06-maart-2016 | Door: Gerhard Kwak
Fondue, gourmet en steengrilschotels

Fondue, gourmet en steengrilschotels

Op deze pagina staan maar een paar varianten van fondue- of gourmet/steengrilschotels. Het is ondoenlijk om ze allemaal te laten zien. Nederlandse slagers zijn namelijk ware meesters in het bedenken van de mooiste presentaties. Wel moet gezegd worden dat de meeste toppers worden vervaardigd door de vrouwen in de slagerij. Zij beschikken over 'net dat beetje extra', om een perfecte schotel te maken. 

Op deze pagina zie je onder andere een aantal schotels van Lida Koelewijn uit Huizen (NH). Zij is een ware meester in het maken van oogstrelende schotels en won menig nationaal en internationaal kampioenschap. 

Gourmetschotel

Goed gevulde gourmetschotel met een keur aan smakelijke vleessoorten als: kipfilet, varkenshaas, biefstuk, kipsaté, hamburgertjes, lamskoteletten en shoarmareepjes. De garnering is eenvoudig met tomaat en peterselie.

Gezien bij: slagerij Ooteman in Rotterdam

Zwanenwok

Deze werkelijke magnifieke schotel is duidelijk totaal anders dan we als slager gewend zijn. Ze is bedoeld als schotel voor een smakelijk gourmet- of wokmaaltijd. Ze bestaat voor het overgrote deel uit fijn gesneden wokreepjes van varkens- en rundvlees met een garnering van klein gesneden wokgroenten, bladpeterselie, bietenkiemen, tomaatroosjes, reepjes wortel voor de snavel en kunsttruffel voor de ogen . Puur vakwerk. Al met al een feestelijke schotel.

Gezien bij: Voeding en Horeca opleiding St. Josef in Geel (B). Paul Beckers

Volendammer gourmetschotel

Een schotel met een rijke variatie aan producten variërend van biefstukjes en oesters tot reepjes en rolletjes met spek. Al dan niet gemarineerd. Maar ook spiesjes, reepjesvlees en hamburgertjes ontbreken niet.

Gezien bij: slagerij Bakkertje in Volendam

Limburgse gourmetschotel

Deze schotel kenmerkt zich niet alleen door de verrassende opmaak in de vorm van een bloem, maar ook door de rijke variatie aan vlees. Mini worstjes, speklapjes, biefstuk, filet en verschillende gepaneerde lekkernijen. Afgegarneerd met een paar toefjes kruidenboter. Een lust voor het oog en een genot voor de liefhebber van puur vlees.

Gezien bij: slagerij Scheepers in Nieuwstad

Fondue presentatie

Een presentatie van verschillende uitstekende vleesproducten voor de fondue.

links onder: mini gehaktballetjes en mini saucijsjes, links midden: kipfiletblokjes, boven links: echte biefstuk, boven rechts: mini slavinkjes en tartaarbolletjes, rechtsonder: varkensfricandeaublokjes

Gezien bij: keurslagerijen De Haas in Arnhem

Fondueschotel

Bijgaande schotel kenmerkt zich door een strakke en eenvoudige opmaak. Geen overdadige opmaak, maar puur vlees.

van links naar rechts: tartaarballetjes, gekruide gehaktballetjes, varkensfricandeau, biefstuk, kipfilet, rechtsboven katenspekvinkjes en rechtsonder stukjes gegaarde minigrilworst.

Gezien bij: keurslager Koelewijn, Huizen (NH)

Kindergrillschotel

Dit kleine schoteltje wordt door de maker verkocht als een 'kindergourmetschotel'. Toch is het ook heel geschikt als 2 persoons schoteltje. Op het schoteltje ligt van links naar rechts: mini gehaktballetjes, pizzaschijfjes met kaas, mini grilworstjes, mini slavinkjes, stukjes kipfilet.

Gezien bij: Keurslagerij van der Zalm in Oestgeest

Gourmet populair

Op deze eenvoudige schotel liggen een aantal veelgevraagde toppers van links naar rechts:

links onder: kipfilet, links boven: kalfsschnitzel, links midden: gemarineerde varkensschnitzels, midden boven: runderschnitzels, rechts onder: varkensschnitzels, rechtsboven: lamsshoarmareepjes

Gezien bij: keurslager Koelewijn, Huizen(NH)

1 persoons gourmetschoteltjes

Regelmatig maken slagers bij grotere partijen kleine eenpersoons schoteltjes. Dat maakt de tafelschikking wat gemakkelijker en geeft iedereen dezelfde portie. Op de schoteltjes hiernaast zie je o.a.: biefstuk, sateetjes, vinkjes, kipfilet, gehaktschijfjes

Gezien bij: Keurslagerij Mutsaers, Loon op Zand

Gourmet de luxe

Luxe hapjes op een achtkantige schotel met kogelbiefstuk, fricandeau van Heijdehoeve, kipfilet van Boerderijkip, miniburgers Shoarmavlees, beefreepjes met pesto, nootjes en kaas, beefrolletjes met rookvlees/kaas en mini kipsaté.

Gezien bij: keurslagerij Blauboer in Schagen (NH)

Gourmet klassiek

Mooie en eenvoudige gourmetschotel zonder fratsen. Van links naar rechts zie je: kipfilet, biefstuk, varkensfilet, minislavinkjes, gehaktballetjes en reepjesvlees. Het ontbreken van een passende garnering stoort niet echt vanwege de kleurvariatie in de verschillende soorten vlees.

Gezien bij: keurslagerij Mutsaers in Waalwijk

Smulsteen

De schotel wordt volledig bedekt met verschillende soorten vers gemarineerd vlees en groenten. Er zijn verschillende varianten mogelijk met vlees, groenten, aardappelen of alleen met vlees. Eigenlijk kan iedere slager zijn eigen inhoud bepalen. Uiteraard in overleg met jou. Het is van groot belang dat de vleessoorten een bepaalde malsheid hebben en dat de groenten daarop zijn afgestemd. Alleen op deze manier worden de verschillende onderdelen van de schotel gelijkmatig gaar en behouden zo malsheid en beet.

4 van de talloze varianten: Bulgaars: aardappelpartjes, paprika, courgette en broccoli, Hollands: beenham, haricots verts, mais en aardappelpartjes, Frans: varkenshaas, haricots verts, broccoli en aardappelpartjes en Mixed grill: varkenshaas, kipfilet, biefstuk

Gezien bij: Verschillende slager: herkomst Bulgarije

Gourmet populair

Nog een populaire variant. Nu met een paar gekruide lekkernijen. Van links naar rechts: uiterst links: runderschnitzel, links: saucijsjes, midden: kipfiletjes, rechts : slavinkjes, uiterst rechts: varkensschnitzels.

Gezien bij: keurslager Koelewijn, Huizen (NH)

Gourmet & steengrilmix

Op deze schotel is een mix van lekkernijen gepresenteerd die het mogelijk maakt jouw culinaire fantasie uitgebreid te laten gaan.

Van links naar rechts: varkensschnitzels, tussen de peterselie gemarineerde runderreepjes, biefstuklapjes, midden boven: pizza (gehakt) schijfjes met geraspte kaas, rechts onder: mini slavinkjes, daarboven: gekruide gehaktschijfjes met rechts gepaneerde gehaktcordonbleutjes, boven: gemarineerde varkensspiesjes.

Gezien bij: Keurslagerij Koekenberg in Hengelo (OV)

Gourmetschotel de luxe

Een, op het eerste oog, eenvoudige gourmetschotel, maar schijn bedriegt. Door de aparte kruidingen die zijn toegepast worden de verschillende onderdelen een culinaire belevenis.

Links onder: Frans filetlapje met zachte kruiden, links midden: mini slavinkjes, links boven: kipfilet met tuinkruiden, rechts boven: zwiebel-kriebellapje: een gemarineerd speklapje met ui-marinade, rechts midden: pittige met argentinakruiden gemarineerde biefstukjes, rechts onder: stroganoffburger van gekruid gehakt, midden: gekruide varkensshoarma.

Gezien bij: Keurslagerij Ankersmit in Well (L)

Teppanyaki speciaal

Deze strakke en verfijnde schotel is een schoolvoorbeeld van de meesterlijke teppanyaki-producten die we oorspronkelijk kennen uit de Japanse keuken en die door de moderne slager steeds vaker worden geserveerd. De schotel waarop de producten zijn gepresenteerd staat op een basisschotel die is bedekt met een peterselie-aspic waardoor een heldere decoratieve rand ontstaat.

Van links naar rechts: stukjes zalm in een Spaanse marinade, met shiitake paddenstoelen gevulde rib-eyelapjes op smaak gebracht met lookmarinade, varkenshaas omwikkeld met ontbijtspek en gekruid met Japanse 'bloemen' kruiden, coquille's omwikkeld met courgette, gemarineerd en afgewerkt met bietenscheutjes.

Gezien bij: keurslager Koelewijn, Huizen

Gourmet & steengrilschotel 'superieur'

De maker van deze voortreffelijk opgebouwde schotel is helaas niet bekend, maar dat doet niets af aan de kwaliteit. Met de klok mee vanaf links onder zie je: biefstuklapjes, minivinkjes omwikkeld met katenspek, kalfsschnitzeltjes, pompoentjes gemaakt van runderbiefstuklapjes en gevuld met gekruid gehakt, puntjes kipfilet en varkenshaasspiesjes. De garnering bestaat uit allerlei eetbare vruchten.

Gourmet & steengrilschotel 'kampioen'

Een wondermooie schotel waarvan de aanwezige lekkernijen zowel voor steengrill als barbecue geschikt zijn. Voor de steengrill moeten de producten echter niet te groot zijn.

Links: lamskoteletjes met Provençaalse kruiden, links tweede rij onder: puntig gesneden gekruide kipfilet., boven: shaslick, midden onder: varkenshaasspiesjes Japans gekruid., daarboven: banaan met ontbijtspek en varkenshaas aan een spiesje en gamba's, rechtsboven: met kruidencrème gevulde portabello, rechts midden: entrecote in pepermarinade, rechts onder: procureurlapjes in Indische marinade.

Gezien bij: Keurslager Koelewijn, Huizen (NH)

Gourmet speciaal

Een schaal boordevol lekkers in mini-uitvoering. Je ziet van links naar rechts; biefstukjes, kipfilet, slavinkjes, saté (midden boven) , shaslicks (midden onder), cordon bleu met prikker, hamburgertjes en varkensoesters.

Gezien bij: Slagerij Christiaanse in Leiden

Terug naar boven