Slagerij Kastelein opende haar deuren in 1960 en is sindsdien een begrip in Diepenheim. De slagerij werkt nog steeds op ambachtelijke wijze, van zelf slachten tot het maken en bedenken van een groot aantal worstsoorten. Hij heeft twee medewerkers in opleiding bij SVO vakopleiding food. 

Rein Hofman is eigenaar van Slagerij Kastelein in Diepenheim, een gemeenschap van 2.700 mensen. De slagerij is onmisbaar in het dorp. “We hebben ervoor gekozen om op ambachtelijke wijze te werken. Dat is onze kracht”, zegt Rein. “We kennen de boeren van wie we de dieren kopen, we weten hoe het dier heeft geleefd en wat het heeft gegeten. De slacht doen we ook zelf. Van dier tot vleesproduct in de toonbank: van begin tot eind weten we precies wat er met het dier is gebeurd. Ik ken liever de boer persoonlijk, dan dat ik afga op een keurmerk. Nu weet ik exact waar ons vlees vandaan komt.”

Zelf worst maken

Rein ziet het als een voorrecht om de dieren zelf te mogen slachten. “Zo hebben we alles in eigen hand. Voor klanten werkt het ook: wij kunnen het verhaal achter het vlees vertellen en al hun vragen beantwoorden. Vertrouwen en betrouwbaarheid, daar draait het om.” Een tweede sterk punt van Slagerij Kastelein is de worstmakerij. Van leverworsten tot droge worst: het assortiment is breed. “Onze worstmakers bedenken graag creatieve recepten en proberen regelmatig iets nieuws uit. We willen klanten blijven verrassen.”

Enthousiast over het vak

De slagerij heeft inmiddels 22 medewerkers en er zijn altijd medewerkers in opleiding bij SVO vakopleiding food. Twee collega’s volgen momenteel de mbo 3-opleiding Slager. “Ik vind het belangrijk dat medewerkers goed opgeleid zijn”, zegt Rein. “Het zijn vaak jonge jongens en voor hen is een diploma noodzakelijk. Met dat papiertje kunnen ze alle kanten op. Ik merk dat het volgen van een opleiding hen ook enthousiaster maakt over het slagersvak. Hoe meer ze leren, hoe leuker ze het gaan vinden. Belangrijk, want we moeten jongeren warm maken én houden voor het ambacht.”

Goede basis

Rein heeft een praktijkopleider aangesteld die de begeleiding van de studenten verzorgt. De studenten leren de theorie op school en worden in de slagerij in de praktijk opgeleid. “Zo leren ze elke dag bij”, zegt Rein. “Op school wordt een goede basis gelegd en krijgen ze de handvatten voor de praktijk. Wij pakken het daarna op en zorgen dat ze de vaardigheden goed onder de knie krijgen. Ze doen hun werk goed en het is mooi om te zien hoe ze groeien.”

www.svo.nl/vlees

Beeld: SVO-Kastelein

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 4 December 2017

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl