21-september-2021 |
Perzik

Perzik

De perzik wordt gekweekt rond de Middellandse Zee en Perzië. Aan dat land heeft ze ook de naam te danken. Perzik betekent namelijk Perzisch. Van oorsprong komt de perzik uit China. De vrucht bevat een harde houtachtige vrucht en behoort dus tot de familie van de steenvruchten. Je kunt de schil eten hoewel ze een beetje pluizig aanvoelt. Het vruchtvlees is afhankelijk van de soort rood, wit of geel. 

Kooptips

Een rijpe perzik ruikt fruitig en heeft een gave schil. 

Bewaartips

In de koelkast kun je ze ongeveer een week bewaren, maar dan worden ze er niet lekkerder op. Buiten de koelkast blijven ze op een koele plaats (12-15 ºC) ongeveer 3 dagen goed. 

Toepassingen

♦ In partjes in yoghurt of kwark.
♦ Uit het handje.
♦ In blokjes met ijs.
♦ In flensjes.
♦ Stoven met kip
♦ In fruitsalades
♦ In smoothies of milkshakes.

Bereiding

Je kunt perziken met schil en al eten. Wil je dat niet dan kun je de schil er gemakkelijk aftrekken met een mesje. Snijd de perzik half door en verwijder de pit. 

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland
Terug naar boven