Alle onderdelen van het varken en het rund die men vroeger langer wilde bewaren werden verduurzaamd door ze rondom stevig in te wrijven met zout. Ze gingen daarna in een houten kuip of in een speciale gemetselde pekelbak bij de slager in de kelder. Zo nam het vlees veel zout op en kon gedurende langere tijd bewaard worden. Bijkomend nadeel was het hoge zoutgehalte van de stukken vlees. Vaak was het zo zout dat het voor de bereiding voor meerdere uren in schoon water werd gelegd zodat het teveel aan zout er uit kon trekken. Dan wat het vlees nog enigszins eetbaar.
Tegenwoordig is teveel zout niet meer gewenst. De producten zijn daardoor ook veel smakelijker. Je proeft vlees dat gezouten is en niet andersom. Voor het zouten worden heel geavanceerde methoden gebruikt. De meest gebruikte is tegenwoordig het pekelspuiten dat 'Vers-inspiratie', aan de hand van zuurkoolspek, op deze pagina uitlegt.
Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl
Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep
Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl