Sharon- of kakivrucht
De naam sharon' van deze exotische vrucht is afkomstig uit Israël waar ze aan bomen groeit die wel 15 meter hoog kunnen worden. Heet fruit wordt ook wel als kakivrucht op de markt gebracht. De vrucht is veredeld en oorspronkelijk afkomstig van de kakiboom, ook wel dadelpruim genoemd, die van nature voorkomt in de Himalaya en in de bergen van Myanmar, Thailand, Indochina, Korea en Japan. De vrucht lijkt wel een beetje op een vierkante tomaat en heeft geen pitten. Vanwege het ontbreken van looizuur (tanine) kan deze ook heel goed worden gegeten als ze nog vrij hard is. De smaak heeft veel weg van een abrikoos en is aromatisch en erg zoet.
Kooptips
Als de schil oranjerood kleurt dan is het fruit rijp. Ook overrijpe vruchten kun je prima eten ondanks het wat glazige uiterlijk.
Bewaartips
Laat sharonfruit narijpen bij kamertemperatuur. Rijpe vruchten zijn maximaal 3 dagen in de koelkast houdbaar.
Toepassingen
♦ Uit het vuistje.
♦ Samen met kiwi in een vruchtensalade.
♦ In desserts.
♦ Als entree met een plakje Parmaham.
♦ Heel smakelijk bij kip gerechten en -vleeswaren.
♦ Als compote
♦ Prima te pureren.
Bereiding
Alleen wassen en daarna uitlepelen of zo eten uit het handje.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |