Hoe krijg je jonge mensen en potentiele ondernemers enthousiast voor een baan in een slagerij? Een zeer actuele vraag, want de aanwas loopt terug. Twee enthousiaste ondernemers vatten de koe bij de horens en bedachten de ‘Inspiratiebeurs 2020’. 

Ben van den Berg van Postma vleeswaren (tevens kampioen worstmaker van de Gildeslagers in 2020) en Maaikel Bontekoning van Vleesgroothandel Peter Konijn organiseerden op 1 en 2 februari de eerste Inspiratiebeurs, in de Food Union in Haarlem: een kijkbeurs waarin we juist de ambachtelijke, creatieve en artistieke kant van ons vak belichten. “De Food Union is een perfecte locatie”, zegt Ben. “In deze hal zijn meer dan 30 foodondernemers dagelijks bezig met hun passie. Samen delen ze de professionele keuken, waar ze maaltijden op maat bereiden voor bijeenkomsten, festivals of foodcourts.” 

Gek van je vak

Het begon allemaal met het benaderen van kunstenares Inge Aanstoot, tevens ‘incidenteel cateraar’ en columnist. Zij hielp bij het maken van de eerste opzet. Vervolgens begon de zoektocht naar jonge mensen die graag mee wilden doen; gewoon omdat ze gek zijn van hun vak. Zo waren daar Brechtje Slotemaker, patébakker en enthousiaste foodie en Isis Maris van Chateaubriand uit Heemstede. Zij hielden zich op de beurs bezig met het afwerken van patés, en met ‘ouderwetse’ spekschotels. Hoog tijd om deze gerechten uit de vergetelheid te halen, want het zijn mooie producten waar je klanten echt mee kunt verrassen. 

Vetboetseren

Een ander mooi voorbeeld is het ouderwetse vetboetseren. Vroeger besteedden slagers uren aan het maken van de mooiste vetbeelden. Tegenwoordig kan dat allemaal veel gemakkelijker. Er zijn prachtige kunststof gietvormen te koop die je kunt gebruiken als mal. Wanneer je vogelzaden toevoegt aan het vet, heb je prachtige vetbollen voor de vogels in de wintertuin. Ze kosten zo weinig, dat je ze bijna voor niets kunt weggeven aan de betalende klant. Een mooie PR toch? 

Jong talent

“We hebben ook drie jonge kerels aan het werk gezet”, lacht Ben. Lars (19), Rik (16) en Bas (15) werken bij Maaikel op de zaak als zaterdaghulp. Naast schoonmaken laat hij ze iedere zaterdag minimaal een half uur bezig zijn met het uitsnijden van een half varken. Op die manier heeft hij de interesse voor het vak bij ze los gemaakt. Nu bewijzen ze onze bezoekers dat het vak ook voor jonge kerels super interessant is.” 
Even verderop in de zaal staat Magdalena Mijtovic. Met haar 20 jaar is ze de jongste Cortador (meestersnijder) van Nederland. Vakkundig snijdt ze een Pata Negra, onderwijl het publiek vertellend wat er zo bijzonder is aan deze ham. Ook de gekookte ham van jonge slager Bob mag gezien worden. Zijn speciale droogkast voor in de winkel trekt in Haarlem veel bekijks. 

Van vlees tot vegetarisch

De firma Oscar Vyent presenteerde Surinaamse gerechtjes, Rob van Leeuwen en Michel Schöningh verrassende vleesgerechten van de barbecue en buiten stond Harry Havinga, Internationaal kampioen van diverse BBQ-wedstrijden onder andere een varkensrib te garen. Hij informeerde belangstellenden over zijn Grillmasteropleiding (www.onsgaanbraai.nl

Ook vegetarische producten kwamen aan bod. Veel slagers ervaren deze ontwikkeling als ongewenst voor hun winkel en reageren tegendraads. Pak het op, het is ‘handel’! John Howard en Marjolein Pleune van Meetjack lieten bezoekers proeven van spread American, bitterballen en Gyros met Jackfruit. Jadi van Dijk van Indasia serveerde vegetarische burgers. Weet je niet dat het geen vlees is, dan geniet je volop. 

Voor elk wat wils

Tussendoor kon je genieten van een goed glas wijn. André van der Putten van Wijn op Wielen gaf prima adviezen vanuit zijn wijnbus. Je kunt hem inhuren voor feestjes, maar zeker ook voor een speciale dag van jouw slagerij (www.passievoorwijn.nl). Verder waren er raad-wedstrijdjes, en mini-lezingen van specialisten. Kort en krachtig deelden zij ervaringen over marketing, barbecue, wat te doen met de stijgende varkensvleesprijzen, stikstof en CO2, en groenten als aanvullend assortiment. 

Delen en genieten

Ben en Maaikel kijken aan het eind van de beurs terug op twee fantastische dagen. Unaniem: “Slagers zouden zoiets door het hele land moeten organiseren. Steek de koppen bij elkaar en pak zo’n happening samen op. Nodig scholen uit en maak in de winkel reclame voor deze beursjes. Laat mensen genieten van ons vak, zodat er in de toekomst voldoende jonge mannen en vrouwen zijn die onze business draaiende willen houden. Bel ons gerust voor meer informatie over hoe je dit aan kunt pakken.”  

www.postmavleeswaren.nl
www.peterkonijn.nl

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 25 February 2020

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl