21-september-2021 |
Ramboetan

Ramboetan

Ramboetans zijn afkomstig uit tropische landen. De naam komt oorspronkelijk van het Maleisische woord 'ramboet' (haar). De buitenkant is namelijk harig en bedekt met stekels. Ramboetans groeien aan een tot 20 meter hoge boom in trossen tot wel 20 stuks. Ze hebben veel weg van de bekende lychees. De vruchten zijn maar een paar centimeter groot, rond en met een rode of bruine kleur. Het vruchtvlees is glazig wit en heel sappig. De smaak is zoet.

Kooptips

De haren van de ramboetan moeten mooi rood of geel zijn. Als ze verschrompeld en bruin zijn is de vrucht niet vers meer. De vrucht is rijp, als de schil gemakkelijk los laat. 

Bewaartips

Bewaar ramboetans op de fruitschaal. In de koelkast gaan ze snel achteruit en verliezen ze hun kenmerkende aroma.

Toepassingen

♦ Uit het handje.
♦ Heerlijk in vruchtensalades.
♦ Samen met ijs.
♦ Een prachtige combinatie met chocolademousse.
 

Bereiding

De schil gaat er gemakkelijk af. Deze is niet eetbaar. 

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland

 

Variant: Korlan

De korlan is niet echt bekend. De vruchten zijn eivormig en hebben een rode, wrattige schil. De  zaadmantel is eetbaar. De korlan wordt op enkele plaatsen in Zuidoost-Azië gegeten.

Terug naar boven