Runderkamp in Volendam is een slagerij, cateringbedrijf, kookstudio en worstenmakerij in één. Het bedrijf onderscheidt zich niet alleen door de diepte van haar aanbod, maar ook door de manier waarop ze met haar financiële bedrijfsvoering omgaat. 

Omzet, productiviteit, kassa’s, inkoop: alle cijfers worden bij Runderkamp geanalyseerd, zodat continu bijgestuurd kan worden. “Zo werken we heel efficiënt en draaien we meer productie in minder uren.” Runderkamp heeft 75 mensen in dienst, voor twee slagerijen, een cateringbedrijf, kookstudio en worstenmakerij. Het opleiden van medewerkers is voor het bedrijf erg belangrijk. “We hebben veel profijt van goed opgeleide mensen”, zegt eigenaar Wim Runderkamp. “Momenteel volgen vijf van onze medewerkers mbo-opleidingen bij SVO vakopleiding food, op alle niveaus. Productkennis en het ontwikkelen van marketingactiviteiten zijn heel belangrijk en daar zijn de opleidingen essentieel voor.”  

 ‘Al die data zorgen ervoor dat ik mijn bedrijfsvoering heel efficiënt kan inrichten”

De medewerkers van Runderkamp leren niet alleen van SVO, Runderkamp wil ook kennis delen met de opleider. Binnenkort komen studenten van de opleiding Bedrijfsleider vers kijken hoe Runderkamp omgaat met het verzamelen en analyseren van data. “De tijd van alleen prijzen calculeren is voorbij,” weet Wim. “Om optimaal te kunnen draaien heb je meer gegevens nodig. Wij hebben daarom een datasysteem opgezet dat gekoppeld is aan meerdere omgevingen, zoals de loonadministratie en kassa’s. Dit systeem verzamelt alle mogelijke informatie voor ons, zoals kostenberekeningen, productiviteitsberekeningen, omzet, onderhoud van machines en elektriciteitsverbruik. Die gegevens analyseren we, zodat we daar marketingstrategieën voor kunnen ontwikkelen, de verkoop kunnen bijsturen of de inkoop kunnen aanpassen. Als de omzet in een categorie toeneemt, dan gaan we daar meer op focussen. Blijft de omzet ergens achter, dan kijken we wat we daar aan kunnen doen.”  

Efficiënte bedrijfsvoering

Voor de kerstperiode bijvoorbeeld maakte Runderkamp een analyse van de kersttijd in 2011, toen kerst hetzelfde viel. Hij analyseerde de omzet, de productverkoop en het aantal klanten per uur. Zo wist hij precies hoeveel medewerkers hij per uur in moest zetten. “Al die data zorgen ervoor dat ik mijn bedrijfsvoering heel efficiënt kan inrichten,” vertelt Wim. “Het levert een schat aan marketinginformatie op, we kunnen meer produceren in minder uren en we realiseren kostenbesparing in de inkoop. Als we weten hoeveel er verkocht wordt, hoeven we ook minder weg te gooien. Onze medewerkers krijgen elke dag een draaiboek, zodat ze weten wat ze die dag moeten produceren. In de vakantietijd ziet dat draaiboek er natuurlijk heel anders uit dan valk voor feestdagen.”  

Voor elke slager haalbaar

Runderkamp werkt nu anderhalf jaar met het systeem, maar wil er nog meer uithalen. “We willen het ook voor de catering gaan gebruiken. Bijvoorbeeld het weer gaan bijhouden en ‘wat als’-berekeningen gaan maken voor onverwachte situaties,” zegt Wim. “Ik geloof dat de slagersbranche op deze diepgaande manier naar haar gegevens moet gaan kijken om te overleven. Het implementeren van het systeem is voor elke slager haalbaar, zeker met de hulp van een goede dataspecialist.” 

www.svo.nl

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 24 April 2017

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl