In de voltijd mbo-opleiding Generation Food van SVO vakopleiding food staat de praktijk centraal. Studenten nemen daarvoor regelmatig een kijkje bij foodbedrijven. Eerstejaarsstudenten Jotty de Veld en Myra de Jonge liepen een maand stage bij een slagerij. 

Generation Food leidt studenten breed op in de foodsector. Ze leren alles over food en de wereld er omheen: van omgaan met consumenten tot het bereiden van producten en de marketing ervan. Die brede insteek is precies de reden dat Jotty de Veld voor deze opleiding koos. “Ik weet al jaren dat ik mijn eigen restaurant wil opzetten”, vertelt hij. “Dan kun je natuurlijk de koksopleiding gaan doen, maar ik vind het juist belangrijk om een brede basis te hebben.” 

Alles zelf doen

Jotty dacht al langer aan een stage bij een slagerij. Een foodsafari bij Keurslager Van Linschoten in Rotterdam gaf de doorslag. “Alles wordt daar ambachtelijk gemaakt. Het leek me interessant om bij Van Linschoten meer over vlees te leren”, zegt hij. “Ik liep een maand stage op de productieafdeling. Snijden, portioneren, stampen, ik mocht alles zelf doen. Ik heb er veel van geleerd: hoe ik machines moet gebruiken voor bepaalde vleesproducten, maar ook over hygiëne en het goed schoonhouden van apparatuur. Ik wil nog steeds een eigen restaurant beginnen, maar mijn stage heeft me laten zien dat werken in een slagerij ook erg leuk is.”

Baan gekregen

Jotty’s klasgenoot Myra de Jonge koos voor de opleiding Generation Food, omdat ze daarmee na afloop alle kanten op kan. “Ik wil al van kinds af aan kok worden”, zegt ze. “Het leek me goed om een opleiding te kiezen die niet alleen om het bereiden draait, maar ook om productkennis. Dat zorgt voor goede basiskennis, die verder gaat dan alleen koken.” Myra wilde stage lopen bij een slagerij om te leren hoe vleesproducten van begin tot eind gemaakt worden. Ze kon aan de slag bij Keurslager Theo Vlot in Hendrik-Ido-Ambacht. “Ik werkte mee op de productieafdeling”, vertelt ze. “Van gehakt draaien tot slavinken maken, ik leerde het allemaal. Ik had niet gedacht dat het werk zo gevarieerd zou zijn en ik vond het mooi om te zien hoe het proces van vlees tot product eruit ziet. Ik kreeg na mijn stage een baan aangeboden en nu werk ik een dag in de week bij Theo. Een mooie kans! Ik zie een baan als kok nog steeds zitten, maar de slagerij trekt me nu ook erg. Gelukkig heb ik nog tijd genoeg om een keuze te maken.”

www.svo.nl

© vakblad Vers-inspiratie - een uitgave van b2b Communications BV - (026) 370 00 27 - Publicatiedatum: 24 June 2019

Copyright 2021 vers-inspiratie.nl | All Rights Reserved | vers-inspiratie.nl

Vers-inspiratie is een project van b2b Communications. Powered by Wallbrink Crossmedia Groep

Advertentietarieven | Privacystatement | Email saskia@b2bcommunications.nl