21-september-2021 |
Morel

Morel

Een morel is een donkerrode zure kers uit de rozenfamilie (Rosaceae). In Vlaanderen en Zuid-Nederland wordt de zure kers ook wel kriek genoemd, Vanwege de zure smaak worden morellen in Nederland weinig verkocht. In België worden morellen echter gebruikt voor een speciaal bier, namelijk kriek. Oorspronkelijk komt de morel uit Zuidoost-Europa en West-Azië.

Voedingswaarde per 100 gram

Energie
Eiwit
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Suiker
Vezels
Vitamine C

52 KJ, 220 kcal
1.0 gr
0.4 mgr
11.0 gr
2 mgr
10 mgr
11.0 gr
2.1 gr
10 mgr 

Toepassingen

♦ Morellen worden ook met veel suiker gegeten in bijvoorbeeld yoghurt.
♦ Geschikt voor vruchtenwijn te maken. In Italië wordt door Vignamato naar een recept uit ca. 800 een "dessertwijn" gemaakt, een combinatie van deze kers en wijn.

 

Terug naar boven