De makreel is een schoolvis die dicht bij het wateroppervlak zwemt. De vis is tamelijk vet en wordt desondanks in ons land als een delicatesse beschouwd. De vis heeft een zilver witte buik en een blauwgroene rug. De volwassen lengte bedraagt circa 65 cm. De vis komt voor in alle waterlagen en is, gevangen voor de Nederlandse kust, wat magerder dan de vis die elders wordt gevangen. De meeste makreel wordt diepgevroren geëxporteerd naar het buitenland. Het visvlees is vet, maar wel sappig en bestaat hoofdzakelijk uit meervoudig onverzadigde vetzuren die goed zijn voor het hart en de bloedvaten. Ook bevat het visvlees veel vitamine B12. De geur is wat vettig en rookachtig. Het vlees bederft tamelijk snel vandaar dat de meeste vis gestoomd wordt verkocht. In veel havens langs onze kust hebben sportvissers de mogelijkheid de zee op te gaan om makreel te vangen. 

Gebruik

Heerlijk op en broodje.
Prima op toast.
Lekker in een salade.
Prima om te bakken en/of te grillen.
Een prima combinatie wijn, azijn , mosterd en/of mierikswortel. 

Vangstgebieden FAO

 

De vis wordt gevangen in de gebieden   27 - 37

 Verkrijgbaarheid

JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC      
         
© Met dank aan het Nederlands Visbureau voor de basisteksten

Copyright 2020 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl