfs de onrijpe groene bessen kunnen gegeten worden. 

Kooptips

Kies alleen onbeschadigde bessen.

Bewaartips

Bewaar ze niet in de koelkast, maar wel op een koele plek.

Toepassingen

♦ Verwerken in fruitsalades.
♦ Zo uit het handje.
♦ Op een taart.
♦ Dopen in gesmolten chocolade. 

Bereiding

Verwijder het omhulsel en de steeltjes. Naar wens de bessen halveren of heel laten. Onrijpe bessen zijn wat zurig. Bestrooi ze met suiker en laat ze een uurtje staan. 

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland
Terug naar boven