21-september-2021 |
Custardappel

Custardappel

De custardappel of ossenhart is een tot 10 m hoge, in droge tijden bladverliezende, boom met appel- of hartvormige vruchten die bij de steel zijn ingedeukt. De vrucht kan variëren van 500 gram tot 1.5 kilo met een formaat van maximaal 18 cm. Custard Appels zijn lichtgroen met knobbelig huid, en hebben zachte, zoete vruchtvlees met bruine zaden. De vruchten komen van nature voor in de Cariben en Zuid-Amerika  en komen in Nederland nauwelijks op de markt. Tegenwoordig is Australië de grootse producent. 

Voedingswaarde per 100 gram

Energie
Eiwit
IJzer
Natrium
Koolhydraten
Calcium
Vitamine C
Vet
 Vezels

393 KJ, 101 kcal
1.3 gr
0.78 mgr
4 mgr
24 gr
22.3 mgr
19.7 mgr
0.6 gr
2.4 gr

Kooptips

Kies voor lichtgroene en stevige vruchten. De buitenkant is wat fragiel dus enkele lichtbruine vlekken zijn normaal. Neigt de schil naar paars, zwart dan heeft de vrucht zijn beste tijd gehad.

Bewaartips

De custardappelen kan op de fruitschaal nog wat narijpen. Rijpe vruchten bewaar je het beste in de koelkast gedurende maximaal 3 dagen. Bewaar onrijpe vruchten op een koele plek. De rijptijd is dan maximaal 2 weken. 

Toepassingen

♦ In een fruitsalade met bananen, ananas, papaja
♦ Serveren met geraspte kokos en noten op ontbijtgraan.
♦ Met ijs, melk en honing als smoothie.
♦ In de vla.

Bereiding

Alleen even licht afspoelen. Van de vrucht gebruik je alleen de schil. 

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland                    
Terug naar boven