21-september-2021 |
Peer

Peer

Peren zijn nauw verwant aan appels. De boom bloeit - afhankelijk van het ras - gemiddeld van half april tot begin mei. Een peer groeit uit een bevruchte bloem, meestal eerst met de dikke kant naar boven, maar door het toenemende gewicht van de vrucht kantelt deze geleidelijk naar onderen. Je kunt peren in twee categorieën verdelen: handperen en stoofperen. Handperen rijpen op kamertemperatuur na en worden dan steeds zachter en malser. Stoofperen kun je niet rauw eten. Ze worden meestal gestoofd of verwerkt in compotes, gebak of trifles. De meeste peren komen uit eigen land en zijn van topkwaliteit.

Bekende perensoorten zijn:

♦ Conference peer (tweede foto): Een lange peer met een wat harde schil en stevig vruchtvlees. la
♦ Anjou peer: Een grote en sappige peer.
♦  Doyenne du Comice: een dikke sappige peer. 
♦ Thriomphe de Vienne: Het vruchtvlees van deze grote peer is zacht en wat korrelig. 

Kooptips

Druk licht bij de steel. Als de peer meegeeft is hij rijp. Peren mogen geen bruine vlekken hebben. 

Bewaartips

Laat peren rijpen op de fruitschaal. Pas als ze rijp zijn kun je ze in de koelkast bewaren. Dan hebben ze nog 2 dagen. Stoofperen zijn, mits op een koele plaats, tot enkele weken houdbaar. 

Toepassingen

♦ Uit het handje;
♦ Op een kaasplateau met pittige kazen;
♦ In een salade met lollo rosso. Geef er een roquefort-dressing bij;
♦ Verpakken in bladerdeeg en bakken in de oven of op de barbecue;
♦ In een fruitsalade;
♦ Op brood met brie;
♦ Op gebak;

Bereiding

Een peer moet goed gewassen worden en vervolgens geschild. Uit de hand kun je de schil gewoon eten. Die heeft gezonde vezels. Geschilde peren worden snel bruin. Dus besprenkel ze met citroensap.

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem
Uit het buitenland
Terug naar boven