Haring is een vis met een rijke historie. Het is al eeuwenlang een van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse vissector. De haringvangst heeft zelfs tot een aantal oorlogen met Engeland geleid. Ook tegenwoordig is haring één van de belangrijkste producten in de viswinkel.

Nieuwe Haring

Nieuwe Haring wordt in zes weken tijd (half mei tot juli) gevangen. Alle haring die in die periode wordt gevangen, goed vet is, op traditionele manier wordt gekaakt, gezouten en meteen wordt ingevroren, wordt Nieuwe Haring genoemd. Haring die later in het jaar wordt gevangen wordt vaak verwerkt tot rolmops, gerookte haring of geëxporteerd. Na vangst gaat de haring gekaakt en gepekeld de diepvries in. Dit invriezen is bij wet verplicht. Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard, waardoor de consument het hele jaar door kan genieten van Nieuwe Haring. De haring die later wordt gegeten, kan door het uiterst trage rijpingsproces in het vrieshuis iets voller van smaak zijn.

Start Haringseizoen

Het haringseizoen start elk jaar begin juni met de traditionele veiling van het eerste vaatje Nieuwe Haring. Vanaf dan is de Nieuwe Haring overal te koop en worden op tal van plaatsen haringparty’s georganiseerd. De startdatum wordt meestal rond eind november bekend gemaakt.

Maatjesharing

Er bestaat nogal wat verwarring over de term Nieuwe Haring en maatjesharing. Volgens de Warenwet mag haring Nieuwe Haring genoemd worden vanaf de start van het seizoen in juni tot en met 30 september. Daarna moet deze haring officieel maatjesharing genoemd worden. Deze naam komt van de vroegere benaming ‘maagdelijke haring’ omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. De woorden ‘maagdelijke en haring’ zijn verbasterd tot het woord ‘maatjesharing’.
In het najaar spreken we dus van ‘maatjes’. Maatjesharing is dezelfde haring als de Nieuwe Haring, met hetzelfde vetgehalte en door de toepassing van de moderne, snelle vriestechniek van dezelfde kwaliteit als de eerste Nieuwe Haring van het seizoen. Haring is dus het hele jaar rond lekker en gezond!

Gegarandeerde Traditionele Specialiteit 

Vanaf het komende haringseizoen is de Hollandse Nieuwe officieel door de Europese Unie erkend als ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’. Daarmee komt de Hollandse Nieuwe terecht in het rijtje van Serranoham, Nederlandse Boerenkaas en Mozzarella. Gegarandeerde Traditionele Specialiteit betekent dat het product een bijzonder traditioneel karakter heeft vanwege de samenstelling of bereidingswijze.  De Europese verordening stelt eisen aan de presentatie van het product aan de consument; het moet voor de consument duidelijk zijn dat het om een Europees beschermd product gaat! Meer informatie over het gebruik van het GTS logo op de winkelvloer en verpakkingen lees je hier.

Bereid u voor op de start van het haringseizoen! 

Op 15 juni gaat de verkoop van de Hollandse Nieuwe, vangst 2016, van start. Een moment waar heel Nederland reikhalzend naar uitkijkt. Het Nederlands Visbureau verzorgt alle promotieactiviteiten rondom de start van het haringseizoen. Voor u als visondernemer bieden wij een aantal mogelijkheden om op de winkelvloer aandacht te besteden aan de komst van de Hollandse Nieuwe.

© Het Nederlands Visbureau

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl