Steeds meer versspecialisten  houden zich bezig met het vervaardigen van broodjes. Verse broodjes want daarin ligt hun kracht. De broodjes worden per dag vers afgebakken en na afkoeling vrijwel meteen belegd met de vers gesneden of uitgeschepte lekkernijen uit de toonbank. Dat proef je. Interessant is dat de broodjes die een versspecialist maakt niet nauwkeurig te omschrijven zijn. Net als bij het maken van vleeswaren, worsten, salades en sauzen heeft vrijwel iedere verkoper zijn eigen recept. En dat maakt het extra lekker.

Op deze pagina presenteert 'Vers-inspiratie' maar een klein overzicht want de variatie is vrijwel oneindig. Kijk alleen maar eens naar de verschillende soorten brood die een versspecialist gebruikt. En zeker niet alleen bij de lunch. Want wat denk je van het brood als onderdeel van fondue en gourmet of bij de barbecue. Klik voor meer  ideeën met brood.

Klik op een foto voor de vergroting.

Pastrami sandwich

Een mini stokbroodje met fijn gesneden pastrami. Mooi op smaak gebracht met een saus van mierikswortel. Extra smaakmakers zijn sla en plakjes augurk. 

Gezien bij: Slagerij Vet in Amsterdam

Lutters gemak

Een vers broodje gevuld met kipgehakt en bedekt met reepjes ontbijtspek, plakjes tomaat, ui en een plak kaas. Afgebakken in de oven.

Gezien bij: Poelier Wolbert in De Lutte
 

Fool's Gold Loaf sandwich

Het broodje was de favoriet van Elvis Presley en wordt samengesteld uit een doorgesneden stokbrood dat gedeeltelijk is uitgehold . De ene helft wordt gevuld met een dikke laag pindakaas en de andere helft met een dikke laag bosbessenjam. Tegenwoordig wordt vaak druivenjam gebruikt. Er tussenin gaat een ruime hoeveelheid bacon. Waarna de stukken op elkaar gelegd worden. Met als resultaat een broodje van maar liefst 8000 calorieën. De sandwich kostte oorspronkelijk $49.95 maar kost intussen om en nabij de $65.00.

Foto en origineel recept: Messy Nessy

Lunchmeat burger

Lunchmeat of spam is van oorsprong  een Amerikaans product dat te vergelijken is met de Hollandse tosti ham. Gemaakt van (grof) gemalen varkensvlees. Het heeft een specifieke (blik)smaak. De spam wordt in twee dikke plakken gesneden, gegrild en daarna gepresenteerd op een wit bolletje. Je kunt er prima een Amerikaanse coleslaw bij presenteren. 

 

Pulled chicken

Broodje gevuld met langdurig gegaard kippenvlees en een salade van rode kool.

 

Trucker sandwich

Deze sandwich is van oorsprong afkomstig uit Pittsburgh (USA). Hij is op de markt gebracht door de firma Primanti speciaal voor vrachtwagenchauffeurs. Hij bestaat uit twee dikke plakken Italiaans brood belegd met: salami, pastrami, kip of kalkoen, knapperige koolsla, aangemaakt met wat azijn, en Franse frieten. 

Foto: The Knot

Duitse clubsandwich

De basis is donkerbruin zuurdesem brood en het beleg bestaat uit: gebakken kippendij, bacon, gebakken ei, kaas, sla, tomaat, sliertjes ui en een kerrie achtige mayonaise. 

Filet speciaal

Niet alleen filet americain is hier de smaakmaker maar ook het broodje dat is bestrooid met sesam- en maanzaadjes. Een heel fijne combinatie die nog eens benadrukt wordt door het gebruik van gesnipperde ui, plakjes ei 
en mayonaise.

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Pistoletje ham

Een broodje ham is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de ham. Een wat stuggere schouderham wordt meestal gebruikt voor de voordelige broodjes. Een zachte achterham wordt voor het betere werk gebruikt. Lang van te voren klaar gemaakte broodjes moeten besmeerd zijn zodat het vocht van de vleeswaren het broodje niet nat en klef maakt. Vaak wordt daarom ook ijsbergsla als onderlaag gebruikt.

Gezien bij:K eurslager Klaver in Schagen

Broodje gezond

De samenstelling van het broodje is naar keuze van de eter. Wit of bruin. Het is maar wat je lekker vindt. Het broodje is belegd met ham, kaas, komkommer, ei en ijsbergsla. Deze sla wordt op de meeste broodjes gebruikt omdat ze steviger is, dus meer 'bite' heeft en niet zo snel verwelkt. 

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Broodje half om

Een klassieker uit de Amsterdamse keuken. Zachte runderlever doorregen met reepjes spek om de zachtheid en de smeuïgheid te bevorderen samen met het echte pekelvlees. Vers gezouten van het rund. Een verrassende combinatie. Verschillende slagers serveren dit broodje ook met varkens- in plaats van runderlever. De smaak is dan wat minder 
uitgesproken, maar zeker niet slechter. 

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Broodje zoutvlees

Eigenlijk is dit broodje gewoon een wit bolletje met pekelvlees. Het komt van oorsprong uit Amerika en daarin zit wel degelijk een verschil. In Amerika is het pekelvlees dat voor een dergelijk broodje wordt gebruikt veel zachter van structuur dan het Hollandse snij-pekelvlees dat veel vaster is. Toch kunnen we het broodje ook hier genieten wanneer het pekelvlees dun gesneden en in een grote stapel op het broodje wordt gestapeld. Serveer het pekelvlees met een mosterdsaus.

Broodje salami

Een broodje belegd met smakelijke salami is zeker geen onbekende. Welke soort salami er op ligt moet je aan de slager vragen want er zijn tientallen soorten verkrijgbaar. Natuurlijk moet je er van houden want salami zit vaak boordevol knoflook, zeker de goedkopere soorten. Kijk wel of de worst lekker dun gesneden is want dat hapt veel beter weg. 

Broodje Mario

Een heel bekende variant op bovenstaand broodje is het 'broodje Mario'. Uitgevonden door Mario Nistro uit Utrecht. Hij belegde het broodje, een Italiaanse bol, met salami, Parmezaanse kaas, geraspte groenten en pepertjes. Je komt de broodjes ook tegen met als extra geroosterde reepjes paprika, verse basilicum en ringetjes olijf.

Broodje kaas

Hollandser kan het niet. Brood met kaas. Toch zijn de mogelijkheden vrijwel oneindig. Alle mogelijke soorten brood worden gebruikt en ook de variatie in kaas is enorm. Van een oud belegen soort tot de Franse brie. 

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Najaarsbroodje

Een echte najaars- en wintertopper is het broodje zuurkool met rookworst. Heel eenvoudig te maken van verse broodjes zacht, hard, pistolet of ministok. Het maakt niet uit. Besmeren met roomboter, bedekken met een hand vol uitgelekte koude zuurkool en daarop warme, dat is het lekkerst, of koude Gelderse rookworst. 
Grof of fijn.

Pistoletje paté

Niets is eenvoudiger dan het maken van een pistoletje paté. Maar er is ook niets spannender en lekkerder want met paté zijn eindeloze variaties mogelijk. Een slager heeft vaak al een aantal verschillende soorten in huis en dat maakt de keuze niet gemakkelijk. Neem een vers pistoletje. Snijdt dat open en leg er vervolgens een dikke plak paté op. 

Focacciabroodje

Het Italiaanse foccaciabrood ziet er uit als een pizzabodem maar is alleen wat dikker. Het brood heeft de naam te danken aan de Latijnse naam focus wat 'vuurhaard' betekent. Het traditionele brood wordt in een steenoven bereid en naar keuze belegd en/of bestrooid met kruiden, groenten, mozzarella, tomaten, ham en salami. De maker bepaalt de vulling.

Gezien bij: Thijssen in Antwerpen, België

Heksenbol 

De basis voor een heksenbol is de bekende Italiaanse bol en geruld rundergehakt. Het gehakt wordt tijdens het rullen vermengd met pizzakruiden of -saus, gehakte uitjes, gesneden paprika, champignons en wat uitgelekte mais. Uit de bol wordt een punt brood gesneden en het gat wordt met het gehaktmengsel gevuld en afgedekt met een plak jonge kaas. De bol wordt daarna in de oven afgebakken.

Broodje carpaccio

Een lekker zacht en vers pistoletje belegd met verse (ijsberg)sla en een carpaccio gesneden van botermals rundvlees, bij voorkeur van de ossenhaas. Het vlees wordt bestrooid met pijnboompitjes, oude of Parmezaanse kaas en een paar drupjes mosterd-dillesaus, een pestodressing of een andere saus naar keuze. 

Panini met Parma

Een dun plat Italiaans broodje belegd met jonge kaas en Parmaham. Het is van groot belang dat de Parmaham flinterdun gesneden is. Dan is de smaak optimaal en ben je in staat om er heerlijk vanaf te happen. Voor de kaas is dat niet zo belangrijk want die is heel zacht van nature.

Broodje mortadella

Bij dit Amerikaanse broodje wordt gebruik gemaakt van de Amerikaanse methode om een vleeswaar heel dun te snijden om er vervolgens een broodje letterlijk mee vol te proppen. In dit geval is dat gebeurt met een ronde witte bol die is volgepakt met Italiaanse mortadella. Doordat de worst heel dun is gesneden vormt het afbijten nauwelijks een probleem.

Broodje ossenworst

Voor deze echt Amsterdamse specialiteit mag je eigenlijk alleen maar wit brood gebruiken. Dan komt de smaak van de ossenworst het best tot zijn recht. Op de foto worden echter plakjes ei en gesnipperde uitjes toegevoegd. Verrassend lekker.

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Broodje Delano 

Een van oorsprong Amerikaans broodje. In eerste instantie lijkt de combinatie van kippenham en bacon wat vreemd. Tot je het broodje proeft. Pas dan merk je het effect van de zachte kippenham, de stevige bacon en mayonaise. Mild wat zoutig en toch fris door de ijsbergsla. 

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Broodje rookvlees

Een heel aparte variant die weinig voor komt. Een pistoletje besmeerd met verse roomkaas die wordt bestrooid met gehakte bieslook. Vervolgens gaan er een paar plakken flinterdun gesneden runderrook-vlees bovenop. Bruinbrood maakt de smaak steviger en voller maar zwakt de smaak van het zoutige rookvlees wat af. 

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Sesambol met rauwe ham

Deze combinatie krijgt zijn bijzondere smaak niet alleen door de decoratie van sesamzaad op het bolletje, maar ook van de gebruikte rauwe ham. Denk maar eens aan de enorme smaakverschillen tussen een ouderwetse Hollandse boerenham, een Schwarzwalder Schinken, een Serano uit Spanje of een Parma uit Italië. Alle soorten rauwe ham zijn mogelijk. Puur en vooral flinterdun gesneden op het broodje. Klasse. 

Filet carré

Neem een meergranen carré en leg daarop een paar dikkere plakken gekookte kipfilet nadat je het brood hebt besmeerd en bedekt met een sla naar keuze. Extra pit breng je in wanneer je een paar reepjes paprika en rode uienringen toevoegt. 

Bolletje coppa di parma

Van oorsprong komt de coppa uit Italië. Voor deze specialiteit wordt de nek van het varken gebruikt. Tijdens de rijping van minimaal 6 maanden droogt het vlees maar liefst 40% in en ontwikkeld mede door de kruiden de specifieke smaak. De uiteindelijke kleur van het vlees is rood en doortrokken met stevige witte vetaders. De coppa moet, bij kamertemperatuur, dun gesneden, gegeten worden. 

Smoske

Smoske is een Vlaamse term voor een half stokbrood belegd met gekookte ham, (jonge) kaas, sla, schijfjes ei, komkommer, tomaat en Belgische mayonaise. De naam komt van het Vlaamse woord ‘smossen’ wat knoeien betekent. Er wordt tussen het broodje namelijk zo veel beleg gestoken dat tijdens het eten vaak geknoeid wordt.

Gezien bij: cafetaria de Coevering, Geldrop

Frisse snijworst 

Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Neem een meergranenbolletje en besmeer die met wat boter. Leg er wat krulsla, een paar lekkere plakken Hollandse snijworst, wat tomaat en wat peterselie op. Het resultaat is een lekker fris broodje.

Muffeletta

Een Siciliaanse muffuletta is een groot rond afgeplat brood. Het is vergelijkbaar met focaccia . Traditioneel wordt het brood horizontaal open gesneden en bedekt met lagen mortadella, gemarineerde olijven salade, salami, mozzarella, ham en Italiaanse provolone kaas. Het brood wordt soms verwarmd tot de provolone wat smelt. De muffeletta wordt half of in kwarten verkocht.

Broodje serano

Deze Spaanse ham is afkomstig van het bergachtige gebied, de Sierras in het noorden en zuiden van Spanje. De naam mag alleen gebruikt worden voor gedroogde hammen van een speciaal gefokt Spaans varkensras. De smaak is vol, rijk, puur ambachtelijk en komt het beste tot uiting op een grof meergranen-broodje zodat de 'boerse' smaak van de ham nog beter tot uiting komt. 

Gesundes Dinkelbrot

Vergelijkbaar met het Hollandse broodje gezond, maar nu niet met een wit of bruin bolletje, maar met een speltbroodje. Spelt is een ouderwetse graansoort die ook in Nederland sinds enkele jaren weer sterk in opkomst is. Met name in de Slowfood cultuur. Het broodje wordt vaak gegeten in combinatie met biologische producten. 

Broodje salade

Een broodje met een salade moet altijd besmeerd worden met boter. Dan wordt het broodje niet nat en klef. Vervolgens wordt het belegd met ijsbergsla voor wat extra knapperigheid. De smaakmaker is de salade die je vervolgens kiest. Er zijn tientallen soorten dus keuze genoeg.

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Broodje hamworst

Het grote voordeel van hamworst is dat die mooi zacht wegbijt. Dat geldt voor iedere hamworstsoort en die zijn er nogal wat. De worst is prima te combineren met tomaat, uit, kaas en zelfs met zoetigheid als jam. 

Spaanse baguette

De baguette is belegd met heel dun gesneden serano. Deze heeft een volle smaak en laat zicht uitstekend combineren met een mooie zachte roomkaas of een plak jonge kaas. Neem vooral een mild smakende kaas zodat de smaak van de serano niet wordt weggedrukt.

Broodje Parma

Een in de lengte gehalveerde ciabatta, belegd met dunne plakjes ricotta (zachte Italiaanse kaas) en met een beleg van in plakjes gesneden nectarine, in kwarten gesneden vijgen en ruimschoots dunne plakken originele Parma. Een schepje ahornsiroop of acaciahoning en een snufje peper maakt de delicatesse compleet. 

Bánh mì thịt nướng

Een  Vietnamees stokbrood, luchtiger van deeg en met een dunnere korst dan de Franse evenknie, wordt eigenlijk gevuld met alles wat op dat moment voorhanden is. Gesneden varkens(buik)vlees, worst en hoofdkaas, maar vrijwel altijd in combinatie met paté en verschillende groenten. Extra smaakmakers zijn zoetzure wortelreepjes, pepers en koriander. 

Cemita

Een originele sandwich uit Puebla in Mexico. De meest populaire variant bestaat uit een broodrol bedekt met sesamzaadjes en bevat dun geslagen en gefrituurd rundvlees en gesneden avocado, witte kaas, uien, koriander en salsa roja (rode saus). Er zijn ook varianten met cueritos ( gepekelde varkenshuid, queso de puerco (hoofdkaas) en carnitas (gestoofd varkensvlees).

Dyrlægens Natmad

Een uit Denemarken afkomstige plak smørrebrød. De lekkernij bestaat uit: plakken gezouten (rook)vlees en rode uienringen op een beboterde of met vet besmeerde plak roggebrood waarop eveneens een laag leverpostej (leverpastei) is aangebracht. 

Mettbrötchen

Mett wordt gemaakt van rauw gemalen varkensgehakt vermengd met zout, kruiden, rijkelijk knoflook en uisnippers. Het is in Duitsland een traditionele delicatesse die oorspronkelijk werd gemaakt van de overgebleven varkenssnippers van de huisslacht. Mett wordt in een dikke laag aangebracht op een plak (rogge)brood of toast.

Submarine sandwich

Deze sandwich wordt ook verkocht onder de naam: hero, hoagie en grinder. De naam submarine (onderzeeër) is te danken aan de vorm van het broodje. Hij bestaat uit een V-vormig open gesneden stuk stokbrood of een pistoletje belegd met een verscheidenheid aan vleeswaren, groenten als sla, tomaat, paprika, ui, olijven en/of paddenstoelen naar keuze, kruiden en sauzen. 

Meer over deze sandwich

Broodje filet

Een baguette gevuld met vers gedraaide filet Americain en een laagje plakken hard gekookte ei. 

Gezien bij: Het Bakkertje in Den Haag

Pistoletje cranberrypaté

Een pistoletje waarop een rijkelijke hoeveelheid paté met cranberry's is gelegd. Een zachte paté die haar smaak te danken heeft aan de friszure smaak van de veenbessen.

Gezien bij: Baltus Volendam

Rookvleespistoletje

Een wit pistoletje dat is besmeerd met een zacht smeuïge kruidencrème en daarna is belegd met dun gesneden geurig rookvlees van het rund. Door het witte pistoletje domineert de zilte smaak van het rookvlees. Ei, tomaat en komkommer complementeren deze smaakbeleving.

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Broodje leverworst

Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Dat bewijst dit broodje met een plak slag en een rijkelijk belkeg van ouderwets smakelijke slagersleverworst.

Gezien bij: Baltus Volendam

Broodje Braunschweiger

Braunschweiger is een Duitse leverworst-soort afkomstig uit de stad Braunschweig. In het Middenwesten van de USA wordt deze worst vaak geserveerd op een zacht bolletje in combinatie met een stevige plak kaas, ketchup , mosterd en/of piccalilly.

Bauernbrötchen

Een Duits Kaiserbrötchen belegd met hoofdkaas of zure zult. Het broodje wordt ook vaak geserveerd met een pluk zuurkool.

Rosbief

Niet al te dik gesneden gebraden rosbief of entrecote op een uienbolletje. Geef de vleeswaar een snufje zout mee. 

Broodje ossenworst met zuurkool

Het lekkerst smaakt een broodje met een knapperige korst. Dat geeft het geheel wat 'bite'. Zorg er wel voor dat de zuurkool goed is uitgeperst zodat de sappen de zachte structuur van het broodje niet bederven. Een nat broodje is niet lekker. 

Flatbread sudžuk 

Een plat broodje dat wordt belegd met geraspte kaas naar keuze en daar bovenop een laag Servische droge gerookt worst de zogenaamde sudžuk. Een stevige en pittig gekruide hap. 

Broodje rosbief

Dit zachte broodje is rijkelijk belegd met meerdere plakken gebakken runderrosbief. Daar bovenop ligt gebakken roerei en een tomatenrelish of grove rode barbecuesaus. 

Broodje runderrollade

Allereerst wordt het broodje, bij voorkeur een ciabatta, belegd met een stevige laag gesneden runderrollade. Dan volgen: een flinke pluk taugé, een paar blaadjes basilicum, ruim olijven, een plak gesmolten oude kaas en sweet chilisaus zorgen voor een heel aparte smaakbelevenis. 

Bolletje boterhamworst

Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg is op dit bolletje helemaal van toepassing. Plakken gewone Hollandse boterhamworst op een wit bolletje. Naar wens met mosterd of ketchup. De luxe uitvoering is er met reepjes ijsbergsla. 

Oathiebagel

De oathie bevat geen meel of tarwe maar wel gezonde ingrediënten voor lekker veel energie zoals: havermoutvlokken, sojabonen, bessen, lijnzaad en noten. De oathie vult goed, bevat minder gluten dan gewoon brood, bevat omega-3-vetten en mineralen en is, zoals hier met en lekker plak ham, zeker het proberen waard.

Gezien bij: Bagels & Beans

Italiaanse schijf

Italiaans brood met een bedekking van sesamzaad open gesneden en bedekt met verse sla en daarna ruim achterham, kaas en Italiaanse salami. Het brood is gesneden in handige hapklare stukken. 

Berliner bolletje

Een bolletje belegd met verse sla en tweezijdig bedekt met een dikke plak Berliner leverworst of leverkaas. Daartussen een half hard gekookt ei.

Kipfilet

Ciabatta belegd met dikke plakken gekookte en gerookte kipfilet in combinatie met plakken augurk en tuinkers en een pittie saus.

Chorizo bolletje

Catalaanse sandwich met chorizo op een met olie ingewreven en met zeezout bestrooit bolletje

Olijvensalami bol

Bruin broodje belegd met Italiaanse salami, plakken geitenkaas en verse olijven op een bedje van sla. 

Varkensfilet

Zacht in de oven gegaarde varkensfilet of - rollade op een stuk stokbrood. In Frankrijk geven ze bij dit broodje vaak een jusdip. 

Hongaarse baguette

Krokante baguette ruim belegd met Hongaarse edel salami op een bedje van verse sla. Het is zaak het broodje van te voren te besmeren met boter dan blijft het lekker knapperig. 

Kipdraadjesbol

Een zacht bolletje bedekt met een ruime laag kipdraadjesvlees dat is aangemaakt met een saus naar smaak. Op het draadjesvlees de kipdraadjes, sla en een schijf tomaat. 

Kebabbroodje

Döner kebab in een opengesneden pitabroodje samen met gesneden ui, komkommerschijven en tomaat

Honing-kip broodje

Maanzaadbroodje gevuld met plakken, boven gloeiend houtskool, gegrilde kippenborst. Op het broodjes zie je ook sla, tomaten en komkommerschijven evenals een honing-mosterd mayonaise

Broodje mortadella

Een lekker vers knapperig broodje ruimschoots gevuld met niet al te dik gesneden Italiaanse mortadella, plakken kaas en schijfjes tomaat. 

Schwarzwald Friselle

Friselles zijn ringvormig gebakken broodjes uit Apulie, een streek in Zuidoost-Italië. Het broodje is gevuld met dun gesneden Schwarzwalder rauwe ham. Een voortreffelijke combinatie

Croissantje spek

Het verse croissantje is gevuld met niet al te dik gesneden ontbijtspek, of Zeeuws spek. Ook zijn plakken licht belegen Hollandse kaas toegevoegd

Torensandwich

De toren bestaat uit puntjes geroosterd brood, met daar opgestapeld ham, boterhamworst, jonge kaas, sla en tomaat. Eigenlijk maakt het niet veel uit wat je er op stapelt. Als de combinatie past dan smaakt alles. Steek alles vast met een satépen en garneer af met een olijf. 

Pittige baguette

Een halve baguette gevuld met een mix van paprika's, pepertjes en krokant geroerbakte ham- en spekblokjes. De baguette wordt voor het beleggen ingesmeerd met gekruide olie en eventueel geroosterd. 

Schinkenbol

Vezelrijk boerenbroodbol belegd met ongerookte 'schink' (ham) uit de Achterhoek. De bol wordt vooraf besmeerd met echte boter. 

Italiaanse pistolet

Pistoletje mortadella. Een Italiaanse variant van de bij ons bekende boterhamworst met spekjes. 

Gevulde bol

Een wit bolletje wordt aan de achterkant ingesneden en er wordt wat zacht brood uitgeplukt. Daarna wordt de bol weer gevuld met lekker gekruid draadjesvlees naar keuze. Zo afhappen. Lekker.

Leverstok

Een klein stokbroodje of pistoletje wordt belegd met plakken crèmepaté, plakken hard gekookt ei, komkommer en dobbeltjes paprika.

Beierse triangel

Een traditionele broodtriangel uit Beieren in Duitsland is belegd met echte salami, sla, komkommerschijven en tomaat

Hamhomp

Een stokbrood wordt in de lengte open gesneden en belegd met dun gesneden plakken achterham en belegd met sla, paprikaringetjes en augurk. Tot slot wordt het stokbrood in handzame hompen gesneden. 

Prosciuttobol

Een zacht bolletje wordt ruimschoots bedekt met een salade. Bij voorkeur een huzarensalade. Daarop gaan mandarijnpartjes, een plak kaas en een dun gesneden magere Italiaanse rauwe ham naar keuze. 

Perzikbaguette

Neem de onderkant van een baquette en besmeer deze met wat gekruide olie. Bedek het brood daarna met licht gegrilde perzikplakken en een pittig smakende Serano- of Parmaham. Voeg voor extra smaak wat verse rucola toe. 

Kweeperen bol

Een vers bruin broodje wordt eerst belegd met wat sla zodat het broodje mooi droog blijft. Daarna wordt er ruimschootse vers gegrilde rosbief op gestapeld. Als smaakmaker koos de bedenker voor een kweeperenchutney. 

Rosbiefstok

Een half stokbrood wordt open gesneden en besmeerd met gezouten boter. Dat geeft meer pit aan de rosbief die er daarna lekker dik bovenop gaat. Voeg ook wat sla, tomaat en eventueel een plak kaas toe.

Onderzeeër

Een lange baguette wordt in de lengte opengesneden. Snijd het brood niet helemaal door maar laat de onderkant vastzitten. Buig het brood wat open, leg er sla in en vul de ruimte met een stevige salade naar keuze. Afgarneren met blokjes paprika of een andere passende garnering. 

Pulled pork mini's

Kleine witte bolletjes ruim belegd met pulled pork (rechts) en pulled chicken Heerlijk om zo in te bijten, maar ook goed te combineren met verschillende sauzen naar keuze. 

Pulled pork

Bolletje met langzaam gegaard varkensvlees, bij voorkeur van de procureur. Het vlees wordt met een vork uit elkaar getrokken . Op het bolletje pulled pork en cole slaw (Amerikaanse selderij salade). 

Broodje beenham 

Mooie zachte en sappige beenham van het Beemsterlandvarken. Een ham uit eigen keuken. Niet al te dik gesneden want dat eet snel en smakelijk weg. Uiteraard met een bijpassende honing-mosterdsaus

Gezien bij: Slagerij Vet, Amsterdam 

Broodje biefstuk gebraad

Niet moeilijk doen of lang nadenken, maar gewoon malse biefstuk pakken, lekker kruiden, snel bakken en in plakken snijden. Het pistoletje ruim beleggen en vers verorberen. Heerlijk.

Gezien bij: Slagerij Vet, Amsterdam 

Broodje Vitello

Een knapperig pistoletje met een Italiaans tintje. Kalfspekelvlees in combinatie met tonijnsalade. 

Gezien bij: Slagerij Vet, Amsterdam 

Broodje Zeedijk

Gerookte kipfilet . Mooi dun gesneden in combinatie met uitgebakken spek. Deze twee lekkere vleeswaren samen met een vers blad sla en een 'Zeedijksaus', waarvan slager Vet het recept, helaas voor jou, niet verklapt. 

Gezien bij: Slagerij Vet, Amsterdam 

Broodje kebab

Een pistoletje ruim belegd met plakjes gebakken kipgehakt dat gekruid is met originele kebabkruiden. Een blaadje sla en plakken tomaat in combinatie met een saus naar keuze. 

Gezien bij: Slagerij Vet, Amsterdam 

Heksenkaas bol

Een Italiaanse bol of een hamburger-broodje. De bovenste helft besmeerd met mosterd, de onderste helft met heksn'kaas. Tot slot belegd met een plak kaas, ham en gebakken appelblokjes. Zelfs een schep appelcompôte is mogelijk. Garneren met wat tuinkers.

Speltbroodje rookvlees

Origineel speltbroodje besmeerd met kruidenroomkaas en belegd met sla, mild gezouten en dun gesneden rookvlees en plakjes ei.

Gezien bij: Slagerij Van Roesel in Waalwijk

Broodje porchetta

Porchetta is een origineel Italiaans gerecht gemaakt van een lap opgerold varkensvlees met veel kruiden als rozemarijn, venkelzaad, koriander en gerapte sinaasappelschil. Knapperig gegrild op de barbecue of gebraden in de oven. Gesneden in dunne plakken en samen met verse rucola op een broodje. 

Gezien bij: slagerij Ooteman in Rotterdam

Broodjes met warm beleg

 

Broodje warm vlees

Voor een broodje warm vlees heeft de slager verschillende smakelijke mogelijkheden. Je kunt kiezen uit: warme varkens- of kalfsfricandeau, warme lende rollade, magere bacon en zoals op deze foto warme beenham. Vaak wordt er een mosterd-honingsaus bij geserveerd. 

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Broodje werrem sjink

Een vers afgebakken broodje dat wordt opengesneden en belegd met gemengde sla. Daarop liggen enkele verse, met de hand afgesneden plakken warme (werrem) bourgondische beenham (sjink). Heerlijke zacht en met een rijke smaak. Een mooie party-saus maakt de smaakbeleving compleet. 

Gezien bij: Bufkes 

Broodje snipperham

Het bruine pistoletje is gevuld met zachte gekookte beenham. De ham wordt eerst op de snijmachine gesneden en daarna in kleine stukje versnipperd. Vervolgens wordt het broodje ermee gevuld en gaat de oven in. Daarin wordt het broodje afgebakken waarbij tevens de gekookte ham wordt meegebakken. Tot slot gaat er een beenhamsaus overheen.

Gezien bij: Keurslagerij-lunchroom De Vries in Zaltbommel.

Uierboord

Het vlezige deel van de koeienuier wordt gekookt en vervolgens gezouten, gekruid en in plakken gebakken. Uierboord kan warm en koud gegeten worden. 

Sloppy joe

Het woord sloppy betekent 'slordig' en zo ziet het broodje, van oorsprong uit de Verenigde Staten, er ook uit. Het beleg bestaat uit een mix van grof gemalen en rul gebakken rundvlees, ui, tomatensaus of ketchup en verschillende andere pittige kruiden. De broodjes worden ook verkocht met kalkoen als vervanger van het rundvlees.

Kimchi and pork

Donker roggebrood met daarop enkele dikkere plakken varkenshaas van de gril samen met kimchi, een gefermeteerde kool (Koreaans bijgerecht). De kool is pittig en zuur en geeft de plakken varkensvlees een heel aparte smaak

Croque monsieur

De benaming voor een ham-kaas sandwich in België en Frankrijk. Het verschil met de Hollandse tosti is het gebruik van een buitenlandse kaas als Emmentaler of Gruyère en het gebruik van een mornay- of bechamelsaus.

Cuban mix

Een Cubaans broodje, dat ook veel gegeten wordt in Florida (USA). Het is gevuld met dun gesneden ham, stevig geroosterd varkensvlees, Zwitserse kaas, augurken, mosterd, en soms Italiaanse salami. Het broodje wordt meestal geperst en opgewarmd op een plancha (grilplaat).

Hot brown kurz

Een warme bruine sandwich die voor het eerst werd geserveerd in (Louisville, Kentucky, USA). De sandwich is bedacht als een alternatief voor een laat hapje. Het is een opgerolde snee brood gevuld met kalkoen en spek die wordt overgoten met mornaysaus en vervolgens wordt gebakken tot het brood knapperig is en de saus begint te bruinen. 

Katsu-Sando

Deze Japanse sandwich bestaat uit wit brood belegd met varkensfilet of varkenslende die op een speciale manier is bewerkt. Het vlees wordt meestal gezouten en gepeperd, door bloem, ei en paneermeel gehaald en dan gefrituurd. Er wordt gesnipperde kool, tonkatsusaus (soort Worcestershire), mosterd, een schijfje citroen en rijst bij geserveerd.

Loose meat sandwich

Het "losse restjes vlees" broodje is ook bekend onder de naam "tavern" en wordt veel geserveerd in Iowa (USA). Het bestaat uit een geruld gebakken mengsel van ongekruid gehakt en uien. Bovenop het gehakt komt meestal een laagje pickles (augurkjes en uitjes), ketchup en mosterd.

Zapiekanka

Een Pools fastfood gerecht dat veel weg heeft van een pizza. Het bestaat uit een gehalveerde baguette of stokbrood die wordt belegd met ham, bieslook, gebakken champignons, ui en geraspte kaas. Er zijn ook varianten met ananas, feta en olijven en kidneybonen. 

Bacon butty

Een bekende sandwich in Engeland, delen van Schotland, Nieuw Zeeland, Ierland en Australië. Het is een sandwich van een ruime stapel gebakken spek tussen twee sneden beboterd brood. Het broodje wordt warm geserveerd met ketchup of brown sauce (traditionele Engelse bruine saus). Een populaire variant is de "BLT" met sla en tomaat die koud geserveerd wordt. 

Porkchopbun

Een populair gerecht in Macau (China). Het bestaat uit een zogenaamd "piggybroodje" een kleinere variant van het Franse stokbrood dat van buiten zeer krokant is en zacht van binnen. Op het broodje ligt een vers gebakken karbonade zonder toevoegingen als bijvoorbeeld sla of komkommer. 

Porkloin sandwich

Een bekend broodje uit de Midwest van de Verenigde staten. Deze varkenshaas sandwich is een broodje voorzien van een dunne, plat geslagen plak varkenslende of varkenshaas te vergelijken met een Wiener Schnitzel. De gepaneerde schnitzel wordt niet gebakken maar gefrituurd. De sandwich wordt op smaak gebracht met mosterd, sla, ui, augurken, en mayonaise.

Chicken spiedie

Een bekende sandwich uit de regio New York State. Hij bestaat uit een wit puntje (de submarine) ruim belegd met blokjes kip, varkensvlees, lamsvlees, kalfsvlees, wild of rundvlees. Vanwege de prijs is kip het meest gangbaar. Het vlees wordt een nacht of langer gemarineerd in een speciale marinade en daarna aan het spit gegrild en in blokjes geserveerd op het broodje.

Gulpener grillworst

Het broodje bevat naast lollo bionda-sla en mosterdspread een sappige gulpener grillworst met een rijke smaak. De kruiding is geheim, maar de smaakbeleving is uniek. 

Gezien bij: Bufkes 

Bratwurst mit Semmel

Al jaar en dag is dit de topper van Duitsland. Een sappige en lekker gekruide voorgekookte verse worst van zacht varkens- en een beetje rundvlees. Niet de meest magere worst maar na het grillen wel de moeite waard. Vooral wanneer er, zoals op de foto, een hard Duits broodje de 'Semmel' bij wordt geserveerd. 

Broodje bal

De ouderwetse Hollandse gehaktbal is ruimschoots aanwezig. Ouderwets wil zeggen: niet al te vet, lekker rul, goed gekruid en gebakken met een krokant korstje. Alleen een lik mosterd is voor de liefhebber voldoende. 

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen en  Lunch- en borrelcafe Qwibus in Amersfoort (grote foto) 

Broodje draadjesvlees 

Het ouderwetse Hollandse draadjesvlees smaakt uitstekend op een vers bolletje. Draadjesvlees is vlees dat door een langdurig proces is gegaard. Door het stoofproces valt het vlees als het ware uit elkaar in de oorspronkelijke vezel. Het is door het garen heerlijk zacht en mals. Draadjesvlees op basis van varkensvlees is heerlijk met een hot-ketchup. Wanneer je rundvlees gebruikt dan is een lik mosterd de lekkerste combinatie. 

Mitrailette 

Een mitraillette (spreek uit: 'mitrajet', is een Belgische snack die is ontstaan in Brussel. Het bestaat uit een half stokbrood met daarop 2 stukken gebakken vlees (hamburgers, frikandel, mexicano, worst of kebab) bedekt met patat. Als extra smaakmaker wordt een saus naar keuze toegevoegd. Denk aan: mayonaise, ketchup, andalousesaus, américainesaus, knoflooksaus of bearnaisesaus. Soms worden meer ingrediënten als (geraspte) kaas, rauwkost: geraspte wortel, verse sla, tomaatschijfjes en kool toegevoegd. 

Maxi hamtosti

Op deze in China opgedoken tosti is een overvloed aan schouderham aanwezig. Maar liefst 6 plakken worden tussen het brood gevouwen. Het brood is donker bruin en lijkt wel wat op ons volkorenbrood. De kaas heeft veel weg heeft van jonge Goudse. Deze maxi ham tosti wordt meestal geserveerd met gekruide frieten en tomatenketchup.

Broodje hamburger

Een broodje hamburger wordt gekenmerkt door een vers (sesam) broodje. Op het broodje gaat een plakje (krul of ijsberg) sla, verse uienringen, plakken tomaat, eventueel wat dunne plakjes augurk en natuurlijk een mooie zachte en sappige hamburger. Deze is gemaakt van rundvlees dat het liefst afkomstig is van de rib of de borst. Het vetpercentage is dan een krappe 20% en dat komt de malsheid absoluut ten goede. Het vlees moet wat grover gemalen zijn zodat je een mooie 'bite' hebt. Gebruik niet teveel ketchup want dan blijft er van de smaak van de hamburger niet veel over. 

Hollandse tosti

Eigenlijk hoeft deze warme gevulde boterham geen uitleg. Toch worden bij de samenstelling veel fouten gemaakt. De ham kan te dik gesneden zijn of de kaas te oud om maar eens een paar voorbeelden te noemen. Dikke plakken ham eten niet gemakkelijk en te oude kaas neemt vaak teveel van de smaak van de ham weg. Toast de tosti ook niet te lang anders wordt het brood veel te droog. 

Gevuld stokbroodje

Een gevuld stokbroodje maak je door een stokbrood in de lengte open te snijden en te vullen met verschillende ingrediënten als bij voorbeeld gehakt, groenten, vleeswaren en geraspte kaas. Het gehakt kan van verschillende vleessoorten gemaakt worden en de kruiding hangt helemaal af van de fantasie van de maker. Om de stok te eten moet deze, afhankelijk van het formaat, minstens 15 min. in een oven met een temperatuur van 150°C.

Gezien bij: Keurslager Koekenberg in Hengelo

Smulbol

De slager nam voor deze lekkernij een beschuitbol die wordt gevuld met shoarma gekruid half-om-half gehakt. Bovenop ligt een plak ham, paprika, lente ui een wat knoflooksaus. Daarna wordt alles bestrooid met geraspte kaas die even onder de grill wordt verwarmd om de bovenkant mooi te sluiten. Voor het eten moet de bol circa 15 min. in een oven met een temperatuur 150°C.

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Hotdog

Een hotdog is een zacht soort knakworst die meestal wordt verkocht met een zacht broodje. Als smaakmakers worden tomatenketchup of mosterd en mayonaise meegeserveerd. Soms ook met zuurkool, relish, uitjes, chili of een plakje kaas. De hotdog is verkrijgbaar in honderden varianten. 's Lands wijs, 's lands eer is bij deze internationale lekkernij zeker van toepassing. 

Broodje grilworst

Echte wat krokant gegrilde worst wordt in wat dikkere plakken gesneden en op een broodje gelegd dat bij voorkeur is bedekt met een laagje sla. Als broodje is een ministokje of een petite pain het lekkerst want op die manier komt de rijke grilsmaak het beste tot zijn recht. De worst op het broodje kan warm of koud geserveerd worden. Bij grilworst zijn alle soorten sauzen lekker.

Hog bun

Deze naam wil eigenlijk niets anders zeggen dan 'broodje (wild)zwijn. In de praktijk is het meestal gewoon varkensvlees dat zo gaar is gestoofd dat het in draadjes uit elkaar getrokken kan worden. Het vlees wordt meestal geserveerd met ketchup en coleslaw.

Kipbol

Gepaneerde en gefrituurde kipfilet op een knapperig bolletje samen met komkommer en tomaat. In plaats van een groot stuk filet kunnen ook kipnuggets worden gebruikt. 

Philly cheesesteak

De cheesesteak werd voor het eerste geserveerd in het begin van de 20e eeuw in Philadelphia. Het is een broodje gevuld met dun gesneden biefstuk en gesmolten kaas. Als smaakmakers worden vaak rauwe stukjes paprika toegevoegd. 

Klik hier voor: Meer over Philly

Broodje kip

Voor dit broodje is gebruik gemaakt van kippenvlees dat is gemarineerd en daarna langzaam is gegaard in een kruidige Indiase saus. Door het langzame en ook langdurige garen kan het vlees na verloop van het gaarproces met een vork uit elkaar worden getrokken en op een broodje worden gestapeld. 

Kookworstbol

Het broodje op de foto ligt boordenvol met plakjes kook- of fijne rookworst. De plakjes worden heel even opgewarmd en eventueel heel snel rondom aangebakken en gaan vervolgens met de nodige mayonaise en hot ketchup op het sesam-bolletje. Een lekker broodje zonder fratsen. 

Schnitzelbroodje

Het is weer eens wat anders dan een schnitzel met gebakken aardappelen. Deze is geserveerd op een vers broodje. Het is de gewone varkensschnitzel, maar alleen kleiner van formaat. Net als anders mager en mooi gepaneerd en krokant gaar gebakken. Samen met een paar plakjes tomaat en wat sla een lekker hapje. 

Broodje limburger

Een kruising tussen een hamburger en een gehaktbal noemen zij bij Bufkes een 'limburger'. Deze wordt warm in enkele grove plakken gesneden en op een bedje van rauwkostsla en lollo bionda gelegd. De zachte mosterdspread maakt deze Limburgse verrassing compleet.

Gezien bij: Bufkes 

Broodje kippeling

De kippeling wordt gemaakt van stukjes mager kippenvlees. Bij voorkeur van het dijvlees. Het vlees wordt in repen van circa 2 cm dik gesneden en gemarineerd in een marinade van kipkruiden en zonnebloemolie. Daarna worden de reepjes door een beslag en een peper/kruiden paneermix gehaald en afgebakken in de oven. Met wat verse sla op een broodje biedt de kippeling een smakelijke lunch. 

Gezien bij: Slagerij van Laar, Bergambacht

Pizza boboli

Rundergehakt met shoarmakruiden en pizzasaus gaan eerst op het broodje. Daarna wordt de basis afgedekt met ham, kaas, tomaat, rode- en lente-ui en geraspte kaas. Even afgrillen en alles blijft mooi op zijn plaats. Voor het eten moet de bol nog worden nagegaard. Circa 15 min op een temperatuur van 180°C.

Gezien bij: Keurslager Klaver in Schagen

Noorse gegratineerde worst

Een warme hotdog wordt op een open gesneden sesampistoletje gelegd in combinatie met gesneden sla. Daar bovenop komen een paar stukjes verse tomaat. De bovenkant wordt vervolgens bestrooid met geraspte kaas waarna de worst even in de hete oven gaat. 

Bayerische Leberkäse

Het broodje bevat een dikke plak pastei gemaakt van kookworstdeeg waaraan tijdens de bereiding varkenslever is toegevoegd. Het product is met name in Zuid-Duitsland een veel geserveerde warme lekkernij. 

Toast Hawai

Een plak wit geroosterd casinobrood wordt belegd met een plak ham en een plak kaas. Bovenop gaat een plak ananas met een gezoette marasquinkers in het midden. De toast wordt van bovenaf gegrild tot de kaas begint te smelten en meteen geserveerd. 

Chacarero

Een Chileens broodje belegd met dun gesneden churrasco-style (gegrild) steak met tomaten, groene bonen en groene pepers. Alles wordt geserveerd op een rond broodje. De broodjes worden geserveerd als lunch.

Broodje heksenbal

Een Italiaans calzone broodje wordt rijkelijk gevuld met plakken kipgehaktbal, een pittige heksensalade, naar eigen recept, waarin onder andere roomkaas, peterselie, en knoflook is verwerkt en enkele dunne plakjes rode paprika.

Gezien bij: Poelier Wolbert , De Lutte

Spekworstje

Een warme hotdog omwikkeld met (gerookt) en eventueel aangebakken ontbijtspek. Het is ook mogelijk het worstje met spek te omwikkelen en daarna te frituren. 

Ierse biefstuk sandwich

De gebruikte ciabatta wordt besmeerd met echte boter waar waterkers, peper en zout doorheen is gepureerd. De asperges zijn geblancheerd en de Ierse biefstuk wordt samen met bosuiringetjes rosé gebakken. Beleg het broodje met de afgekoelde asperges, dun gesneden plakjes biefstuk en breng alles op smaak met wat peper en zout.

Hete kip

Kipfilet in reepjes in een pittige marinade met ketjap. Gezamenlijk gewokt met paprikareepjes, snippers rode ui en taugé. De groenten zijn allemaal nog mooi beetgaar. De reepjes en de groente worden op een Italiaanse bol geschept en geserveerd met knoflooksaus. 

Gezien bij: Theehuis in Uithoorn

Braadworst sandwich

Een smakelijk sandwich die wordt gevuld met stukken gebraden verse worst, grof of fijn, of met stukjes saucijs. Voor de verdere vulling zorgen een plak oude Zwitserse kaas, grove mosterd, reepjes augurken en uitjes. Bovenop de worst ligt een dubbelzijdig gebakken ei en eventueel een pittige liefst hete saus naar keuze. 

Salami toast

Het recept van de salamitoast komt van www.beaugureaufood.com. En het is zo simpel: getoast ambachtelijke brood, Gouda kaas, provolone kaas, salami, geroosterde rode paprika, een gepocheerd ei (open geprikt!) en rozemarijn.

Wokworst

Voor deze aparte variant is een barbecue worstje gebruikt dat is overgoten met een saus van gehakte en gewokte ui, rode en gele parika, verse pepertjes, spekblokjes, knoflook en de smaakmakers gehakte koriander en een scheut citroensap. De groenten zijn in de wok vermengd met een pittige barbecuesaus. 

Croissantje Parmaham

Het croissantje moet uit de oven meteen opengesneden worden en belegd met enkele dun gesneden plakken Parmaham. Tegelijkertijd leg je er een zacht gekookt eitje op. Deze combinatie van brood, ham en eigeel is werkelijk verrukkelijk.

Broodje Stiens

In het Friese Stiens serveert een plaatselijke cafetaria het gelijknamige broodje. Het bestaat uit een tweemaal (horizontaal) doorgesneden Italiaanse bol die rijkelijk is belegd met gegrild pannen-koekspek. Licht gezouten (zuurkool)spek van de varkensbuik op een bedje van gesneden ijsbergsla. Ze serveren er een currysaus bij. 

Gezien bij: Lekkers - ite & drinke in Stiens

Broodje warm vlees

De slager gebruikt als basis warm vlees van de varkensrollade of -fricandeau op een pistoletje. Het vlees heeft een mooie zachte 'bite' is mager en lekker gekruid. Daaroverheen giet hij warme satésaus en dat maakt het brroodje tot een wat Indonesisch aandoende lunchlekkernij.

Gezien bij: Slager Uit de Bosch, Harderwijk & Ermelo

Gerookte rundertong

Voor deze heel aparte lekkernij gebruikte de kok dun gesneden plakken rundertong, zacht gegaard en koud gerookt. Hij drapeerde ze warm op een zacht broodje en bedekte de tong daarna met Italiaanse gardiniera. Een gepekelde salade van uien, selderij, courgette, wortelen en bloemkoolroosjes die zijn ingelegd in azijn. In Amerika is deze salade in tal van varianten ook wel bekend als 'Hot Mix'. 

Foto: Belly to Bacon

Broodje marinara

Pittig gekruide gehaktballetjes van het formaat soepballetje op een broodje dat is bedekt met een marinarasaus. Over de balletjes kan, zoals op de foto, een plak kaas gesmolten worden. 

Bolletje braadworst

Bedek het zachte bolletje met blaadjes sla en leg daarop in de lengte doorgesneden saucijsjes. Daar bovenop leg je een paar plakjes uitgebakken bacon. Serveren met hotketchup. 

Banh Mi Xiu Mai

Vietnamees broodje met gehaktballetjes in tomatensaus, do chua (een piccalilly van radijs en wortelen), plakjes komkommer en blaadjes koriander. 

Broodje frikandel

Niets meer en niets minder dan een broodje met frikandellen. Je kunt grote frikandellen doorsnijden of minifrikandellen gebruiken. Serveren met een saus naar keuze. 

Choripán

Een Argentijnse variant van de bekende hotdog. Het broodje is over te koop en bevat een pittige gebakken Argentijnse chorizo geserveerd met een pikante chimichurri saus op basis van peterselie. 

Griekse kebabs

Vleesballetjes in een opengesneden pitabroodje samen met sla, groenten als komkommer, wortel en aubergine en een tzazikisaus 

Bacondonut

Een ontbijt of dessert donut die in sommige delen van de Verenigde Staten heel populair is is geworden. De donut verschilt van andere donuts door de prominente aanwezigheid van gegrild mager spek en de topping-glazuur met de smaak van maple syrup (esdoornsiroop).

Reuze braadworst

Een opengesneden stuk stokbrood waarin een lange varkensbraadworst is gelegd. De worst op de bakplaat gegrild en bespoten met mosterd, bestrooid met plakjes geroosterd ontbijtspek en afgegarneerd met peterselie.

Klik voor meer donuts

Ontbijtbroodjes

 

Ontbijtburger

Je neemt gewoon een broodje bedekt dat met een plak lekker zachte achterham. Leg daar bovenop een gebakken ei en een plak kaas. Ontbijtje klaar. 

Mac Morning

MacDonald pakt het anders aan. Ze nemen een, in een vorm gebakken ei, leggen daarop een plak kaas en een burger en serveren zo hun ontbijtje.

Fastfood breakfast

Gewoon een broodje belegd met een plak kaas, een gebakken ei en enkele plakken gebakken ontbijtspek.

Eggs Benedict

Een Amerikaans ontbijt. Getoaste Engelse muffins met gepocheerde eieren, gebakken plakken ham of mager spek en een smeuïge Hollandaisesaus. 

Bagel breakfast

Een bagel belegd met een omelet en crispy gebakken bacon of ontbijtspek. Vooral de knapperig gebakken bacon maakt het broodje zo aantrekkelijk. Een stevige hap die in Amerika regelmatig wordt geserveerd als ontbijt. In plaats van een bagel kun je ook een gewoon broodje gebruiken. 

Breakfast roll

Een compleet ontbijt op een langwerpig broodje. Het bevat: worstjes, bacon, witte worsten of bloedworst, champignons, tomaten en gebakken eieren. Als extra smaakmaker wordt er ketchup of bruine saus bij geserveerd. Wanneer de rol 's middags gegeten wordt komen er nog chips bij. Een maagvuller bij uitstek uit 
Engeland en Ierland.

French breakfast

Dit aparte op het Franse croissantje geïnspireerde ontbijtje uit Amerika bevat een doorgebakken spiegelei waarvan de dooier is doorgestoken tijdens het bakken, een plak kaas en een dunne lekker gekruide hamburger.

Versierd ontbijt

Een mooi versierd ontbijtje. De basis is geroosterd brood met een gebakken ei. Daarom heen ligt (links) een rand van pulled pork (draadjes varkensvlees) en rechts een randje knakworstschijfjes. Als garnering zie je kaas, sla en tomaatpartjes. 

Bacon-ei cup

In speciale vormen wordt de wand van de cupjes bekleed met een plak ontbijtspek. De bodem wordt bedekt met een passend sneetje brood waarna het ei in de cup gebroken wordt. Het geheel gaat in de oven en wordt zo gebakken. 

Gekke broodjes

 

Smoking sandwich

Een te gekke sandwich. Je hebt er voor nodig: 2 sneden brood, 2 plak snijworst (bovenop), 2 cherrytomaatjes, 2 olijfjes, 2 plakken boterhamworst, rijtje hazelnoten en twee takjes dille of ander groen en een satépen. 

Muizenbol

Lekker gek dit kindermuisje. Bedek de onderkant met boter, een plak kaas, boterhamworst of grilworst en wat plakjes tomaat. Maak met een mesje kleine insnijdingen en plaats de oortjes en dergelijke. Het neusje plak je vast met boter. Neem een peterselievoor het haar.

Cadeautje ham/kaas

Maak van plakken ham, kaas, boterhamworst en andere gekookte vleeswaren een stapel die je afdekt met plakken brood. Snijd het geheel met een scherp mes in een mooi 'pakjesmodel' en doe er een strik om. 

Kubusbroodje

Snijd van verschillende worst en kaassoorten allemaal gelijke vierkantjes. Op de foto gebruikten ze: tongenworst, jonge kaas, boterhamworst, gekookte ham en wortel. Beleg de boven- en onderkant met een dunne plak geroosterd brood van de zelfde maat en Rubiks-kubus is klaar. Alleen nu eetbaar. 

Rupsenbroodje

Maak met een metalen gebakstekertje mooie ronde schijfjes wit of bruinbrood. Besmeer ze licht met boter en stapel ze om en om op met eveneens uitgestoken plakjes boterhamworst. Steek ze vast met een satépen en prik aan het begin een tomaatje. Maak daarop met bieslook-stengels, rode besjes en rauwe ui de gezichtsversiering en plaats partjes augurk tegen het lijfje.

Boze vogels

Besmeer de ronde plakken brood met wat boter en leg er een plak ronde snijworst of boterhamworst op. Snijd aan de onderkant een deel weg om de kop wat beter te benadrukken. Op de plak vleeswaar maak je met behulp van roomkaas, zwarte olijfjes en een stukje pompoen de verschillende onderdelen van het gezicht. 

Pakje brood

Stapel boterhammen zonder korst en met verschillende vullingen als gebakken ei, ham, tomaat en kaas. De stapel wordt bijeengehouden door een vetvrij papiertje en een worsttouwtje. 

Kattenplak

Een boterham belegd met been plak kaas waarop met snijworst of cervelaatworst een kat is nagebootst. De oogjes zijn van olijf, het snuitje van een rondje kaas, op de oortjes zie je puntjes boterhamworst en de sprieten zijn van stukjes bieslook. 

Pakje kip

Geroosterde boterhammen bedekt met een laag krulsla, tomaat en komkommer afgedekt met een stevige laag draadjes vlees van kip. Omwikkeld met een vel vetvrij papier en vastgezet met en touwtje. 

Lieve broodjes 

In een hartmodel gesneden plakjes geroosterd witbrood zonder korst. Belegd met sla en plakken geroosterde ham of kipfilet 

Borrelworstjes sandwich

Gewone miniborrelworstjes worden verwarmd en tussen sneden wit brood besmeerd met boter gelegd. Daarna wordt er rijkelijk mosterd overheen gegoten. De broodjes worden half door gesneden en warm geserveerd. 

 

- Publicatiedatum: 21 April 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl