Een Sandwichcake of Smörgåstårta zoals deze lekkernij officieel heet is eigenlijk een soort boterhammentaart die vergeleken kan worden met onze 'koude schotel' met dien verstande dat bij deze taart de basis bestaat uit brood dat is verrijkt met verschillende vullingen. Het is een typisch gerecht uit Noord Europa, maar was in het midden van de 20e eeuw heel populair in de Verenigde staten. 

Bron: Cooking with Grace 

  plat rond brood
De slager gebruikt voor de taart een gewoon plat rond brood. De Turkse of Marokkaanse broden zoals we die in Nederland kennen zijn heel geschikt voor een Sandwichcake. Uiteraard moet het brood lekker vers zijn. Dat geeft het beste resultaat. Dat geldt zeker ook voor de vulling die je wilt gebruiken. 
 
  in plakken snijden
Het brood wordt langs de randen eventueel nog wat beter rond gesneden en de vaak wat hardere zijkorst wordt eveneens weggesneden. Daarna moet het brood horizontaal in dunne plakken gesneden worden. Dan kan het beste met een lang broodmes De plakken mogen niet al te dun worden. Afhankelijk van de dikte van het brood kunnen er drie of meer plakken uit een brood komen. Bedenk wel dat het aantal te vullen plakken uiteindelijk ook de hoogte van de cake bepaalt. 
 
 

Franse mosterd
De middenplak van het brood besmeert de slager aan de bovenkant met Franse mosterd en legt die daarna op de onderste laag die al belegd is. Daarna wordt de de nieuwe bovenkant besmeerd en volgt het stapelen.

(stap 5 bij onderstaande foto)

 
  1.   Op de bodem kom eerst dun gesneden gekookte achterham.
2:   Daarop een laag Italiaanse Provolone of een Hollandse kaas naar keuze.
3:   Vervolgens een laag dunne plakjes komkommer.
4:   Deze laag wordt afgedekt met gesneden sla.
5:   De met mosterd besmeerde plak brood komt met de mosterdkant op de  
      sla. Daarna wordt de nieuwe bovenkant besmeerd met honingmosterdsaus.
6:   Op de honingmosterd-kant komen plakjes gebraden kalkoenfilet.
7:   Daarop weer een een laag Provolone.
8:   De rand wordt belegd met plakjes zoet zure augurk.
9:   De bovenste plak brood gaat omgekeerd op de augurken. 
 
 
  stapelen
Uiteindelijk is dit het eindresultaat van al het stapelwerk. Op de foto zie je goed dat de bovenste plak brood omgekeerd op de stapel moet liggen. Ronde broden zijn namelijk meestal wat bol aan de bovenkant en door deze om te draaien wordt de sandwichcake aan de bovenzijde mooi recht. De stapel wordt nog even goed aangedrukt zodat alle ingrediënten goed op de plaats blijven. 
 
  de afwerking
Voor de afwerking wordt een dikke pasta van crème fraiche met wat melk en mayonaise gebruikt. Voor de smaak gaan in die pasta nog een beetje zout, peper en gedroogde kruiden als peterselie en bieslook. De crème moet mooi dik blijven en goed smeerbaar zijn en gaat over de boven- en zijkant van de taart. Goed aandrukken is het devies en mooi glad afwerken. Als laatste begint de slager aan het het afwerken van de cake. In wezen kan hij daarvoor alle ingrediënten gebruiken ook binnenin de cake zijn gebruikt. 
 
  afgarneren
De rand wordt afgegarneerd met geknipte bieslook. Wanneer die mooi fijn geknipt wordt kunnen die snippers bijna bijna als hagelslag gestrooid worden. Bovenop de taart komt een decoratie van halve eieren, kleine uitgestoken roosjes van kerstomaatjes, rolletjes komkommer en wat extra fijn gehakte sla. Aan de zijkant worden flinterdun gesneden schijven komkommer schijfjes geplakt en de voet van de cake krijgt nog een rand fijngehakte sla afgewisseld met een paar tomaatroosjes. 
 
 

klaar voor de verkoop
Er is niet echt een recept voor een sandwichcake. Jouw slager kan alles gebruiken wat jij lekker vindt. Van vlees tot vis en van tomaat tot komkommer en verschillende salades en sauzen. In dit voorbeeld worden ham, kalkoenfilet en verschillende groenten gebruikt. Het enige waar hij op moet letten is dat de artikelen die je 'samen' gebruikt qua smaak bij elkaar passen. 

Voor het snijden laat je de taart op kamertemperatuur komen, waarna je hem kunt snijden met een vlijmscherp mes. 

 
- Publicatiedatum: 21 July 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl