Regelmatig komen bij 'Vers-inspiratie' e-mails binnen met vragen over de historie van het slagersvak. Voor de echte liefhebber hebben we deze pagina gemaakt waarop we de bij ons bekende musea hebben verzameld en hun gegevens aan jullie doorspelen. Dan kun je een en ander in de praktijk bekijken.

Klik op de naam van het museum voor meer informatie. 

Zuiderzeemuseum

Wierdijk 12, Enkhuizen
Tel. 0228-351111

Het Zuiderzeemuseum werd opgericht in 1948. In 1983 was het het buitenmuseum klaar. Het openluchtgedeelte geeft een impressie van het wonen en werken rondom de Zuiderzee tussen 1880 en 1930, de periode die voorafging aan de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932. In het buitenmuseum kun je onder andere zien hoe een slagerij er honderd jaar geleden van binnen uitzag! Vroeger. De meeste slagers gingen toen nog naar de veemarkt of naar de boer om een rund te kopen. Ze slachtten het dier aan huis in een vaak erg primitieve en vieze slachtplaats en verkochten het vlees door, op verzoek, stukken van een karkas af te snijden. 

Museum Smedekinck 

Pluimersdijk 5 7021 HW Zelhem 
Tel.: 0314 62 06 64


Museum Smedekinck is gevestigd in de voormalige Boerderij Smedekinck. De prachtig gerestaureerde boerderij en haar schuren bieden plaats aan de permanente collectie en voordurend wisselende exposities. De collectie bestaat onder andere uit: de Gemeentekamer, met daarin goederen uit het voormalige Zelhemse gemeentehuis, de Stijlkamer, ingericht als boerenwoonkeuken, de Linnenkamer met klederdrachten, knipmutsen, kantklossen en kleding uit vroeger tijden, de Keuken met fornuis, pomp en bakoven. 

In de Museumschuur: vind je landbouw-gereedschappen en beroepen zoals de timmerman, klompenmaker, slager, smid, radmaker, schoenmaker, rietdekker en kuiper.

Veel foto's van de oude materialen, boeken en reclamematerialen zijn afkomstig van voormalig Keurslager Fred Rosendahl uit Doetinchem. De initiator achter het slagerijtje in museum Smedelinck. 

Oude Ambachten & Speelgoed Museum 

Rijksweg 87, 3784 LV Terschuur 
Tel. 0342 - 46 20 60

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur (vlakbij Barneveld) geeft je een unieke kijk in de wereld van toen. Het museum presenteert ruim 150 beroepen, ambachten, winkeltjes van vroeger en compleet ingerichte werkplaatsen. Zo vind je er een oude smidse, een scharensliep, een drogisterij, een schoolklasje, een leerlooier, een slagerij, een drukkerij en vele andere ‘oude’ beroepen. Precies zoals het vroeger toen er bijna nog geen elektriciteit was. In het ambachten museum staat niets achter glas, waardoor de spullen van dichtbij zijn te bekijken en aan te raken. Volwassenen mogen zelfs met de handen kijken en aan de kinderen laten zien hoe het vroeger allemaal werkte. 

Jan Visser museum

Keizerin Marialaan 5
5702 NR Helmond
Tel. 0492-540927

Het Jan Visser Museum is oorspronkelijk gericht op het landbouwverleden tot voor de mechanisatie. In 1998 is gestart met het verzamelen van voorwerpen uit de oude ambachten. Machines en gereedschappen van de slager, de smid en de schoenmaker zijn uitgebreid te bezichtigen. 

Zeer recent is in een nieuw onderkomen op ons terrein aan de Keizerin Marialaan het historisch materiaal van de gemeente brandweer Helmond en diverse bedrijfsbrandweer-korpsen te bezichtigen. 

foto: Slagter - Jan Visser museum 

Flaeijeldorp

Schoterlandseweg 32
8414 LW Nieuwehorne 
Tel. 0513-542020 

De "Dorpsstraat" van het Flaeijeldorp is een perfect nagemaakte weergave van een dorpsstraat anno 1920 van een willekeurig agrarisch dorp in Nederland. Ook de gevels van de verschillende winkeltjes en huizen zijn in oude stijl. De Dorpsstraat bestaat uit een bakker met takkenbossenoven, een dorpscafé, een drukkerij, een koperslager, een boerenleenbank, een kruideniers- en slagerswinkel, een kapper, een melkfabriek, een naaiatelier, een smederij, een hoefsmid, een school, een timmerwinkel, fietsenwerk-plaats enz. Alles is in perfecte originele staat tentoongesteld en met antieke attributen, gereedschap, gebruiksvoorwerpen en kostuums. Regelmatig vinden er demonstraties plaats..

Büdinger Metzgermuseum im Schlaghaus

Altstadt 30
63654 Büdingen, Duitsland


Duitsland staat bekend als 'het land' waar het slagersvak in al zijn verscheidenheid tot grote bloei kwam. Het is het land van de worstmakers. Dat resulteeerde in honderden verschillende worst- en vleeswarensoorten die in de loop van de jaren ook de Nederlandse slagerij bereikten en voor een sterke verrijking van ons ambacht zorgden. Voor de liefhebber nemen we daarom een slagerijmuseum op waar nog een oude worstmakerij met band-aangedreven machines te bezichtigen valt. 

 

- Publicatiedatum: 28 March 2016

Copyright 2020 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl