Met vleeswaren kun je veel meer doen dan een blokje ham meebakken in de nasi of het  draaien van een reepje augurk in een plak boterhamworst. Je kunt er bijvoorbeeld de lekkerste broodjes, sandwiches en andere broodverrassingen van maken. Op deze pagina laat 'Vers-inspiratie'  een hele ris mogelijkheden zien. Je kunt de verschillende lekkernijen zelf heel gemakkelijk maken. 

Klik op een foto voor de vergroting.

Sandwiches

 

Wilensky's special

The Wilensky’s Special staat in Montreal bekend als een 'light lunch'. Het is een speciaal gebakken bun belegd met een plak salami en enkele plakken bologna, een soort boterhamworst. Deze beide worsten worden gegrild en op het eveneens gegrilde broodje gestapeld. Er is een variant met en zonder kaas. 

Gezien bij: Wilensky in Montreal, Canada

Van alles en nog wat sandwich

Plakken geroosterd brood van een soort die je lekker vindt worden besmeerd met boter. Daarna worden ze normaal gesproken belegd met ham, kaas, tomaat, ei en wat verse goed uitgelekte sla om het brood mooi droog te houden. Serveer de sandwiches in punten. 

Mini sandwich

Voor deze minisandwiches is het gebruik van een rond busbrood het mooist. Besmeer de onderste plak met filet americain, paté of een andere smeerbare lekkernij en stapel door tot alles is belegd. Een uurtje verpakt op laten stijven in de koelkast en de plakken vervolgens van onder tot boven doorsnijden in puntjes.

Pesto sandwich

Dunne plakjes witbrood worden van hun korst ontdaan en daarna per laag bestreken met verschillende soorten pesto. Daarna worden de sneden brood op elkaar gestapeld en gesneden in sandwichpunten of ook in kleine borrelhappuntjes. Het stapeltje wordt vastgestoken met een prikkertje.

Rauwe ham sandwich

Twee puntjes geroosterd brood met daar tussen een plak rauwe ham, naar keuze, een plak tomaat en frisse sla. Lekker slordig gestapeld, dus met weinig moeite snel klaar.

Snijworst sandwich

Het is helemaal geen noodzaak om plakken brood op elkaar te stapelen. Je kunt ook gewoon een enkel sneetje nemen en dat beleggen zoals hier met een rolletje grove snijworst, jonge kaas en een decoratie van wat erwtjes. 

Spaanse sandwich

Dunne plakjes gezouten en gedroogde varkenshaas de 'lomo embuchado'. Een ware Spaanse delicatesse die flinterdun gesneden het lekkerst smaakt. 

Reuben sandwich

Een klassieke sandwich. De 'Reuben sandwich' die, naar men zegt, stamt uit de Joodse keuken in New York. Het geroosterde (rogge)brood is belegd met corned beef, Zwitserse kaas en zuurkool. Voor extra smaak zorgt een thousand Island dressing. Het brood wordt warm geserved 

English sandwich

De sandwich komt oorspronkelijk uit Engeland en is genoemd naar John Montagu, de vierde graaf van Sandwich. Hij ging zo op in zijn kaartspel dat zijn kok, uit bezorgdheid, een gemakkelijk tussen-doortje bedacht. De sandwich bestaat sindsdien uit twee boterhammen met beleg die schuin doorgesneden worden. Dat eet makkelijk. Het beleg bestond in eerste instantie alleen uit ham, rosbief en kaas met sla en een saus. Nu is alles mogelijk. 

Cornedbeef sandwich

Dit broodje is weer eens wat anders dan de vaak gebruikte puntjes of baguettes. Hier is gebruik gemaakt van twee sneden bruin brood. Na het besmeren met boter is de boterham bedekt met wat sla en ruimschoots dun gesneden corned beef of pekelvlees en wat Zwitserse kaas.

BLT sandwich.

BLT staat voor Bacon, Lettuce (ijsbergsla) en Tomato. Het is een bacon sandwich die, naast de al genoemde ingrediënten tevens wordt geserveerd met mayonaise en brood. Een heel populair broodje in Engeland en de Verenigde staten. De sandwiches zijn vooral populair in de zomer na de tomatenoogst.

Smoked meat sandwich

Deze 'smoked meat sandwich' is ruim bedekt met de Canadese 'kosher-style'-variant van de bekende pastrami. Het gezouten en sterk gekruide vlees bevat echter meer peperkorrels en aromatische kruiden en minder suiker. Meestal wordt het op bruin brood geserveerd met rijkelijk mosterd.

Een bekende variant is de 'Schwartz Montreal sandwich'. 

Hollandse sandwich

Een bruine boterham belegd met zuurkool en cornedbeef of pekelvlees. Samen met een plak Hollandse licht belegen kaas een ware delicatesse. Serveer er eventueel augurkjes bij. 

Smak sandwich

Een gewoon boterhammetje belegd met een paar dikke plakken luncheonmeat oftewel 'smak'. Smak is te vergelijken met gemalen ham in worstvorm. Serveren met zachte mosterd. 

Aardbeien sandwich

Twee verse boterhammen naar keuze worden licht gegrild en daarna bedekt met plakken achterham en ruim verse aardbeien. 

Lever sandwich

Getoast sneetje, met gekruide olie verrijkt, brood bedekt met verse sla en dunne plakken varkenslever. 

Half om sandwich

Beleg sneden witbrood, bij voorkeur zonder korst met sla. Stapel er daarna, om en om, plakken tostiham of boterhamworst en plakken jonge kaas op. Stevig aandrukken en de boterhammen schuin doorsnijden tot een driehoekmodel. 

Baloney sandwich

Een broodje dat veel in de Verenigde Staten en Canada gegeten wordt. Ook bekend als een 'baloney' (onzin) sandwich. Het bestaat uit gesneden bologna (Amerikaanse Mortadella) tussen sneetjes wit brood, samen met ketchup , mosterd en mayonaise. Er bestaan ​​veel variaties. De bekendste is met gebakken bologna waaraan garnituren als plakjes kaas, pickles en tomaten worden toegevoegd. In Texas is zelfs een versie met druivengelei, Miracle Whip (salade dressing) en kaas-balletjes. 

Beenham sandwich

Heerlijke plakken oerbrood bedekt met een paar plakken warme beenham en bestrooid met Parmezaanse kaas. Om het extra lekker te maken werden de boterhammen geserveerd met honing-mosterdsaus, een plakje tomaat en rode uienringen..

Salami sandwich

Een sneetje bruin brood voorzien van 2 plakken salami. Een plak met een peperrand en een plak met een edelschimmelrand. 

Vijgen sandwich

Een sneebrood met sesamrand belegd met crème fraîche een plak rauwe ham en een partje vijg. 

Kruidenkaas sandwich

Het bolletje is besmeerd met kruidenkaas, wat sla, gehakte bieslook en een plak dun gesneden boerenham.

Boeren sandwich

Een wat schots en scheef gesneden plak boerenbrood ruim besmeerd met een fijne roompaté. 

Spek sandwich

Een snee boerenbrood belegd met sla en vers gesneden gerookt mager spek. Ook kan Zeeuws spek of Italiaanse Coppa gebruikt worden. 

Achterham sandwich

Volkorenbrood speels aangekleed met een boterkrul, 2 rozetjes achterham en een toefje peterselie.

Tiroler sandwich

Rechthoekig gesneden plak boerenbrood losjes belegd met plakken Tiroler bergham en zontomaatjes. 

Paté sandwich

Toastje met een wat grover paté belegd met gekaramelliseerde rode uien en een decoratie van verse tijm. 

Kruidensalami sandwich

Een rondje witbrood waarop een dubbelgeslagen plakje kruidensalami is geplaatst. De garnering bestaat uit een toefje peterselie. 

Cottage sandwich

Bruin mini toastje met cottage cheese, een plak komkommer en een rolletje Essex farmerham.

Snijworst sandwich

Snijworst en jonge kaas vastgeprikt met een olijfje op een sneetje donker brood.

Salami sandwich

Een met peterselie, wortel, olijf en augurk versierd plakje salami op een witbroodrondje. Het hapje is gepresenteerd in een wit papieren bakje. 

Kerstster sandwich

Een uitgestoken canape in kerststermodel bedekt met een laagje fijne paté en een garnering van rode besjes. 

 

 

Schweinemett sandwich

Een geroosterd plakje brood bedekt met een laag Schweinemett, gehakt uitjes en kappertjes.

Komkommer sandwich

IJsbergsla vormt de groene decoratie van de plakjes salami en het rolletje verse komkommer. 

Belegd stokbrood

 

Flinterdunne plakken Spaanse serranoham op stokbrood met een garnering van peterselie.

Donker stokbrood met een forse lepel zachte crème paté en een blaadje mint. 

Flinterdunne plakken Italiaanse Parmaham op stokbrood gedrapeerd op een bedje van reepjes verse paprika.

Gebakken kipfilet met een toef kastanje crème en een garnering van peterselie en een partje gele tomaat.

Opgerold en gevuld kippendijvlees dat is gegaard in de oven en op het stokbrood wordt geserveerd met een toefje kruidencrème en een takje peterselie. 

Zacht gegaarde niet al te dun gesneden kalfsfilet op stokbrood met een blad sla en een lik tonijnsaus.

Een plak in de bouillon gegaarde rundertong met een toefje mierikswortelsaus.

Geroosterd rundvlees op sla, een lik saus naar keuze en een pittig pepertje.
Heel dun gesneden salami op een plakje stokbrood met sla. De garnering bestaat uit een cherrytomaatje en een takje dille.
Op een dun plakje stokbrood ligt een dubbel gevouwen plak zachte boerenbeenham gedecoreerd met reepjes paprika en bieslook.
Smeuïge leverpaté in combinatie met rode uien chutney en een decoratie van een takje groen en rode besjes. 
Kippenlever paté met reepjes sinaasappelschil en een takje mint.
Heel simpel een minihamburgertje. Lekker gekruid en warm geserveerd zonder enige decoratie. 
Salami met een kruidenmantel is gedrapeerd op een plak ei en een plak tomaat. Als extra smaakmaker een krul komkommer en een olijf.
Gemakkelijker kan het eigenlijk niet. Stokbrood, een plak salami, een klein plakje kaas en een zwarte olijf.
Salami, selderij, peterselie en een maiskolfje. Een heerlijke combinatie.
Zachte Brabantse metworst samen met peterselie op beboterde plak stokbrood. 
Besjes en zachte roompaté.
Crèmekaas, salami en bloedzuring op een donkere plak stokbrood.
Een in de olie geroosterde plak stokbrood bestrooid met gebakken spekjes.
Rauwe ham op een sneetje sesamstokbrood.
Baguette met gegaarde kalkoenborst, crème fraîche tomaat en bieslook.
Zachte roomkaas, puntjes groene asperges, rolletjes gebakken bacon en gehakte bieslook.
Italiaanse salami op in olie getoast stokbrood.
Dun plakje gebakken varkenshaas met crème fraîche en pijnboompitten
Spaanse Serrano, olijven en basilicum.
Kippenlever paté met tijm en olijfjes.

Toastjes

 
Cracker met geitenkaas, een plak Italiaanse coppa, een geel minitomaatje en een lik abrikozenjam.
Rauwe ham en Zwitserse Emmenthaler op een cracker. Zorg ervoor dat de ham dun gesneden is. 
Gezouten crackers met een plak echte Engelse cheddar- of een Amerikaanse kaas en een stuk gebakken dunne verse worst.
Een wat grover rondje toast bedekt met roomkaas, een schijfje komkommer en een dunne plak gerookte rauwe ham.
Toastjes bedekt met v.l.n.r. verschillende lekkernijen als garnaal met gerookte kipfilet - borrelworstje kaas en rauwe ham - kaas gekookte ham, druiven en komkommer. 
Serranoham, toast en kaas met verschillende verse groenten.
Een met roomkaas besmeerd crackertje belegd met een plakje Hollandse snijworst en een plakje jonge kaas. Met deze werkmethode zijn tientallen verschillende hapjes mogelijk.
Beschuitje gekookte achterham, tomaat en verse sla.
Puur natuur crackertjes belegd met een dubbelgeslagen plakje salami en een blokje jong belegen kaas. 
   
   
   
   

 

- Publicatiedatum: 16 June 2016

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl