Het bakkersvak kent tal van specifieke benamingen voor de verschillende werkzaamheden. Op deze pagina laat Vers-inspiratie  je kennis maken met een aantal van deze begrippen.

Klik op een foto voor een vergroting. 

Klik op een letter voor de juiste pagina.
 
   
Eau de vie
Levenswater. Door distillatie van vergiste vruchten verkregen sterke drank. 

Emulgator
Een stof die een emulsie tot stand brengt.

Emulsie
​Een verbinding van twee ongelijke onderling niet oplosbare vloeistoffen waarbij de een, in de vorm van fijne druppels, in de ander verdeeld gehouden wordt.

En brunoise
Grondstoffen in blokjes snijden.

En croûte
Gebakken in bladerdeeg.

En juliënne
Grondstoffen als bijvoorbeeld wortel en komkommer gesneden in dunne reepjes met de dikte van lucifers. 

Enrober
Een product bedekken met laagje chocolade, glazuur of fondant.

Enten
Inbrengen van fijne kristallen met als doel overige kristallen gunstig te beïnvloeden zodat deze zich uitkristalliseert tot de gewenste fijne kristallen. Een handelswijze die veel bij borstplaat wordt toegepast. 

Enzym
Product van een levende cel, dat een reactie kan ontketenen of versnellen, werd vroeger ferment genoemd.

Esprit
Geconcentreerde smaakstof met alcohol. Het alcoholpercentage kan wel 60% bedragen. De toegevoegde natuurlijke smaken worden vastgehouden in de alcohol. Esprit wordt gebruikt om bonbons en creme's op smaak te brengen. 

Foto: Sort It. apps

Essences
Mengsel van onschadelijke geur- en smaakstoffen in sterke concentratie.

Etherische oliën
Vluchtige oliën: vooral vermengd bij extracten, verdampen in aanraking met zuurstof.

Étuve
Speciale kast om producten warm te houden. 

Evaporeren
Geëvaporeerde melk of koffiemelk is ingedikte melk bedoeld voor gebruik in koffie. In de praktijk is koffiemelk geëvaporeerd (ingedikt), gehomogeniseerd en  gesteriliseerd maar er wordt geen suiker aan toegevoegd zoals dat bij gecondenseerde melk het geval is.

Expeller
Een (worm)pers waarmee uit cacaomassa cacaowringboter wordt gewonnen.

Foto: Waldeneffect.org

Extract

Een extract is een stof die wordt gemaakt door het extraheren van een deel van een grondstof , vaak door het gebruik van een oplosmiddel zoals ethanol of water . Extracten kunnen worden verkocht als tincturen of in poedervorm.

© Wil Doomen - Publicatiedatum: 28 April 2017

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl