Mangistan
De Mangistan wordt vaak de koningin van de vruchten genoemd. Het is een excoot die ook wel mangosteen wordt genoemd. Een wat vreemde naam want het is eigenlijk een bes ter grootte van een mandarijn. De dikke schil, circa 1 cm) is paars-bruin en voelt leerachtig aan. De vrucht is verdeeld in 4 of acht parten en het vruchtvlees is wittig van kleur en wat stroperig. Het vruchtvlees is zo zacht dat het bijna smelt op de tong. Het aroma doet denken aan perziken of druiven en de smaak is fris en wat zoetig.
Kooptips
De vrucht mag geen deuken hebben en moet zwaar aanvoelen. Koop alleen rijpe vruchten. Narijpen is niet mogelijk.
Bewaartips
De houdbaarheid bedraagt maximaal 2 dagen.
Toepassingen
♦ Als garnering op gebak.
♦ Uit het handje.
♦ In een salade met een krop sla.
♦ Lekker met slagroom en roomijs.
Bereiding
Bij een rijpe mangistan is de schil vrij hard. Verwijder daarom met een shcerp me het kapje en lepel het vruchtvlees er uit. De smaak wordt optimaal wanneer je het vruchtvlees voor het gebruik koelt.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |