21-september-2021 |
Boeren Leyden Traditioneel

Boeren Leyden Traditioneel

De Boeren Leidse kaas bestaat al sinds 1303. De kaas is te herkennen aan de rode korst. Omdat de room toentertijd werd gebruikt voor boter werd de kaas van de afgeroomde melk vervaardigd. Aan de melk werd komijn toegevoged waardoor de kenmerkende smak onmtstaat. De kaas werd vroeger veelvuldig gegeten aan boord van de VOC schepen vanwege de uitstekende houdbaarheid. De Stichting Boeren Leyden Traditioneel heeft de kaas nieuw leven ingeblazen. In samenwerking met Slowfood zijn kwaliteitseisen opgesteld. Men kijkt daarbij naar de kwaliteit van de melk, het voer dat de koeien krijgen, en de bereiding van de kaas. De kaas wordt gekeurd door officiele keurmeesters en komt pas na goedkeuring op de markt. De kaas is herkenbaar aan de rode korst en het etiket met de sleutels van de stad Leiden. .

Meer informatie en foto: Kaas van Hier.

 

Terug naar boven