Zwarte bes
De zwarte bes is niet helemaal zwart. De kleur neigt naar donkerpaars. Het is een gezonde fruitsoort, vanwege het hoge gehalte vitamine C en vooral ook vanwege de in de vrucht aanwezige kleurstof die een uitstekende antioxidant blijkt te zijn. Ze worden zowel geteeld als in het wild geplukt. De smaak is cassis-achtig, een beetje zuur en wat wrang. Dat vindt niet iedereen lekker.
Kooptips
Bewaar de bessen hooguit 2 dagen in de koelkast.
Bewaartips
Koop alleen bessen die er fris uitzien en mooi glanzen.
Toepassingen
♦ Heerlijk voor jam of gelei.
♦ Oplepelen bestrooid met suiker.
♦ Heerlijk door de yoghurt.
♦ In een smoothie.
♦ In gebak.
♦ Meebakken met pannenkoeken.
♦ Lekker als sap.
Bereiding
Spoel de besjes af en verwijder eventueel aanwezige takjes. Gooi ook de exemplaren weg die zijn beschadigd of aangetast.
♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ||||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ |