Een slagerstoonbank biedt normaal gesproken een ongelooflijke hoeveelheid vlees- en vleeswarensoorten. Als klant is het dan niet echt gemakkelijk om uit die overvloed het juiste vlees voor een fondueschotel te kiezen. Met name de keuze van de juiste kwaliteit is niet gemakkelijk. Laat je daarom adviseren door de slager of zijn medewerkers. Ze hebben vaak mooie fotovoor-beelden van de verschillende schotels in een speciaal boek of kunnen direct aanwijzen wat geschikt is om aan tafel te kokkerellen. 

  vleeskwaliteit
Een goede fondue valt of staat met de kwaliteit van het vlees wat gefonduud wordt. Alleen het beste is goed genoeg. Denk dus aan biefstuk, filet van kip en kalkoen, varkenshaasjes, varkens- en lamsfricandeau. Ook wanneer je gehaktvarianten gebruikt moeten deze beslist goed mager zijn omdat anders het uittredende vet de olie verontreinigd. Op de hier uitgewerkte foto is gebruik gemaakt van gekruide gehaktballetjes, varkensfricandeau, biefstuk, kipfilet, slavinkjes met Zeeuws spek en barbecueworstjes.
 
 

het formaat van de shotel
Het aantal personen en soorten bepaalt uiteindelijk het formaat van de schotel. Verder is het belangrijk of er gekozen wordt voor een wegwerpschotel zoals hiernaast of een luxe statiegeldschotel. De meeste mensen kiezen voor een wegwerpschotel. Belangrijk is verder dat de schotel goed stevig is en niet omknikt of doorbuigt wanneer je hem op pakt. Veelal wordt voor en zwarte schotel gekozen omdat die kleur het vlees mooi accentueert.

Bedenk bij het maken van een schotel dat je steeds uitgaat van de juiste hoeveelheid productjes op basis van het aantal gasten waarvoor de schotel is bedoeld. Wanneer de schotel dus is bedoeld voor vier personen kies je altijd voor een veelvoud van 4. Op de schotel is begonnen met het leggen van de balletjes.

 
  kipfilet afscheiden
Na de balletjes wordt het vlees op de schotel gelegd. Zorg voor mooie gelijkmatig gesneden blokjes en leg deze, voor zover mogelijk, in een strakke lijn over de schotel. Op de schotel hiernaast is meteen na het rundvlees een rij kipblokjes gelegd. Dat kan alleen wanneer de biefstuk ernaast goed gefonduud wordt. Dus rondom goed gebakken anders bestaat er risico op kruisbesmetting. Beter is het daarom om de rij kipfilet van de rest af te scheiden met een velletje plastic. 
 
  de rest vullen
De schotel wordt voor de rest opgevuld met mini slavinkjes gemaakt van gekruid varkensgehakt en omwikkeld met Zeeuws spek. Heel lekker wanneer de rolletjes niet te groot zijn anders duurt het te lang tot ze gaar zijn. Verder liggen er nog kleine en dunne stukjes bbq-worst op de schotel. Lekker en snel klaar omdat ze al gaar zijn. 
 
  afgarneren
Het oog wil ook wat. Zeker bij schotels die een onderdeel vormen van het feestelijke tafelen. Daarom komt er altijd een passende garnering op. Hier is gekozen voor wat plukjes peterselie, groene blaadjes en enkele rode besjes. Gebruik altijd eetbare garnering en zeker niet teveel. Het gaat om het vlees. 
 
- Publicatiedatum: 21 July 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl