Voor elke slagerij is het belangrijk om zich te onderscheiden. Bijvoorbeeld door de lekkerste worsten en vleeswaren te verkopen. Zelfgemaakt natuurlijk. Wil je je als slager hierin specialiseren? Volg er dan de training Worstmaker. 

Het Expertisecentrum voor het Slagersambacht zet zich in voor het behoud van de kennis van vakmensen in de branche en is een samenwerking tussen SVO vakopleiding food en Koninklijke Nederlandse Slagers. Een van de onderdelen is het bieden van specialistische trainingen, waaronder de zestiendaagse training Worstmaker. “Een aantal jaar geleden had SVO nog een mbo-opleiding Slager-worstmaker”, vertelt Gertjan Verzijl, trainer/docent SVO. “De opleidingen zijn opnieuw ingericht, zodat worst maken nu onderdeel is van de mbo-opleiding Slager; studenten leren daar een aantal basisvaardigheden. Wie zich verder wil specialiseren, kan aanvullend de training Worstmaker doen. Medewerkers van slagerijen of industriële bedrijven kunnen deze training ook los volgen.”

Processen worst maken leren kennen

De training Worstmaker bestaat uit zestien lesdagen en biedt een combinatie van theorie en praktijk. De deelnemers leren de belangrijkste worstsoorten en vleeswaren te maken; van verduurzaamde worsten tot bloedworst en paté. “Worst maken is een technische én een creatieve specialisatie”, vertelt Gertjan. “Het is heel belangrijk dat je de processen achter het maken van worst leert kennen. Hoeveel fosfaat moet je toevoegen en waarom? Wat gebeurt er als je minder zout gebruikt? Waarom kun je voor bepaalde worstsoorten het beste stug spek gebruiken? Elke stap die je zet in het worstmaakproces heeft gevolgen voor je eindproduct. De deelnemers gaan zelf experimenteren met ingrediënten en hulpstoffen om uit te zoeken wat die gevolgen zijn. Zo leren ze de processen goed begrijpen.”

Eigen stijl ontwikkelen

Een greep uit de lesstof: de deelnemers proeven veel verschillende producten, worden in een project uitgedaagd om alle mogelijke vleeswaren van een half varken te maken, gaan op excursie naar Verstegen Spices & Sauces en krijgen een gastles van een expert over darmen. SVO stimuleert ze om creatief te zijn met het maken van recepten en hun eigen stijl te ontwikkelen. “Zo werden er door studenten bijvoorbeeld al heerlijke worsten met roquefortkaas en zelfs met chocolade en whisky gemaakt. Een goede worstmaker die bijzondere worsten en vleeswaren produceert is een enorme meerwaarde voor een slagerij”, besluit Gertjan. “Dát zijn de producten waarmee je je onderscheidt en waarvoor klanten graag naar de winkel komen.”

Inschrijven voor training Worstmaker

Dit jaar starten er bij voldoende aanmeldingen weer nieuwe trainingen Worstmaker. Onder de vlag van het Expertisecentrum biedt SVO ook de trainingen Uitbener varkensvlees, Meester worstmaker en Gecertificeerd productkeurmeester aan. 

www.svo.nl

Beeld worst: ©Aleksandrs Samuilovs/shutterstock.com
Bron: De Slager

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 28 April 2020

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl