Aan stokjes geregen vlees kom je op de hele wereld tegen. Zo kennen we onder andere de Griekse 'souvlaki', Spaanse 'pinchos', Japanse 'yakitori', Aziatische 'kebabs' en Peruaanse 'antichuchos'. De bij ons geliefde sjasliks of shaslicks komen oorspronkelijk uit de Kaukasische keuken. Volgens zeggen vindt het product zijn oorsprong bij de Kozakken die schapenvlees en groente aan een sabel regen en het dan roosterden. De moderne lamsspiesen die tegenwoordig verkocht worden lijken daar nog het meeste op. 

De vleesblokjes zitten nu aan lange houten of metalen pennen. Ze worden vaak afgewisseld met schijven ui, tomaat en paprika. Ook het te gebruiken vlees varieert van lamsvlees tot varkensvlees. Alle soorten zijn  mogelijk. Voor iedere stick wordt vaak een eigen kruidenmelange gebruikt. 

De bij ons bekende spiezen hebben een bereidingstijd van 4 tot 7 minuten boven de gloeiende kolen. Bedenk daarbij wel dat de voorgegaarde spiesjes als de kinderspies en de vegetarische spies wat minder tijd nodig hebben en dat spiezen met kippenvlees beslist  helemaal gaar moeten zijn. 

rookworstspies

Voor deze spiesjes is een rookworst gebruikt waarbij aan het deeg kleine stukjes kaas zijn toegevoegd. Daardoor ontstaat een heel specifieke smaak. De rookworst wordt aan stukjes gesneden en samen met stukjes paprika en ontbijtspek aan een spiesje geregen. 

Gezien bij: Koetsier in Ruinerwold

rookworstspekspiesjes

De rookworst met kaas die voor deze spies gebruikt wordt is in kleine stukjes gesneden en om en om aan een spiesje geregen met snackballetjes, paprika en gerookt ontbijt- of Zeeuws spek.

Gezien bij: Koetsier in Ruinerwold

sjaslik mager spek

Kenmerkend voor deze sjaslik is de toevoeging van mager spek aan de malse stukjes rundvlees. Het spek is veelal licht gezouten en geeft naast de aanwezigheid van groene en rode paprika's extra smaak, maar vooral smeuïgheid aan de spies. 

Gezien bij: Post / versAlert

varkenshaasjes op stok

Mooie magere en botermalse varkenshaasjes wordten in plakjes van ongeveer 2 cm dikte gesneden en gemarineerd met een zachte wat zoetige marinade. Daarna worden de plakjes omwikkeld met gerookt ontbijtspek en aan een platte spies geregen.

Gezien bij: Post / versAlert

vleeslolly

Slavinkengehaktrol is eigenlijk de beste omschrijving. Het mild gekruide half om half gehakt wordt tot een rolletje gevormd en aan de spies gestoken. Het product is snel gaar en is uitstekend te combineren met alle mogelijke sauzen.

Gezien bij: de slager

ribstick

Deze kleine spiesjes van 80 gram zijn vervaardigd van het magere spek (varkensbuik) waar normaal gesproken speklappen van worden gesneden. De buiken zijn heel goed ontdaan van kraakbeen en overtollig vet en worden daarna gesneden. De dikte van de lapjes bedraagt maar een paar millimeter. De lapjes worden opgestapeld en op maat gesneden. De buitenkant van het spek is op smaak gebracht met een rode kruidenmix die bestaat uit: zout, peper, paprika en andere kruiden. Er wordt eveneens selderijblad en mosterd toegevoegd. 

Gezien bij: Post / versAlert


rookworst-honingspies

De spies is samengesteld uit iets dikkere plakjes fijne runderrookworst en grove varkensrookworst, gegrilde rookworstballetjes en plakjes Zeeuwsspek. Ze worden afwisselend aan een bamboespiesje gestoken. Na het aanrijgen wordt de spies ingesmeerd met een 'geheime' dressing waaraan Gendtse honing is toegevoegd. De spies kan koud gegeten worden, maar doet het ook goed op de barbecue. Een verrassende spies die het ook bij de kinderen goed doet.

Gezien bij:  Buurman in Gendt

kampioenspies

Een spies die er niet alleen smakelijk uit ziet maar net zo smaakt door het gebruik van piri-pirimarinade, oranje paprika, ui en een gegaard mini balletje gehakt aan het uiteinde.

Gezien bij: Post / versAlert

globespies

De spies bestaat uit voorgegaarde en mild gekruide gehaktballetjes die om en om samen met verse paprika en verse ui aan een satépen worden geregen. De bereiding kost vanwege het voorgegaarde gehakt weinig tijd temeer omdat de groente niet te gaar moet worden en wel wat beet mag behouden. 

Gezien bij: Post / versAlert

porkspinner

Lekkerder kun je een speklap bijna niet bakken. Het speklappenvlees wordt dun gesneden op de snijmachine en bestrooid met een zachte kruidenmix waaraan paprika is toegevoegd. Vervolgens wordt het lapje strak rondom een houten spies gedraaid. Het grillen neemt door de dikte minder tijd in beslag dan een gewone speklap en het eindresultaat is lekker knapperig en pittig. 

Gezien bij: Post / versAlert

maxi bistrosjaslik

Deze extra lange varkenssjaslik is speciaal ontworpen voor barbecue- en grillrestaurants. Het is een spies van ongeveer 30 cm lang en net zo samengesteld als de gewone sjaslik. Kenmerkend is ook voor deze sjaslik de toevoeging van mager spek. Het spek is licht gezouten en geeft naast de aanwezigheid van groene en rode paprika's extra smaak, maar vooral smeuïgheid aan de spies.

Gezien bij: Post / versAlert

mixed grill

Een variant op de bestaande sjaslik. Het vlees bestaat uit kip, rund- en varkensvlees met elk hun eigen kruiding. Het vlees is van de meest malse delen gesneden zodat ze tegelijkertijd gaar zijn en toch niet droog worden. Afgewisseld met stukjes paprika is een verfijnde smaak het eindresultaat. Vanwege het aanwezige kippenvlees moet de spies helemaal gegaard worden. 

Gezien bij: Post / versAlert

katenspies

Een wel heel aparte afwijking van het gewone vleesspiesje. Mooi mals varkensvlees lekker gekruid afgewisseld met wat dikkere plakjes katenspek. De spies krijgt daardoor tijdens het bakken een verfijnde rooksmaak en een heerlijk aroma. 

Gezien bij: Post / versAlert

vinkenspies

Het houten spiesje wordt volgestoken met kleine minislavinkjes. Gemaakt van lekker gekruid half om half gehakt en een plakje flinterdun gesneden magere speklap. Voor een extra fijne smaak worden de vinkjes nog door een marinade gehaald. Door de spies snel aan te bakken wordt het spek lekker knapperig en blijft het gehakt mooi sappig. 

Gezien bij: Post / versAlert

sjaslik rookspek

Juist door de toevoeging van pittig gerookt en licht gezouten spek aan de malse stukjes rundvlees krijgt de spies haar uiteindelijke smaak , maar vooral smeuïgheid. Uiteraard geven ook de aanwezige groene en rode paprika's extra smaak. 

Gezien bij: Veenendaal  in Nijkerk

souvlakispies

Het woord souvlaki betekent spiesje. Het is een van oorsprong Griekse specialiteit van varkens- of lamsvlees dat vooral door het lekker gemarineerde vlees wereldwijd graag gegeten wordt. In Griekenland wordt het spiesje vaak op een pitabroodje geserveerd, en dus zonder stokje gegeten. Hierbij wordt dan vaak de beroemde tzazikisaus geserveerd. 

Gezien bij: Post / versAlert

kinderspies

Een uitstekende spies voor kinderen. Het stokje is volgeregen met mini's van frikandel, knakworst, gehaktballetjes en een blokje ananas. Alle ingrediënten zijn voorgegaard dus dat is lekker gemakkelijk en extra veilig voor ongeduldige kinderen.

Gezien bij: Post / versAlert

varkenssaté

Samen met de al even befaamde satésaus is de saté niet van weg te denken bij een Oosterse maalttijd. Het vlees komt veelal van de varkensfilet want dan heb je het zachtste vlees. Het wordt gemarineerd en daarna aan een stokje geregen. Er zijn verschillende varianten te koop. Varkensvlees is over het algemeen wat stugger en heeft wat meer tijd nodig. Afhankelijk van de soort vlees die gebruikt wordt. 

Gezien bij: Post / versAlert

Brazade's 

Kleine rechthoekige stukjes gemarineerd vlees onder groenten.

runder brazade

Hollandse biefstuk wordt in dikke lappen van ongeveer 2,5 cm gesneden en vervolgens afgesneden op een gewicht van maximaal 100 gram. Ze worden door een pepper/sea-salt marinade gehaald en daarna ongeveer 12 uur intrekken alvorens ze in de koekenpan of op de barbecue kunnen. 

Gezien bij: Degens.eu

spek brazade

Wat dikker gesneden en gehalveerde speklapjes die door een kotelettenkruidenmix zijn gehaald. Daarna wordt een houten spies in de lengte door het vlees gestoken.

Gezien bij: Degens.eu

lams brazade

Voor deze specialiteit wordt lamsfilet in lapjes van maximaal 100 gram en 2 cm dik gesneden. Vervolgens gaat het vlees in een (Franse) bourguignonne-marinade die gedurende meerdere uren moet intrekken. Lekker op de barbecue of in de koekenpan. 

Gezien bij: Degens.eu

Kipspiesen

 

Herfstspies

Een smakelijke spies met twee stukjes frisse gele pompoen,plakjes gerookt ontbijtspek en een sappig kipgehaktballetje

Gezien bij: poelier Wolbert in De Lutte

Spaanse kipspies

De Spaanse kipspies wordt gemaakt van gemarineerde blokjes kipfilet. De marinade is echt mediterraan en bestaat onder andere uit: plantaardige olie, majoraan, rozemarijn, oregano, tijm, kruizemuntblad en nog veel meer smakelijke kruiden. De echte samenstelling is het geheim van de smid. Deze blokjes worden om en om aan een houten of metalen spiesje geregen samen met in olijfolie ingelegde zontomaatjes. De sjaslik is heerlijk op de barbecue en geeft een volle mediterrane smaak. 

Gezien bij: Veenendaal  in Nijkerk

kipsaté

Deze saté kennen we bij de Chinees als saté ajam die niet is weg te denken bij een Oosterse maalttijd. Het vlees komt veelal van de filet dan heb je het zachtste vlees. Het vlees wordt gemarineerd en daarna aan een stokje geregen. Er zijn verschillende varianten te koop. Vooral wat de kruiding betreft. Kippenvlees is zachter, en sneller gaar dan de varkenssaté. 

Gezien bij: Post / versAlert

kipsjaslik

De kipsjaslik wordt gemaakt van gekruide blokjes kipfilet. Deze blokjes worden om en om aan een houten of metalen spiesje geregen samen met paprika en ui. De sjaslik is heerlijk op de barbecue, maar wanneer je het vlees en de groente van het spiesje afschuift kun je er ook uitstekend mee wokken. 

Gezien bij: Post / versAlert

kip Hawaï spies

De kipsjaslik wordt gemaakt van gekruide blokjes kipfilet. Deze blokjes worden om en om aan een houten of metalen spiesje geregen met blokjes ananas. De smaak is neutraal en door de gebruikte ananas licht zoetig.

Gezien bij: Post / versAlert

kip tropical

De kipsjaslik wordt gemaakt van gekruide blokjes kipfilet. Deze blokjes worden om en om aan een houten of metalen spiesje geregen samen met ananas, paprika en ui. Het vlees is van te voren gekruid met speciale sjaslikkruiden en daardoor wat pittiger dan de kip Hawaïspies.

Gezien bij: Post / versAlert

oosterse kipspies

De kipsjaslik wordt gemaakt van gekruide blokjes kipfilet. De kruiding bestaat uit een oosterse marinade. De blokjes worden om en om aan een houten of metalen spiesje geregen samen met paprika. 

Gezien bij: Veenendaal  in Nijkerk

kip cajun

De Cajun-keuken stamt oorspronkelijk uit een mix van invloeden van Franse emigranten, Inheemse indianen en Afrikaanse negers. Middelpunt is Indiana in Noord-Amerika. De keuken heeft een ongeëvenaarde smaakrijkdom. De kip cajun is daarvan een prima voorbeeld. Knoflook, paprika, oregano verschillende pepervarianten en tijm zijn de smaakmakers. De blokjes worden aan een houten spiesje geregen en kort gegrild.

De Cajun-keuken Gezien bij: Post / versAlert

kip tandori

De kiptandori wordt gemaakt van gemarineerde blokjes kipfilet. Ze liggen enkele uren in in een saus die al duizenden jaren in India wordt gebruikt; de Tandori Masala. De saus bestaat uit yoghurt, gember, knoflook, peper, komijn en Garam Masala (gemalen specerijen onder andere bestaande uit kardemom, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel). Door deze kruiding ontstaat de mooie natuurlijke rode kleur. De spies is heerlijk op de barbecue, maar wanneer je het vlees en de groente van het spiesje afschuift kun je er ook uitstekend mee wokken. 

Gezien bij: Post / versAlert

kip piri piri

Kipfilet wordt gemarineerd in een klassieke piri-pirisaus uit de omgeving van Mozambique. De pittige marinade is samengesteld uit chilipepers, citroensap, knoflook, koriander, sinaasappelsap en olie. Na enkele uren wordt het vlees aan spiesen geregen. Een lekker pittige spies voor de liefhebber van een kruidig stukje kippenvlees. 

Gezien bij: Post / versAlert

Vegetarische spiesen

 

vegetarise saté

De vegetarische blokjes bestaan voor 78% uit soja-eiwit, plantaardige oliën, ui, tomatenpuree, zout, kruiden, en specerijen. De kruiding is typisch oosters en kan uitstekend gegeten worden in combinatie met de gebruikelijke satésaus. 

Gezien bij: Post / versAlert

vegetarische sjaslik

Ook deze vegetarische blokjes bestaan voor 78% uit soja-eiwit, plantaardige oliën, ui, tomatenpuree, zout, kruiden, waaronder paprika en specerijen, maar nu worden zo om en om aan een houten spies geregen met verse paprika en rauwe ui. 

Gezien bij: Post / versAlert

vegetarische globespies

Van het soja-eiwit wordt samen met plantaardige oliën, ui, tomatenpuree, zout, kruiden en specerijen kleine balletjes gerold die om en om met verse rode en groene paprikastukjes aan een pen worden geregen. 

Gezien bij: Post / versAlert

 

- Publicatiedatum: 5 March 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl