21-september-2021 |
Oscypek

Oscypek

De oscypek is een traditioneel Poolse gerookte schapenkaas die, volgens overlevering al sinds 1748,  in het Tatragebergte wordt gemaakt. De kaas wordt vervaardigd van gezouten schapenmelk waaraan een deel koemelk wordt toegevoegd. De rauwe nog zachte kaas wordt in een houten vorm geperst waarin versieringen zijn uitgesneden die je later aan de buitenkant van de kaas terug ziet. De gevulde vormen gaan, gedurende een paar nachten, in een vat met pekel . Daarna worden ze aan de zoldering van een houten schuur gedurende 14 dagen in hete rook gerookt en uitgehard. 

Naast de originele Oscypek is er ook een kleine variant, de Redykolka, verkrijgbaar. Een vrijwel identieke kaas vind je in Slowakije onder de naam Oštiepok.

Herkomstgegevens

Zuivelsoort Schapenmelk en een deel koemelk
Land van herkomst Polen
Producent  
Terug naar boven