14-juli-2016 | Door: Gerhard Kwak
Zo draai je biefrolletjes

Zo draai je biefrolletjes

Bij een moderne slager ligt de toonbank vaak vol met allerlei specialiteiten. Van eenvoudige snel te bereiden producten tot ingewikkeld samengestelde lekkernijen die het jou gemakkelijk moeten maken om iets lekkers op tafel te zetten. Het gaat te ver om al deze specialiteiten te laten zien, maar Versinspiratie wil er een uit de doeken doen. Gewoon om te tonen dat je heel wat vakman-/vrouwschap in huis moet hebben om iets lekkers te kunnen presenteren. 

Met dan aan Gildeslager Kastelein in Diepenhem

Snijden

Voor deze uniek smakende specialiteit gebruikt jouw slager dunne plakken biefstuk. Vaak zijn daarvoor alleen de wat minder goed gevormde stukken voorhanden. Ze zijn driehoekig of te dun om er goede biefstukken van te maken, maar gesneden op de snijmachine zijn ze uitstekend te gebruiken want met de malsheid en de smaak is niets mis.

Dakpansgewijs

Op de werkbank van de slager liggen een paar vellen plastic. Daarop gaan de plakjes biefstuk. Ze worden dakpansgewijs neergelegd zodat vrijwel het hele vel plastic goed is afgedekt. Wel is het zaak om de dikte overal redelijk gelijk te houden zodat ook het braadproces bij jou in de pan later regelmatig verloopt. De grootte van het bedekte vel is zodanig dat na het oprollen de uiteindelijk biefstukrolletjes niet te zwaar worden.

Kruiden en roomkaas

Op de laag vlees worden eerst kruiden gestrooid. Welke dat is meestal het geheim van de smid. Ook deze slager wilde dat niet vertellen. Qua geur komt de kruiding echter aardig overeen met de alom bekende rolladekruiden. Op de kruiden wordt een laag verse roomkaas gesmeerd. Deze laag wordt goed verdeeld en na stevig aangedrukt te zijn wordt alles afgedekt met een handvol blanke rozijnen.

Oprollen

Wanneer alle smakelijke onderdelen zijn toegevoegd wordt het vlees opgerold. Eerst in het onderliggende plastic. Dat moet goed stevig gebeuren om de rol zo vast mogelijk in elkaar te persen. Alleen dan krijg je later tijdens het snijden van de plakken een mooie schijf. Tot slot wordt de rol in aluminiumfolie gedraaid en gaat in de vriezer.

Plakken snijden

De rol komt uit de vriezer wanneer het vlees voldoende is opgestijfd om er mooie plakken van te snijden. Zou het vlees te vroeg gesneden worden dan druk je met het mes de verse roomkaas en de vulling eruit en dat is jammer.

Klaar voor de verkoop

Wanneer de wat dikkere plakken zijn afgesneden worden ze op een groene onderlegger geplaatst. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar dient ook ter bescherming van het tere product. Om de rol bij elkaar te houden gaat er een touwtje omheen. Een fantastische schijf die je net zo kunt bakken als biefstuk. Alleen het vuurtje mag niet zo hoog staan anders loopt er teveel kaas uit. Ook niet echt een probleem want dan wordt de braadjus alleen maar lekkerder.

Terug naar boven