Foto en info: Maitre fromage blogspot

Boerenkaas

De naam 'boerenkaas' is sinds 2007 door de Europese Unie beschermd  als een gegarandeerde traditionele specialiteit. Dat zie je aan het kb-zegel dat uitgegeven wordt door de Stichting Kwaliteitszorg Boerderijzuivel. Dat officiële zegel staat voor: het keurmerk: 'Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS)'. De kwalificatie boerenkaas staat voor (half-)harde kaas die volgens traditionele methoden en een gecontroleerde bereidingswijze grotendeels met de hand is vervaardigd op een kaasboerderij.

Er zijn drie belangrijke verschillen met de fabriekskaas.

♦ De boerderijkaas wordt gemaakt van rauwe, onbewerkte, melk. Daardoor ontstaat de volle en krachtige smaak. 
♦ Daarnaast wordt de melk verwerkt zoals deze van het gemolken dier, koe, buffel of geit afkomstig is.
♦ Verder wordt de kaas grotendeels met de hand gemaakt op de eigen boerderij. 

Door deze aanpak is de kaas sterk streekgebonden omdat de natuurlijke factoren als het plaatselijke voer van de eigen grond, de soort gras en de aanwezige kruiden, de seizoenen en de weersomstandigheden een sterke rol spelen. Die melk kan bijvoorbeeld variëren in vetgehalte en smaak. Ook de manier van kaasmaken speelt een belangrijke rol. 

Meer info: Wikipedia / Bij de producten vermeld op onze website worden gekwalificeerde 'boerenkazen' als zodanig aangeduid. 

Daarnaast zijn er 6 Nederlandse kaasproducten met het BOB-logo. Dit zijn : Noord-Hollandse Edammer, Noord-Hollandse Gouda, Boeren-Leidse met sleutels, Kanterkaas, Kanternagelkaas en Kanterkomijnkaas.

Boerderijkaas 

Deze kaassoorten voeren geen GTS-kwalificatie en worden veelal in (kleine) fabrieken gemaakt van melk die eerst gepasteuriseerd wordt, dat wil zeggen vijftien seconden lang verhit tot een temperatuur van circa 65 °C. Daardoor wordt een aantal bacteriesoorten gedood. Een tweede verschil is dat men in de fabriek uitgaat van gestandaardiseerde melk. Dat wil zeggen dat het vetgehalte van de melk op een bepaald niveau is gebracht. Deze kazen mogen de naam 'boerenkaas' dan ook niet voeren. Ze worden vaak als 'boerderijkaas' verkocht en kunnen dan een naam voeren die aan de streek van herkomst verbonden is. 

In beide gevallen geldt dat de kaas na de productie kortere of langere tijd moet rijpen. Omdat hierbij de omstandigheden (temperatuur, vochtigheid, hygiëne) goed beheerst moeten worden, wordt de boerderijkaas meestal gerijpt in gespecialiseerde kaaspakhuizen.

Veel kaas- en zuivelboerderijen doen aan ‘huisverkoop’ met een eigen boerderijwinkel, variërend van een hoekje in de kaasopslag tot een luxe ingerichte landwinkel.Via de voorgaande link kom je bij een overzicht van de boerderijen die ‘aan huis’ verkopen. De openingstijden vind je in de meeste gevallen op de eigen website van een boerderij.

Boerderijen met Keurmerk 'Echte zuivel'

Meer info: Kaas van hier & Boerderijwinkels & Keurmerken voor kaas

 

- Publicatiedatum: 25 September 2017
  • 9 per pagina
  • 12 per pagina
  • 15 per pagina
  • 18 per pagina
  • Toon alles

Tynjetaler

Een rijke en romige halfharde boerenkaas op een basis van rauwe koemelk. De smaak is verrassend vol en zoet. Het gewicht van de kaas bedraagt...

Twentse bunkerkaas

Het speciale van de Twenstse bunkerkaas, met een basis van gepasteuriseerde koemelk,  is dat deze wordt gedroogd in voormalige...

Schapenkaas met zeekraal

Heerlijke schapenkaas met zeekraal en een romige smaak van gepasteuriseerde schapenmelk. Een beetje zilt vanwege de nabijheid van de...

Remeker

Vioor deze kaas wordt de biologische melk van Jerseykoeien gebruikt. De melk bevat veel caroteen en is van nature romiger dan de melk van...

Petit doruvael met truffel

Een gewassen korstkaas op basis van gepasteurizeerde koemelk met een gewicht van 6.0 kg. Romig van structuur en vol aromatisch. Perfect in...

Oudwijker Pietra

De Pietra heeft het typisch verweerde uiterlijk van een bergkaas uit de Alpen. De basis bestaat uit gepasteurizeerde koemelk. De poederig droge...

Nijlander nagelkaas

De kaas wordt gemaakt van romige Jerseymelk. Dat levert in combinatie met de kruidnagels een heel aparte kaas. De ongepasteuriseerde melk van...

Machedoux

Een Hollandse romige geitenkaas met een milde smaak en een licht zuurtje. De rauwmelkse kaas, die minimaal 8 dagen wordt gerijpt, is daardoor...

Lady's Blue

De blauwaderkaas is verrassend krachtig en robuust en heeft een gewicht van 1.7 kg. De basis bestaat uit rauwmelkse geitenkaas. De kazen worden...

La Trappe

De moderne kaasmakerij met zijn productieproces is met zijn kwaliteitsmaatstaven weliswaar niet te vergelijken met vroeger, maar toch zijn...

IJsselgoud

Een frisse geitenkaas. De geitenmelk wordt niet gepasteurizeerd. IJsselgoud wordt domschreven als zacht, mild en romig met een frisse, fruitige...

Groene Oorsprong

Deze halfharde kaas uit gepasteurizeerde melk heeft een intens zuivere smaak en een heerlijk romig karakter. Meer informatie en...

Friese camembert

De Franse kaas Camembert, die zijn naam dankt aan het gelijknamige plaatsje in Noord Frankrijk, is al jaren een van de favorieten op de...

Brandroodkaas

Van de rauwe melk van Brandroodkoeien wordt deze biologische kaas vervaardigd. Een unieke kaas want er zijn in Nederland nog maar circa 1000...

Boerensleutel

De Boerensleutelkaas is een magere komijnenkaas die minstens 7 maanden moet rijpen. De kaas heeft een kruimige en droge structuur en heeft een...

Boeren Romero

Een smaakvolle halfharde boerenkaas met een aromatisch, kruidig karakter, door rijping in rozemarijn. De basis bestaat uit rauwmelkse...

Boeren Leyden Traditioneel

De Boeren Leidse kaas bestaat al sinds 1303. De kaas is te herkennen aan de rode korst. Omdat de room toentertijd werd gebruikt voor boter werd...

Boeren Goudse oplegkaas

Boeren Goudse Oplegkaas is een unieke rauwmelkse  kaas. Gemaakt op ambachtelijke wijze. De kaas is uniek vanwege de meer...

Boer'n Trots

Midden in Twente ligt Landgoed Kaamps in het kleine dorpje Deurningen. Hier is het waar de kazen van Boer’n Trots gemaakt worden. Herbert,...

Copyright 2020 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl