21-juli-2016 | Door: Kiki Stender
Zo maak je een huzarensalade

Zo maak je een huzarensalade

Schotels met salades zijn er in legio verschillende maten en uitvoeringen. Van heel eenvoudig door een salade op een schotel te leggen en wat te versieren tot de meest luxe varianten die soms tot kleine culinaire kunststukjes gerekend mogen worden. Voor alle schotels geldt echter: werk strak en uiterst hygiënisch en zorg ervoor dat smaken die elkaar kunnen verstoren duidelijk gescheiden blijven. 'Vers-inspiratie' geeft op deze pagina slechts een eenvoudig voorbeeld. 

Met dank aan slagerij Ter Weele in Oene

De basis

Neem een stevige schotel op basis van het aantal personen die ervan gaan eten. Schep als eerste de salade op de schotel. Deze kun je gewoon op een wat ruwe manier laten liggen, zoals op de hoofdfoto is te zien, maar vaker wordt de salade in model gebracht. Het model bepaal je zelf. Je maakt een puntig ovaal zoals hier, een hart, een letter of een vierkant blok. Het is maar net waar je zin in hebt. Bedek de bovenkant en de zijkanten van de vorm af met een dunnere garneersaus zodat de salade minder kans heeft op uitdrogen.

De basisvorm

De vorm kun je op verschillende manieren afwerken. Hier op de foto is gebruik gemaakt van plakjes komkommer die tegen de zijkant zijn geplakt. Je kunt echter ook gebruik maken van plakjes vleeswaar, krulsla en ander lekkers. Let er wel op dat de randgarnering past bij de smaak van de salade en mag deze niet negatief beïnvloeden.

Randen vullen

Vul de lege randen nu op met allerlei lekkers. Op ons voorbeeld is gebruik gemaakt van verschillende rolletjes met elke een eigen vulling. Rolletjes rosbief met verse kruiden, plakjes gevulde ham, runderrollade en nog veel meer. Werk met tegenovergestelde en afwisselende kleuren zodat een speels effect ontstaat. Op deze schotel is duidelijk gekozen voor een ruim aanbod van verschillende vleeswarensoorten. Het is ook mogelijk om een salade te omringen met groenten als worteltjes, doperwtjes, tafelzuren als uitjes, augurken en bijvoorbeeld gevulde tomaatjes. Ook een combinatie van verschillende vleeswaren en groeten is mogelijk. Het is aan de maker om dat te bepalen.

Afwerking van de bovenkant

De randen zijn nu vol gelegd en dan kan er gewerkt worden aan de uiteindelijke bovenkant. De maakster van deze schotel koos voor gevulde eitjes, tomaatjes, plakjes komkommer en reepjes verse paprika. Al met al een heel speels effect. Soms wordt ook de naam van de ontvanger of de feestelijke gebeurtenis met een spuitzakje gevuld met ketchup, op de bovenkant van de salade gespoten. Moet je wel een vaste hand van schrijven hebben.

Voeg decoratieve groenten toe

Tot slot wordt de schotel rondom afgewerkt met decoratieve groenten als peterselie, gemarineerde aubergine, vruchten als meloen, partjes mandarijn en dergelijke. Ook krijgen de verschillende hapjes een smaakaccentje. Een toefje crème op de ham, een schijfje augurk op de rollade en kleine prikkertjes om de verschillende rolletjes gemakkelijk van de schotel te kunnen pakken. Ook bij deze schotel geldt dat een teveel aan garnering het eindresultaat negatief beïnvloedt. Het gaat uiteindelijk om de producten en niet om de versiering.

Afleveren

Menig slager heeft speciale verpakkingen bij de schotel. Een bijpassende deksel of een partydoos. Dat vereenvoudigd het transport naar huis en gaat uitdroging tegen. Thuis plaats je de schotel dan in zijn geheel in de koelkast. Maak je zelf een schotel dek deze dan af met een vel plastic of aluminiumfolie.

Terug naar boven