Kabeljauw is familie van de kabeljauwachtigen waarvan schelvis, koolvis en wijting bekende leden zijn. De vis komt voor in de Atlantische Oceaan. De bekendste vangplaatsen zijn de Lofoten en de Doggersbank. Maar een klein deel van de vangst komt uit de Noordzee. De vis leeft dicht bij de bodem op diepten variërend van 20 tot wel 600 meter. Economisch gezien is de kabeljauw een belangrijke vis die, ontdaan van de ingewanden, veelal wordt verkocht in zijn geheel of in moten. Het vlees is stevig en heeft een fijne smaak waardoor het vlees op talloze wijzen is te combineren. 

De benaming kabeljauw werd vroeger pas gebruikt als de vis een minimale lengte had van 90 cm. Deze lengte was afkomstig van driemaal de lengte van de tegels in de vishal waar ze bewerkt werden. Kleinere vissen werden 'gul' genoemd. 

Door overbevissing was de stand van de kabeljauw lange tijd kritiek, maar is door vangstverboden en andere maatregelen langzaam herstellende.

Meer over kabeljauw

Gebruik

Als stokvis
In zijn geheel of in moten bakken, grillen, stoven en koken.
Van de wangen en keeltjes maken ze de originele kibbeling.
Als gezonde snack.

Vangstgebieden FAO

 

De vis wordt gevangen in de gebieden  27 - 48 - 61 

 Verkrijgbaarheid

JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC      
     
© Met dank aan het Nederlands Visbureau voor de basisteksten

Copyright 2020 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl