21-september-2021 |
Zolderspek

Zolderspek

Zware gemeste varkens (minimaal 120 kilo) leveren het buikspek voor deze aparte lekkernij. Het aanwezige vet is nodig om het spek mooi zacht te houden. De strook buikspek wordt ontdaan van botjes en andere ongerechtigheden en gaat 3 maanden in het zeezout. Daarna gaat de buik naar de rokerij. Daar hangt het vlees gedurende 6 weken in een rook die ontstaat door beuken-, eiken- en dennenhout te verbranden. Aan de houtsnippers worden jeneverbessen, dennenappels en boskruiden toegevoegd. Na het roken hangt het zolderspek 8 tot 9 maanden te rijpen en ontwikkelt in die tijd de unieke smaak. 

• Smaakmaker op stamppotten en de zuurkool, in eiergerechten en op het brood.

Herkomstgegevens

Vleessoort varken
Land van herkomst Nederland
Producent Van Broekhuizen, Dalfsen
Terug naar boven