Beschermde namen

In de Europese Unie zijn bepaalde producten vastgelegd met betrekking tot hun originele naam. Soms komt daarbij ook de kwaliteit van het product ter sprake. Voor deze aanduidingen op de producten worden officiële afkortingen en symbolen gebruikt. Elk land heeft zijn eigen afkortingen voor deze kwaliteitsaanduidingen. Deze overkoepelende aanduidingen zijn beschikbaar voor verschillende producten als Vleeswaren, kaas, wijn, olijfolie, balsamicoazijn, maar ook groenten en fruit.  Er zijn Europees 3 vormen van bescherming mogelijk. De Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), De beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en de Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). Ieder land gebruikt daarvoor haar eigen afkortingen en beeldmerken.

Meer informatie bij: Het Voedingscentrum / meer over keurmerken / voedselveiligheid  / beschermde benaming
Klik op de foto voor de webpagina's van de verschillende merken

 

 

 

Beschermde Oorsprongs Benaming (BOB)


Producten die het keurmerk gebruiken van de Beschermde Oorsprongsbenaming moeten geproduceerd, verwerkt en bereid worden in een door de organisatie vastgesteld gebied. Ook moeten de handelingen gebeuren volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. In Europa zijn meer dan 1000 producten beschermd. Een bekend voorbeeld is de Italiaanse Parmaham.

 

Vergelijkbare afkorting in:

Frankrijk: AOP
Italië:       DOP
Spanje:    DOP 
Portugal:  DOP

Engeland: PDO

 

 

 

 

 

 

Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)


Deze aanduiding wordt verleend aan landbouwproducten en levensmiddelen die zijn geproduceerd en/of verwerkt in een nauwkeurig vastgesteld geografisch gebied. Wel moet een duidelijk verband bestaat tussen de faam of de hoedanigheid van een product en de streek van herkomst. In verschillende landen is dat het geval voor hammen en worsten die een zekere faam genieten en volgens traditionele methoden binnen een bepaalde streek worden bereid. 

Bekende voorbeelden zijn de hammen Ardenner en de Schwarzwalder Schinken.
 

 

Vergelijkbare afkorting in:

Frankrijk:  IGP
Italië:      
Spanje:    
Portugal:  

Engeland: PGI

 

 

 

 

 

 

Gegarandeerd Traditionele Specialiteit (GTS)


Bij deze erkenning wordt niet naar de herkomst gewezen, maar naar de traditionele manier van produceren of de samenstelling van het product. Traditioneel betekent in dit geval dat de aanpak minimaal 30 jaar onveranderd moet zijn. Een bekend voorbeeld is de Seranoham. 

 

 

Vergelijkbare afkorting in:

Frankrijk:  STG
Italië:        DOP
Spanje:     DOP
Portugal:   DOP

Engeland: 

 

 

Het Zwitserse kwaliteitslogo (AOC)


Sinds 1 december 2011 is de wederzijdse erkenning met de Europese Unie voor wat betreft het AOC en de erkenning van de Europese logo's. Een bekend voorbeeld is het befaamde Bündnerfleisch.

 

   

Interessante pagina's

 

 

 

• Nederland:   Streekproducten
• Zwitserland: AOC producten
• Duitsland:    Herkomst
• België:        Streekproducten


 

    
- Publicatiedatum: 13 January 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl