Er zijn tientallen hulpmiddelen die gebruikt worden tijdens de productie te verpakken. Teveel om op te noemen. 'Vers-inspiratie' laat slechts een aantal voorbeelden zien. Wil je meer informatie vraag er dan naar via de contactpagina. 
 

Veiligheidshandschoen

Deze handschoen is als het ware gebreid van roestvrij staaldraad. Wanneer een mes zoals het heet 'uitschiet', afschampt dus van en bot of een stukje kraakbeen, dan wordt de hand afdoende beschermd om ernstige verwondingen te voorkomen. 

Veiligheidsschort

De schort is op dezelfde manier vervaardigd als de handschoen en voorkomt verwondingen in dijbenen, borst- en buikstreek bij het uitschieten van een mes of ander scherp gereedschap. 

Messenschede

Tijdens het slachten en andere werkzaamheden waarbij geen vaste werkplek voorhanden is wordt vaak een messenschede gebruikt. Dat voorkomt het (gevaarlijke) en onhygiënisch rondslingeren van messen. 

Veiligheidsetiketten

Om een goed verlopend voorraadbeheer te bereiken wordt er in de productie gewerkt met speciale dag-etiketten. Daarmee wordt de productiedag aangegeven op de verpakte artikelen die in de koelcel liggen. Klaar om verkocht te worden. Op deze manier ontstaan er nooit problemen en wordt de toegestaande houdbaarheid nooit overschreden. 

Kernthermometer

Met een speciale kook (kern) temperatuurmeter wordt gemeten of een groot stuk vlees de juiste binnentemperatuur heeft bereikt. Deze thermometers zijn van groot belang bij het bepalen van de gaarheid van een stuk vlees. De thermometer wordt in het dikste deel van het vlees gestoken om de temperatuur op te nemen. Door deze controle worden ondeugdelijke producten voorkomen.

Hoofdbedekking

Vooral in de productie achter de schermen is een hoofdbedekking vaak onontbeerlijk. De productie en de daarmee gepaard gaande hygiënevoorschriften luisteren heel nauw en een slager kan zich geen problemen veroorloven. Zo zijn er haarnetjes die na het dagelijks gebruik weggegooid worden, maar er zijn tevens haarbedekkingen die aan de pet of hoed zijn vastgemaakt. Ook worden in de productie, wanneer nodig, mondkapjes gebruikt. 

Voorschoot

Wanneer een slager achter de schermen in de productie werkt gebruikt hij vaak een plastic voorschoot. Op die manier blijft dure slagerskleding wat schoner en wordt beter beschermd. De schorten zijn meermaals te gebruiken doordat ze afwasbaar zijn.

Bedrijfskleding

In de slagerij worden verschillende soorten kleding gebruikt. Witte overalls en bedrijfskleding in de productie en gewatteerde jassen wanneer er veel in een koude omgeving gewerkt moet worden.; Daarnaast gebruikt de slager plastic kleding tijdens schoonmaakwerkzaamheden. 

Voor de winkel wordt vaak bedrijfskleding gekozen die past bij de uitstraling van het bedrijf. 

Veiligheidsklompen

Deze klompen hebben een speciaal profiel waardoor uitglijden op de gladde vloeren tijdens het werken in de slagerij wordt voorkomen. Daarnaast zijn ze gemakkelijk te reinigen wat de hygiëne ten goede komt. 

Handschoenen

In de slagerij wordt meestal gewerkt met vinyl of latex handschoenen. De vinylhandschoenen zitten wat minder strak en worden daardoor vaker gebruikt. Handschoenen zijn vooral van belang bij het vervaardigen van vlugklaarproducten als slavinken, het mengen van gehakt en dergelijke en bij de productie van maaltijden, salades en sauzen.

Rolladetouw

Dit touw wordt voornamelijk gebruikt bij het handmatig opknopen van een rollade. Het opknopen is een vak apart en het vraagt veel vakmanschap om een mooi gevormde rollade te krijgen. Het touw is stevig en niet vezelig. Daardoor laat het zich makkelijker verwijderen na het braden. Laat de rollade, na het braden, altijd even rusten. De eiwitten aan de buitenkant stollen dan waardoor de mooie bruine braadkorst niet beschadigt wanneer het touw verwijderd wordt. 

Rolladenet

Het rolladenet is elastisch waaroor het mogelijk is een stuk vlees in model te krijgen. Het net heeft voor- en nadelen. Voordelen zijn dat je als slager snel kunt werken, maar ook dat je losse lappen die je zout en kruidt tot een rollade kunt vormen. Op deze manier kun je van losse stukken en brokken toch een lekker braadstuk vormen. Nadeel is dat het elastische net gemakkelijk in de zachtere vleessoorten trekt waardoor bij het verwijderen de braadkorst snel beschadigd. Tweede nadeel is het feit dat de rollade nooit echt stevig kan worden opgerold waardoor deze na het branden wat losser is van structuur. 

Rolladepijp

Voor het maken van een rollade wordt door de ambachtelijke slagers meestal touw gebruikt. Het vlees wordt eerst rondom vastgestoken met een paar rolladepennen en daarna met touw vastgeknoopt. Je kunt echter ook rollades maken met de rolladepijp en elastische netten. Het net wordt over het dunne uiteinde van de pijp geschoven en het gekruide vlees wordt door de pijp in het net gedrukt. Op die manier maak je snel een goede rollade. De nadelen van deze werkmethode worden bij het rolladenet beschreven. 

Kookvormen

Voor verschillende producten als hammen, paté's, pasteien en leverkaas worden kookvormen gebruikt. Deze vormen worden bij hammen gebruikt om een mooi stevig model te krijgen. Bij de andere producten is de grondstof zo zacht en soms zelfs dik vloeibaar, dat een blik of vorm nodig is om uiteindelijk het juiste model te verkrijgen. 

Rolladepennen

Deze pennen van roestvrijstaal werden vroeger veel gebruikt om Losse lappen vlees die opgerold waren vast te steken. Op die manier kon je er gemakkelijk een rollade van maken. Er zijn nog steeds slagers die ze gebruiken omdat je het vlees op die manier vaster in elkaar kunt draaien dan met de hand. Met als resultaat een steviger rollade. 

Rolladegaren

Een kleurige variant van het rolladetouw. Het is dunner en geeft door de rood-witte kleur een feestelijk uiterlijk aan een handgeknoopte lekkernij. 

Colorpaper

Papier (groen, bruin of wit) dat door de slager of de voorverpakker tussen het gesneden vlees en onder hamburgers en dergelijke wordt gelegd om verkleuring tegen te gaan. Het is verkrijgbaar in alle mogelijke vormen en maten en is behandeld met, door de nVWA, goedgekeurde stoffen als vitamine C om verkleuring van het vlees zoveel mogelijk tegen te gaan. 

Schaaltjes voor het  voorverpakken 

Er zijn tientallen formaten schaaltjes voor het voorverpakken van voedingswaren. Daarnaast varieren ze van plastic tot piepschuim. Ze zijn er in verschillende kleuren voor de verschillende doelgroepen. (klik op de foto). De modernste schaaltjes hebben tegenwoordig een dubbele bodem. Daarbij is de bovenste laag geperforeerd waardoor het uittredende vleesvocht door de bodem wordt opgenomen waardoor minder snel bederft en minder verkleuring van het product ontstaat. Ook worden vaak 'inlays' (onderleggers), in slagersvaktaal 'luiers' (rechtsonder), gebruikt om uittredend vocht op te vangen. De bakjes worden afgedekt met een kunsstof folie. 

• Alle geperforeerde verpakking evenals de inlays moeten in de vuilnisbak.

Steekvormpjes

Steekvormpjes bieden kleine metalen stekertjes om allerlei modelletje uit worst of deeg te steken. Ze zijn er in talloze maten en vormen. Van speelse figuurtjes tot letters van het alfabet. Ze worden meestal gebruikt om producten te versieren. 

Worstklipjes

De moderne (kunst)darmen worden tegenwoordig vaak met behulp van een machine, de zogenaamde klipper, dicht geklipt of geknepen. Dat gebeurt met kunststof of metalen klipjes. Deze manier van werken is voornamelijk bedoeld om sneller en efficiënter te kunnen werken. Het ziet er wat minder 'ambachtelijk' uit maar doet niets af aan de werkelijke kwaliteit en smaak. 

Vacuümzakken 

Vlees en vleeswaren worden verpakt in vacuumzakken met behulp van de vacuümmachine. Het zijn stevige plastic zakken die niet snel beschadigen. Door het grotendeels ontbreken van zuurstof wordt de houdbaarheid van het vlees in de zak verlengd. Dat verpakken gebeurt zo snel mogelijk na het slachten zodat bederf geen kans krijgt. In de zakken rijpt het vlees verder. De laatste jaren gebruikt de slager, om verkleuring onder invloed van licht tegen te gaan, zakken met een aluminiumcoating. Het vlees blijft dan beter op kleur. 

 

- Publicatiedatum: 17 February 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl