21-september-2021 |
Cranberry

Cranberry

Cranberry's komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In Nederland groeien ze vooral op Terschelling, waar ooit eens een vat cranberry's is aangespoeld waarop ze zijn ingeburgerd. Op Terschelling worden ze veenbessen of Pieter Sipkesheide genoemd naar de vinder van het vat.. Ook op Vlieland groeien de vruchten volop. Cranberry's zijn lichtrood tot donkerrood van kleur en hebben een ovale vorm. Ze worden meestal niet rauw gegeten. De smaak is friszuur, soms wat wrang. De naam cranberry komt van "craneberry" ofwel kraanvogel. Dit omdat het gebogen steeltje van de bloem op de nek van een kraanvogel lijkt. Van oudsher is de medicinale werking van de plant bekend bij de indianen in Noord-Amerika. In Nederland werden ze gebruikt als middel tegen scheurbuik. 

Voedingswaarde per 100 gram 

Energie
IJzer
Koolhydraten
Natrium
Calcium
Vitamine C
Vezels

58 KJ, 14 kcal
1.0 mgr
3.4 gr
1 mgr
15 mgr
15 mgr
4.2 gr

Kooptips

Cranberry's moeten stevig zijn en mooi glanzen. 

Bewaartips

Verse vruchten kun je 1 - 2 dagen uitgespreid in de koelkast bewaren. In gesloten verpakking zijn ze maximaal 2 weken houdbaar. Invriezen is mogelijk. Ze zijn dan tot een jaar houdbaar. 

Toepassingen

♦ In een saus bij vlees- en wild gerechten;
♦ Als vulling in gebak;
♦ Als compote;
♦ Gekookte peren vullen met cranberry's;
♦ In de pudding;
♦ In gebak, taarten of salades. 

Bereiding

Was ze goed en kook ze, met het deksel erop, met wat suiker. De bessen zijn te gebruiken wanneer ze kapot springen. De kooktijd is ongeveer 10 minuten. Leg wel een deksel op de pan waarin je ze kookt. De bessen springen namelijk open. 

♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                  
Uit het buitenland          
Terug naar boven