26-maart-2016 | Door: Gerhard Kwak
Koude sauzen

Koude sauzen

Op deze pagina heeft Versinspiratie het overwegend over de koude sauzen die gebruikt worden bij salades, rauwkost en bij het feestelijke tafelen als fondue, gourmet en barbecue. Voor het bereiden van deze koude sauzen kan gebruik worden gemaakt van olie, slagroom en eieren met een beetje citroensap of azijn en zout. Deze ingrediënten worden samen tot een gladde saus geroerd en op smaak gebracht met alle denkbare smaakmakers. Van eenvoudige smaakstoffen tot de meest luxe dranken als wijn, likeur, cognac, verse en gedroogde kruiden en/of specerijen en verse vruchten. De foto's zijn beschikbar gesteld door de firma Kühlmann uit Duitsland.

Mayonaise

De mayonaise is een eeuwenoude saus waarvan men eigenlijk niet weet waar de oorsprong ligt. De geschiedschrijvers gaan ervan uit dat het gebied rond de Middellandse zee met haar olijfboomgaarden het meest logische is. De echte mayonaise is een mengsel van eierdooiers, plantaardige olie en (wijn)azijn en/of citroensap. Gelijkluidende recepten zijn er eigenlijk niet en de uiteindelijke smaak hangt af van de maker. Het ligt er aan welke olie je gebruikt, welke azijn en/of citroensap voor het zuurtje en voor welke kruiding je kiest. tegenwoordig zijn er ook veel varianten verkrijgbaar waarvan het vetgehalte varieert.

Herkomst: Wereldwijd

Tomatenketchup

Ketchup komt van oorsprong uit Amerika. De pikante saus bestaat voor het overgrote deel uit tomaten die sterk zijn verfijnd. De saus wordt op smaak gebracht met zout, (bruine basterd) suiker, peper, azijn en diverse kruiden als bijvoorbeeld mosterdpoeder, selderij, kaneel en peper.

Herkomst: Wereldwijd

Yoghurt-bieslook saus

De basis wordt gevormd door magere yoghurt die is verrijkt met heel fijn gehakte bieslook. Het resultaat is een zacht saus met een zachte verfijnde uiensmaak.

Herkomst: Duitsland

Hawaïsaus

Magere kwark, kerrie en hele kleine stukjes ananas en ananassap vormen de zoete basis van deze overheerlijke saus. Vooral bij de lichtere vleessoorten als kalf-, varken-, kip en kalkoen is deze saus een culinaire verrassing.

Boerenlandsaus

Een mooie neutrale saus van romige en neutraal gekruide yoghurt. De saus geeft net dat beetje extra aan alle soorten vlees en overheerst de originele vleessmaak niet.

Herkomst: Duitsland

Curryketchup

Deze puur Duitse klassieker wordt gemaakt van pittige ketchup waaraan kerriepoeder is toegevoegd. De saus is vooral bekend bij de befaamde Duitse braadworst, maar is tegenwoordig algemeen bekend als een uitstekende smaakmaker van zacht smakende vleessoorten.

Herkomst: Duitsland

Tzazikisaus

De hoofdsmaakmaker van deze van oorsprong Griekse saus is de komkommer. Samen met mayonaise, magere kwark, romige yoghurt en verse knoflook ontstaat zo een saus die het uitstekend doet bij vleessoorten met een wat steviger smaak als rund, wild en lam. De saus wordt graag gegeten bij onder andere shoarmavlees en gyros.

Herkomst: Griekenland

Zigeunersaus

Een saus op basis van tomaat, paprika, ui en augurk. Lekker als dipsaus maar ook warm te serveren. De zigeunersaus wordt veel gebruikt bij de barbecue.

Herkomst: Duitsland

Knoflooksaus

De basis wordt gevormd door room en kwark. Dat maakt de saus mooi romig. Voor een stevige smaak worden gehakte ui, knoflook en verschillende kruiden toegevoegd. De saus wordt vaak geserveerd bij onder andere shoarmavlees en gyros.

Herkomst: Duitsland

Jägersaus

Een saus die van oorsprong uit de Duitse boeren keuken afkomstig is. Heerlijk als koude saus maar ook uitstekend warm te gebruiken. Champignons, gehakte ui, stukjes wortel en paprika vormen de groente-onderdelen. Lekker bij alle soorten vlees. Een delicatesse bij wild.

Herkomst: Duitsland

Jägerschnitzelsaus

De saus is een 'lichtere' variant op de Jägersaus en is als dipsaus maar ook uitstekend warm te gebruiken. Zo smaakt de saus uitstekend bij schnitzels en varkenshaasjes. Champignons en gehakte ui vormen samen met room de smaakmakers. Lekker bij alle soorten vlees.

Herkomst: Duitsland

Terug naar boven