Er zijn drie soorten botervis die overigens hun naam danken aan de glibberige huid:

♦ De Lepidocubium flavobrunneum komt voor in de Indische Oceaan bij Zuid Afrika en wordt op grote diepte gevangen als bijvangst van de tonijnvisserij. Ze leven vooral op zanderige bodems op 30 meter diepte en zijn het voedsel voor dolfijnen, baarzen en tonijnen. Het lichaam van de vis is langerekt en heeft wel wat weg van een snoek. De vis wordt gemiddeld 1,5 meter lang en weegt dan wel 13 kilo. De kleur van het vlees is wit en tegen de graat aan wat roder. De vis wordt in Nederland zowel diepgevroren als filet verkocht. Soms wordt de vis ook gerookt aangeboden.

♦ De Nebris microps is niet zo groot (± 25 cm) en kan ongeveer 250-800 gram wegen. De vis wordt vers, sporadisch, op de Nederlandse visafslagen aangeboden. Bevroren zijn ze ook in filets te koop.

♦ De Peprilus triacanthus is een klein (20-30 cm), zilverachtig visje en komt voor in de Pacific en in de Atlantische Oceaan. De vis wordt in zijn geheel vers, maar ook gerookt aangeboden. Het vlees is grauw en wordt pas mooi wit na bereiding.

Gebruik

De smaak van de vis heeft wel wat weg van heilbot en is mild. De vis is niet echt vet. De filets moeten goed verhit worden. Gooi het bakvet weg. Het werkt voor mensen die daar gevoelig voor zijn sterk laxerend. 

Grillen of bakken

Vangstgebieden FAO

 

Botervis wordt gevangen in de gebieden 31 - 51 - 18

 Verkrijgbaarheid

JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC      
           
© Met dank aan het Nederlands Visbureau voor de basisteksten

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl