Nectarine
De nectarine is ontstaan vanuit de perzik. Het is geen resultaat van allerlei kruisingen, maar een spontane mutant. Het is een steenvrucht met een gladde schil en bijkomend voordeel is dat de vrucht een stuk steviger is dan een perzik. De meeste vruchten zijn wel iets kleiner. Ze zijn rijp, even zoet als een perzik. Er zijn varianten met wit of geel vruchtvlees
Voedingswaarde per 100 gram
Energie |
129 KJ, 30 kcal |
Kooptips
Koop alleen nectarines die een gave schil hebben en zoet ruiken. De vrucht moet mooi stevig aanvoelen. Zachte plekken rotten snel.
Bewaartips
In de koelkast kun je ze ongeveer een week bewaren. Buiten de koelkast, op een koele plaats, blijven ze circa 3 dagen goed.
Toepassingen
♦ Eten als een appel met schil en al.
♦ In verschillende salades op basis van groente of fruit.
♦ In taarten of gebak.
♦ Samen met ijs.
♦ Combineren met geitenkaas en aardbeien.
♦ Als vulling voor flensjes.
Bereiding
Je kunt ze met schil en al eten of halveren en de pit verwijderen om ze vervolgens in blokjes of reepjes te snijden. Het is wel zaak om de vrucht goed te wassen wanneer je ze met schil eet.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ||||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |