21-september-2021 |
Plumcot

Plumcot

De naam is afkomstig van de Engelse namen voor pruim (plum) en abrikoos (apricot). Het is dan ook een steenvrucht-kruising tussen beide vruchten. Qua uiterlijk heeft de plumcot het meeste weg van een pruim met haar donkerrode gladde schil en de grote pit. Het vruchtvlees ruikt heel lekker en is oranjerood. De vruchten groeien aan bomen en komen alleen voor in de warmere gebieden waar in het voorjaar geen nachtvorst voor komt. 

Kooptips

Als je op de vrucht drukt mag deze een beetje meegeven, maar niet al te veel. Ze moeten stevig aanvoelen en een gave schil hebben. 

Bewaartips

De plumcot's houd je op een koele plaats (12-15ºC) ongeveer 5  dagen goed. Op kamertemperatuur kunnen ze nog mooi narijpen. In de koelkast stopt dat proces en gaat de smaak achteruit. 

Toepassingen

♦ Uit het handje.
♦ Door een vruchtensalade.
♦ Verwerken tot jam.
♦ Maak er een soort pruimensaus van door ze te pureren.
♦ Lekker in yoghurt of vla. 
♦ In gebak of cake.
♦ Mee stoven bij wild, gevogelte of stoofvlees. 

Bereiding

Verwijder de steel en was de vruchten. Verwijder daarna de pit. 

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                        
Uit het buitenland                    
Terug naar boven