28-april-2017 | Door: Gerhard Kwak
Bakkerstaal - E

Bakkerstaal - E

Het bakkersvak kent tal van specifieke benamingen voor de verschillende werkzaamheden. Op deze pagina laat Versinspiratie je kennis maken met een aantal van deze begrippen.

Eau de vie

Levenswater. Door distillatie van vergiste vruchten verkregen sterke drank.

Emulgator

Een stof die een emulsie tot stand brengt.

Emulsie

Een verbinding van twee ongelijke onderling niet oplosbare vloeistoffen waarbij de een, in de vorm van fijne druppels, in de ander verdeeld gehouden wordt.

En brunoise

Grondstoffen in blokjes snijden.

En croûte

Gebakken in bladerdeeg.

En juliënne

Grondstoffen als bijvoorbeeld wortel en komkommer gesneden in dunne reepjes met de dikte van lucifers.

Enrober

Een product bedekken met laagje chocolade, glazuur of fondant.

Enten

Inbrengen van fijne kristallen met als doel overige kristallen gunstig te beïnvloeden zodat deze zich uitkristalliseert tot de gewenste fijne kristallen. Een handelswijze die veel bij borstplaat wordt toegepast.

Enzym

Product van een levende cel, dat een reactie kan ontketenen of versnellen, werd vroeger ferment genoemd.

Esprit

Geconcentreerde smaakstof met alcohol. Het alcoholpercentage kan wel 60% bedragen. De toegevoegde natuurlijke smaken worden vastgehouden in de alcohol. Esprit wordt gebruikt om bonbons en crèmes op smaak te brengen.

Foto: Sort It. apps

Essences

Mengsel van onschadelijke geur- en smaakstoffen in sterke concentratie.

Etherische oliën

Vluchtige oliën: vooral vermengd bij extracten, verdampen in aanraking met zuurstof.

Étuve

Speciale kast om producten warm te houden.

Evaporeren

Geëvaporeerde melk of koffiemelk is ingedikte melk bedoeld voor gebruik in koffie. In de praktijk is koffiemelk geëvaporeerd (ingedikt), gehomogeniseerd en gesteriliseerd maar er wordt geen suiker aan toegevoegd zoals dat bij gecondenseerde melk het geval is.

Expeller

Een (worm)pers waarmee uit cacaomassa cacaowringboter wordt gewonnen.

Foto: Waldeneffect.org

Extract

Een extract is een stof die wordt gemaakt door het extraheren van een deel van een grondstof , vaak door het gebruik van een oplosmiddel zoals ethanol of water . Extracten kunnen worden verkocht als tincturen of in poedervorm.

Terug naar boven