Ramboetan
Ramboetans zijn afkomstig uit tropische landen. De naam komt oorspronkelijk van het Maleisische woord 'ramboet' (haar). De buitenkant is namelijk harig en bedekt met stekels. Ramboetans groeien aan een tot 20 meter hoge boom in trossen tot wel 20 stuks. Ze hebben veel weg van de bekende lychees. De vruchten zijn maar een paar centimeter groot, rond en met een rode of bruine kleur. Het vruchtvlees is glazig wit en heel sappig. De smaak is zoet.
Kooptips
De haren van de ramboetan moeten mooi rood of geel zijn. Als ze verschrompeld en bruin zijn is de vrucht niet vers meer. De vrucht is rijp, als de schil gemakkelijk los laat.
Bewaartips
Bewaar ramboetans op de fruitschaal. In de koelkast gaan ze snel achteruit en verliezen ze hun kenmerkende aroma.
Toepassingen
♦ Uit het handje.
♦ Heerlijk in vruchtensalades.
♦ Samen met ijs.
♦ Een prachtige combinatie met chocolademousse.
Bereiding
De schil gaat er gemakkelijk af. Deze is niet eetbaar.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |
Variant: Korlan
De korlan is niet echt bekend. De vruchten zijn eivormig en hebben een rode, wrattige schil. De zaadmantel is eetbaar. De korlan wordt op enkele plaatsen in Zuidoost-Azië gegeten.