Er liggen prachtige kansen voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in ambachtelijke producten op basis van vlees. De foodspeciaalzaak in vers is een onmisbaar boegbeeld in het Nederlandse straatbeeld. Organisaties maken zich daarom sterk om deze speciaalzaak te behouden: met de Ondernemersacademie Food. 

De consument betaalt weer, vooral voor de combinatie van gemak en beleving. Toch wordt het voor slagers steeds moeilijker om een opvolger te vinden voor hun zaak. Reden voor SVO vakopleiding food om in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) de blik op het ondernemerschap te verruimen: is het noodzakelijk dat de slagerij wordt overgenomen door een slager? Of zou een ‘foodondernemer’ ook heel goed aan het roer kunnen staan? 

De Ondernemersacademie Food leidt mensen met werkervaring en zij-instromers op tot allround foodondernemer. Astrid van Hest is bij Ondernemersacademie Food verantwoordelijk voor het studieprogramma, en voor de werving en selectie van leerlingen. De opleiding wordt volledig gefinancierd en gedragen door de sector zelf: opgericht in opdracht van SVO en KNS; een initiatief ook van leveranciers en van concept- en formulehouders. Het idee slaat aan. “Nu al wordt ik benaderd door andere branches, zoals de bakkerij- en vissector, die iets soortgelijks willen opzetten.” 

Foodondernemer 2.0 

Naar wie is Astrid op zoek? “De nieuwe ‘foodondernemer 2.0’ is naast ambachtelijk vakspecialist ook innovator, marketeer, financieel planner, organisator en manager. Uitblinkers dus op hbo-niveau, met mbo-handjes. De potentiële foodondernemers komen bovendien uit allerlei branches. Zoals Carla van Eijk, die haar baan als econoom verruilde voor ondernemer ambachtelijke slagerij. Ook foodondernemers in een overnameproces, of die nog niet zo lag ondernemer zijn en zich verder willen ontwikkelen om kansen en mogelijkheden optimaal te benutten zijn welkom. En zij-instromers met werkervaring, een hbo-denkniveau en een mentaliteit van aanpakken; zij hebben de capaciteit om in korte tijd de opleiding te voltooien”, verwacht Astrid. “Om toegelaten te worden, moeten potentiële studenten eerst een uitgebreid assessment doen. Daarin worden naast het werk- en denkniveau, ook motivatie en ondernemerscompetenties getest en in kaart gebracht. Wat kandidaten met elkaar gemeen hebben? Allereerst een passie voor food, maar ook lef en ondernemerszin. Wie dat in zich heeft, heeft een grote kans van slagen”, aldus Astrid.

Leertraject

De Ondernemersacademie Food biedt een integraal leertraject van 6 maanden, plus 3 maanden coaching. De opbouw van de opleiding is modulair: er kan op verschillende momenten worden ingestapt – afhankelijk van het instroomprofiel van de potentiële foodondernemer. Tijdens het leertraject wordt er gewerkt op werkervaringsplekken binnen diverse organisaties. Denk aan leveranciers in de foodsector, ambachtelijke slagerijen, innovatiecentra in de food, etcetera. Maar: alleen een bevlogen deskundige kan het ambacht goed overbrengen, weet de organisatie. Astrid: “Wij zijn daarom op zoek naar werkervaringsplekken voor onze nieuwe ondernemers. Naar experts die hen de kneepjes van het vak kunnen en willen leren. De ondernemer in spe mag de bedrijfsinformatie van het stagebedrijf inzien. Op zijn/haar beurt brengt de student een concrete vraag van het bedrijf in kaart, verricht onderzoek, analyseert de uitkomsten en maakt een plan van aanpak. Win-win dus.”

Na afloop hebben de nieuwe foodondernemers alle competenties om een nieuwe foodonderneming te starten of een bestaande ambachtelijke slagerij over te nemen en uit te bouwen. Met hbo-kennis en mbo-kunde op hoog niveau. “Er is een kansrijk klimaat voor creatieve en innovatieve foodondernemers. Volop mogelijkheden voor wie durft te experimenten.”

Op 1 september start de academie met 15-20 veelbelovende deelnemers. Het doel is om twee tot drie keer per jaar met één of meerdere groepen te starten. 

www.ondernemersacademiefood.nl

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 25 June 2018

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl