21-maart-2016 | Door: Gerhard Kwak
Deegproducten

Deegproducten

Steeds meer versspecialisten verkopen allerlei deegproducten. Bekende pie's en onbekende eigen varianten op bestaande producten. Een mooi voorbeeld daarvan is de saucijzenletter. Kijk maar eens in zijn toonbank en... eet smakelijk. 

Brabants worstenbroodje

Het worstenbroodje is een typisch product uit het zuiden van ons land. Het heeft aan de buitenkant een omhulsel van zacht witbrooddeeg met binnenin een staaf rul en pittig gekruid gehakt. Het broodje is ongeveer 15 cm lang en wordt in de oven opgewarmd. Zet de oven op 150-175 graden en leg de koude worstenbroodjes er circa 6-8 minuten in. Dan is de korst een heel klein beetje krokant en de worst (lauw)warm.

Lekker als: snack

Gezien bij: diverse slagers in Brabant

Saucijzenbroodje

De gehaktvulling van het broodje heeft veel weg van het deeg dat een slager gebruikt voor zijn verse saucijzen. Het is alleen wat pittiger. Ze bevatten tamelijk veel zout en ook het vetgehalte is niet echt gering. De buitenkant van bladerdeeg is een belangrijk kenmerk. De broodjes worden warm gegeten. Je vind ze vaak bij pompstations, maar er zijn ook slagers met een broodjes-afdeling die ze verkopen. Ze worden meestal warm gehouden onder een speciale warmhoudlamp zodat ze meteen gegeten kunnen worden. De kwaliteit van het broodje wordt voornamelijk bepaald door een dunne korst en veel gehakt.

Lekker als: snack

Gezien bij: de slager

Quiche lorraine

Het begint allemaal met het uitbakken van spek- en hamblokjes en ui. Deze worden toegevoegd aan room, eieren en kruiden naar wens. Het mengsel gaat in een taartvorm die wordt bekleed met bladerdeeg. De bovenkant wordt bestrooid met geraspte kaas waarna quiche in de oven wordt afgebakken.

Lekker als: lunch en snack

Gezien bij: diverse slager-traiteurs

Boeren mini quiche

De boeren quiche wordt meestal gekenmerkt door het gebruik van een ruimere hoeveelheid (rook)spek, uien, prei en soms paprika.

Lekker als: snack

Baconrolletjes

Reepjes bladerdeeg waarin plakken rauwe achterham en jonge kaas zijn gerold. De rolletjes worden daarna in de oven gebakken tot het deeg knisperig is.

Lekker bij de maaltijd, lunch en als snack

Groentetaart met Ganda Ham

Een heerlijke quiche die wordt gekenmerkt door de toevoeging van kleine blokjes Ganda Ham. Een Belgische ham met een unieke smaak. De blokjes worden toegevoegd aan verse groenten, room, eieren en kruiden naar wens. Het mengsel gaat in een taartvorm die wordt bekleed met bladerdeeg. De bovenkant wordt bestrooid met geraspte kaas waarna quiche in de oven wordt afgebakken.

Lekker als: snack en delicatesse op een buffet.

Gezien bij: Ganda

Flammkuchen

Deze knisperige koek komt van oorsprong uit de Elzas. Daar ontstond ze nadat de bewoners een dun stukje brooddeeg in de steenoven legden om te kijken of de oven al heet genoeg was om het gewone brood te bakken. Later kwam men op het idee om op het plakje een beetje crème fraîche te smeren en dat vormde de basis voor de huidige FlammKuchen. Die wordt gebakken op de hete stenen in de oven en gepresenteerd op een bijpassend plankje. De Kuchen wordt belegd met alles wat je maar lekker vindt en snel klaar is. Bijvoorbeeld een combinatie van: verse prei, rookspek, gebraden rollade, geitenkaas, Parmezaanse kaas, rauwe ham, champignons en zelfs geblancheerde kalfszwezerik.

Lekker als: lunch en snack

Gezien bij: verschillende slagers

Saucijzenletter

Jouw slager maakt een fijn gehakt dat hij lekker kruidt met een kruiding naar smaak. Dat kan per slager verschillen. lekker pittig of mooi zacht. Van het gehakt wordt een lange rol gevormd die wordt omwikkeld met bladerdeeg. Daarna wordt de letter gevormd en ongeveer 30 minuten in een oven op circa 200°C afgebakken. Thuis warm je de letter op in de oven.

Lekker als: snack

Gezien bij: bij diverse slagers meestal tijdens feestdagen en speciaal tijdens Sinterklaas.

Saucijzenstaaf

Lekker gekruid gehakt en bladerdeeg is de basis van deze specialiteit die vergelijkbaar is met de bovenstaande saucijzenletter. De kruiding verschilt per slager. Van het gehakt wordt een lange rol gevormd die wordt omwikkeld met bladerdeeg. Daarna wordt de staaf in ongeveer 30 minuten in een oven afgebakken. Thuis warm je de letter op in de oven.

Lekker als: snack

Gezien bij: diverse slagers

Pork pie

Een pork pie is een traditionele Engelse vleestaart. Het bestaat uit grof gehakt varkensvlees, kruiden en gelei ingepakt in korstgebak. De pork pie wordt normaal koud gegeten als snack of als onderdeel van een maaltijd.

Lekker bij: lunch en maaltijd

Gezien in: Engeland

Empanada

Een empanada is een halfrond gevuld deegtasje. De naam is afkomstig van het werkwoord empanar wat inpakken betekent. De oorsprong ligt in Galicië en Portugal. Het deeg bevat talloze vullingen waaronder gekruid gehakt en groenten.

Lekker als: lunch en maaltijd

Gezien in: Zuid-Europa en Zuid-Amerika

Melton Mowbray pork pie

De Melton Mowbray Pork Pie dankt haar naam aan Melton Mowbray , een stad in Leicestershire. De taart werd bekend onder de jagers van Engeland. .De taart is gemaakt met een met de hand gevormde korst. Het vlees wordt grof gehakt, op smaak gebracht met kruiden en is na het bakken grijs van kleur. Omdat de taart niet in een vorm wordt gebakken zijn de randen wat bol en uitgezakt. Een kenmerk van deze taart.

Lekker als: lunch en maaltijd

Gezien in: Engeland

Pirozhki

Dit Russische vleestaartje wordt gemaakt van ui, champignons, vlees en rijst. Het zijn kleine gevulde broodjes (taarten), gemaakt van een van beide gistdeeg of korte gebakdeeg. Ze zijn gevuld met een van de vele verschillende vullingen en dan afgebakken. Traditionele pirozhki bestaan uit:gehakt gekookt vlees gemengd met gebakken uien.

Lekker als: lunch en maaltijd

Gezien in: Rusland

Chickenpie

Een heel eenvoudige hartige taart met kip die in Amerika vaak op tafel staat. De pie wordt daar 'chicken pot pie' genoemd. Er worden groenten en kruiden toegevoegd naar smaak van de maker. Een handig recept om restjes kip te gebruiken.

Lekker als: lunch en maaltijd

Gezien in: Amerika

Rookworsttasje

Met rookworstdeeg, een boerenomelet met een toevoeging van gesnipperde paprika en bladerdeeg wordt een kleine taartvorm gevuld. De bovenkant wordt goed gesloten en licht ingekerfd als garnering. Het tasje wordt voorgebakken en aan de klant meegegeven die het thuis nog even af moet bakken gedurende 25 minuten op 180°C.

Lekker bij: de warme maaltijd of als snack bij de borrel

Gezien bij: van Muilwijk in Ameide

Rookworstbroodje

Een fijne rookworst wordt op een plak bladerdeeg gelegd en bedekt met een netje eveneens van bladerdeeg. De rookworst is gaar en het broodje wordt in de oven gebakken. In de basis heeft het wel iets weg van het Brabantse worstenbroodje. Alleen is het worstje in dit geval gerookt.

Lekker bij: de lunch of als snack

Gezien bij: Van Prooijen in Ridderkerk

Slagersgebak

Kleine vormpjes worden gevuld met rookworstdeeg. De bovenkant wordt met de bolle kant van een lepel iets ingedeukt zodat een kuiltje ontstaat. Daarna worden de vormpjes in de oven gegaard. Na afkoeling kunnen de kuiltjes gevuld worden met winterse lekkernijen als bijvoorbeeld zuurkool met rozijnen. Voor het serveren worden de gebakjes nog 10 minuten in de oven op 150°C opgewarmd.

Lekker bij: de warme maaltijd of als snack

Gezien bij: Biesma in Opeinde

Gelderse rookworst-appeltaart

Langs de randen wordt een springvorm met appeltaartdeeg belegd. Daarna gaan er lagen in van rookworst en een mix van stukjes (Granny Smith) appels en rozijnen die voor de vulling worden gebonden met opgeklopte eierdooier. Voor de extra kruiding wordt gebruik gemaakt van een weinig kruidnagel en citroensap. De bovenkant wordt afgedekt met appeltaartdeeg waarna de taart in de oven wordt gegaard. Na afloop wordt de bovenkant gegarneerd met appel en plakken rookworst.

Lekker bij: een stamppot, buffet of als dessert.

Gezien bij: Slagerij De Groene weg, Folkerts in Arnhem

Rookworststol

Rookworstdeeg wordt omwikkeld met bladerdeeg. De verse stol gaat in een kleine en passende bakvorm en wordt daarna krokant gebakken in de oven.

Lekker bij: de warme maaltijd of als snack

Gezien bij: Keurslager Klaver in Dronten

Kipketjapslof

Een Italiaanse slof gevuld met grof gemalen of gehakt kippenvlees gebakken met ketjapsaus en vermengd met gefruite uitjes.

Lekker bij: lunch of snack

Rookworstmuffin

De muffin is gemaakt van een soort hartig oliebollendeeg. Aan het deeg wordt ei toegevoegd voor een luchtiger eindresultaat. Het deeg is nog wat extra gekruid met worcestersaus. Ook worden er uitgebakken spekjes en dunne plakjes fijne rookworst toegevoegd. De deegballetjes worden in een papieren vormpje in de oven afgebakken gedurende 25 minuten op 150°C. Je kunt de rookworstmuffins thuis opwarmen, als een alternatief voor een saucijzenbroodje, in de magnetron gedurende 30 seconden.

Lekker als: snack en bij de lunch

Gezien bij: De Bruin in Beusichem

Pain d'amis

Een broodje in de vorm van een droge worst. Het deeg is gemaakt van tarwebloem waaraan circa 17% snijworst in kleine stukjes is toegevoegd. Het deeg wordt tot een worstmodel gevormd en vervolgens gebakken op de ovenvloer. Het wordt verkocht als borrelbrood.

Lekker als: snack

Gezien bij: Jumbo Nederland

Tortillahapje

Eerst wordt een Mexicaans gekruide rookworst gemaakt. Aan het deeg worden kleine blokjes jonge kaas toegevoegd. De worst wordt afgestopt in een dunne varkensdarm en in lange staven gerookt en gegaard in de rookkast tot een kerntemperatuur van 72°C. Vervolgens worden de wraps ingesmeerd met roomkaas en om een staaf afgekoelde rookworst gedraaid. De rol wordt afgegarneerd met een beetje gehakte peterselie. Het tortillahapje kan zowel koud als warm (10 min. op 150°C) gegeten worden. Bij de warme maaltijd,op het brood en als snack

Lekker als: snack

Gezien bij: Hoekstra in Anjum

Stoffeltje

Allereerst wordt van rookworst een zachte ragout gemaakt. De blokjes fijne rookworst uit de eigen rokerij geven daaraan de verfijnde smaak. Deze ragout wordt tot kleine balletjes gevormd en licht aangevroren Daarna worden de balletjes in een plakje bladerdeeg gewikkeld. De bolletjes worden aan de bovenkant afgegarneerd en in de oven op 220°C afgebakken. Thuis warm je de stoffeltjes op in de oven. Reken daarvoor 10 minuten op ongeveer 160°C. Warm ze nooit op in de magnetron want dan wordt het deeg helemaal slap en dat is zonde. Als snack en als voorgerechtje.

Lekker als: snack

Gezien bij: Groeneveld in Wassenaar

Terug naar boven